1EUR = 4.7777 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Iuliu Winkler, vicepreşedinte al comisiei INTA: Voi consolida influenţa României în Parlamentul European

Europarlamentarul PPE Iuliu Winkler (UDMR), care a devenit luni vicepreşedinte al Comisiei de comerţ internaţional (INTA) a Parlamentului European (PE), a declarat că din această poziţie va consolida influenţa României în PE şi la nivelul Uniunii Europene şi va propune anumite iniţiative legate de ceea ce înseamnă creşterea nu doar a influenţei şi poziţiei, dar şi a eficienţei participării ţării noastre la piaţa comună europeană.

07 iul, 2014 | Agerpres

'Este vorba de un ciclu care începe acum cu anumite priorităţi de ordin economic şi comercial foarte importate. Vedem că în foarte multe ţări ale Uniunii Europene, dar şi în multe regiuni de pe glob, avem oarecare creştere economică, însă nu avem locuri de muncă. Comerţul este un vehicul pentru creşterea economică, dar şi pentru crearea de locuri de muncă. Comerţul internaţional este de asemenea un vehicul prin care poziţiile diverselor state membre ale Uniunii Europene pot să capete mai multă sau mai puţină pondere, în funcţie de toate reaşezările, de noile echilibre pe care le vom constata în anii următori pe continent', a declarat Iuliu Winkler pentru presa română.

Potrivit acestuia, comerţul şi politica comercială au totodată un rol important în domeniul energiei, ce reprezintă 'un subiect fierbinte al zilei' şi care va rămâne totodată şi în anii care urmează, fie că este vorba de gradul de independenţă energetică al anumitor state membre UE, fie că este vorba de Europa în ansamblu.

Subiectul cel mai 'fierbinte' pentru comisia INTA vizează însă, în perioada care urmează, relaţiile transatlantice.

'Şi cred că este foarte evident că România îşi are interesele specifice, şi dacă vorbim despre relaţia transatlantice, despre viitorul acord de investiţii şi comercial cu SUA, fie că vorbim despre despre alte relaţii bilaterale ale UE, dar şi atunci când vorbim de sistemul multilateral. Şi vedem că sistemul multilateral, negocierile din cadrul OMC, sunt într-un stadiu de îngheţ în acest moment sau într-un stadiu sau de oarecare ieşire după conferinţa ministerială din Indonezia, din decembrie anul trecut. Însă UE cred eu că trebuie să urmărească în paralel atât relaţiile bilaterale, cât şi rolul în cadrul sistemului multilateral în cadrul negocierilor din OMC, după cum UE şi Comisia Europeană trebuie să ia cunoştinţă despre noile priorităţi internaţionale, globale. Negocierile comerciale nu mai pot fi organizate doar în camerele închise ale negociatorilor, este o presiune crescândă pentru transparenţă în negocieri, pentru avantaj bilateral sau multilateral în negocieri, pentru un comerţ echitabil şi pentru rolul de vector al creşterii economice şi al creării de noi locuri de muncă pe care comerţul mondial trebuie să-l aibă dacă el se supune noilor condiţionalităţi ale secolului XXI', a arătat Iuliu Winkler.

Nu în ultimul rând, alte teme care vor fi dezbătute în noua legislatură a Parlament European se referă la situaţia din Europa Centrală şi de Est, respectiv perspectiva continuării, la un moment dat, a politicii de lărgire a Uniunii, cu referire la semnificaţia comerţului din Balcani şi cu statele din Balcani, la ceea ce înseamnă comerţul pentru state precum Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

'Toate aceste lucruri fac în acest moment şi pentru următorii cinci ani ca tocmai Comisia pentru comerţ internaţional să fie una dintre cele mai interesante şi influente comisii ale Parlamentului European. Eu sunt foarte mulţumit că am avut în primul rând propunerea şi încrederea colegilor din delegaţia României în PPE', a adăugat eurodeputatul Iuliu Winkler.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO