Iulian Iancu: Ne trebuie o decizie imediată pe Memorandumul asumat la Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă

România trebuie să ia o decizie imediată în privinţa Memorandumului privind Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat luni Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, la o conferinţă de specialitate.
Economica.net - lun, 19 oct. 2015, 12:16
Iulian Iancu: Ne trebuie o decizie imediată pe Memorandumul asumat la Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă

‘Nouă ne trebuie, pe de o parte, o decizie imediată privind Memorandumul asumat (privind unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă – n.r.). Am pierdut zece ani. Nu mai e timp de pierdut pentru că iată avem convingerea că suntem în cadrul unei şi pe direcţia unei strategii şi viziuni europene. Pe de altă parte, ne trebuie acceptate şi promovate cu prioritate proiectele privind dezvoltarea sistemului naţional de transport, proiectul regional privind descărcarea acestei cantităţi de energie din zona Dobrogei, respectiv urgentarea proiectului Tarniţa-Lăpusteşti. Avem prin acest proiect românesc posibilitatea să contribuim esenţial la cele trei obiective: de securitate, siguranţă şi suportabilitate’, a subliniat Iulian Iancu.

În ceea ce priveşte energia nucleară, preşedintele comisiei parlamentare a afirmat că aceasta îşi are stabilit rolul în mixul energetic, la nivelul european, în noua strategie energetică, însă trebuie realizate investiţii importante pentru cercetare, inovare şi menţinerea în siguranţă a tehnologiei nucleare.

Iulian Iancu a menţionat că există trei factori care avantajează energia nucleară, respectiv dependenţa crescută de materie primă energetică, care este în prezent la 56%, tehnologia existentă astăzi în Europa, ce o poziţionează ca lider mondial şi faptul că Uniunea Europeană consideră sectorul nuclear cel mai important factor în decarbonizare.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, declara săptămâna trecută că Memorandumul de intenţie pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă va fi semnat în noiembrie.

‘De curând s-a votat, inclusiv în Consiliul de Supraveghere a Complexului Energetic Oltenia, înfiinţarea noii societăţi care va duce la cea mai mare investiţie de după revoluţie, anume un grup nou de 600 de MW la Rovinari. Se lucrează intens, vom avea luna viitoare bucuria să asistăm la semnarea Memorandumului de Înţelegere pentru Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Totodată, continuă procedurile pentru desemnarea unui câştigător la Tarniţa, centrala de pompaj care este atât de necesară unei noi viziuni de dezvoltare mai ales în zona regenerabilelor, o centrală care trebuie să asigure back-up-ul sistemului atunci când te duci cu atâta energie în zona de regenerabile’, a afirmat ministrul.

Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă stabileşte direcţiile viitoarei cooperări între Nuclearelectrica (SNN) şi China General Nuclear Power Corporation (CGN) în vederea dezvoltării şi implementării proiectului. După semnarea Memorandumului de către ambele părţi, SNN şi CGN vor intra în procesul de negociere aferent iniţierii şi finalizării ultimelor etape ale strategiei: negocierea Acordului Investitorilor şi Actului Constitutiv ale noii companii de proiect, formarea noii companii de proiect (un joint-venture – JVCo) în care CGN va deţine cel puţin 51% din capitalul social), viitoarea guvernanţă corporativă a JVCo şi structurarea finanţării pentru dezvoltarea proiectului.

Nuclearelectrica (SNN) va contribui cu 2 milioane de euro la înfiinţarea societăţii mixte (JVCo) care va construi Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă şi va deţine 49% din acţiunile companiei, urmând ca investitorul chinez, China General Nuclear Power Corporation (CGN) să deţină restul de 51% din capital, prevederea fiind inclusă în Memorandum.

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 va fi realizat în cinci etape. În prima etapă va fi elaborat studiul de fezabilitate, va fi înfiinţată JVCo, se va realiza transferul investiţiei SNN în EN către JVCo, transferul de permise/autorizaţii/licenţe ale SNN, aferente Proiectului, către JVCo şi evaluarea activelor existente ale SNN şi ale Statului român având legătura cu Proiectul (inclusiv apa grea, combustibil nuclear etc.). Etapa a doua presupune aportul în natură efectuat SNN şi de statul român la capitalul social al JVCo. Această etapă va cuprinde în special faza de construcţie şi testarea, inclusiv prima încarcătură de combustibil, pregătirea operării, până la punerea în funcţiune a proiectului în vederea exploatării comerciale. În etapa a treia se trece la exploatarea comercială urmând ca operarea şi mentenanţa proiectului să fie efectuate de o companie specializată, capabilă să îşi asume şi să fie responsabilă pentru riscurile nucleare. Etapa a patra presupune dezafectarea care începe la data închiderii permanente a reactoarelor şi se va derula în conformitate cu legea aplicabilă.

Strategia pentru dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă pe baza tehnologiei CANDU 6 de către SNN şi un investitor privat a fost aprobată de Guvern la 31 iulie 2014.

Asociaţia Română ‘Energia Nucleară’ în colaborare cu Forumul Atomic Român organizează în perioada 19-21 octombrie Simpozionul Internaţional pentru Energie Nucleară – SIEN 2015. SIEN este o conferinţă internaţională bienală, care reuneşte specialişti din domeniile cercetării, ingineriei, operării de centrale nucleare, educaţiei şi protecţiei mediului în scopul dezbaterii aspectelor actuale legate de dezvoltarea sectorului nuclear pe plan intern şi internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...