Izolare la domiciliu pentru 14 zile, obligatoriu, pentru toţi oamenii care vin în România din peste 20 de ţări. Lista completă a statelor UPDATE

Toţi oamenii care vin în România din Portugalia, Cehia, Brazilia şi alte 18 ţări care au peste 500 de cazuri confirmate de COVID-19 sunt obligaţi să intre în izolare la domiciliu pentru două săptămâni, potrivit celor mai recente informaţii publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Încălcarea acestor dispoziţii atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz, potrivit Ordonanţei militare privind unele măsuri de primă urgenţă care privesc aglomerările de persoane şi circulaţia transfrontalieră a unor bunuri, publicată ieri, 18 martie, în Monitorul Oficial.
Cristina Şomănescu - joi, 19 mart. 2020, 10:08
Izolare la domiciliu pentru 14 zile, obligatoriu, pentru toţi oamenii care vin în România din peste 20 de ţări. Lista completă a statelor UPDATE

Toţi oamenii care vin în ţara noastră din următoarele zone trebuie să intre în izolare la domiciliu pentru două săptămâni:

Austria;
Belgia;
Spania;
Portugalia;
Cehia;
Brazilia;
Danemarca;
Norvegia;
Elveţia;
Franţa;
Germania;
Marea Britanie;
Olanda;
Suedia;
Statele Unite ale Americii;
Japonia;
Australia;
Canada;
Malaezia;
Coreea de Sud, cu excepţia – Daegu (oraş) şi Cheongdo (judeţ);
China, cu excepţia regiunii Hubei.

Fiecare din aceste zone are peste 500 de cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus care declanşează boala COVID-19 şi e inclusă în zona galbenă de transmitere a acestui virus, în urma Hotărârii nr. 10 din 14 martie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Concret, ce spune actul normativ:
Se aprobă instituirea izolării la domiciliu,în locaţia declarată la intrarea în ţară, pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de cazuri de COVID-19, potrivit Hotărârii nr. 10 din 14 martie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

UPDATE 20 martie

Israel şi Irlanda au fost incluse în zona galbenă de transmitere a COVID-19 astăzi, 20 martie.  

 

Toţi oamenii care vin în România din următoarele ţări şi regiuni intră automat în carantină: Italia – întreaga ţară; Regiunea Hubei din China; Coreea de Sud – Daegu (oraş) şi Cheongdo (judeţ); Iran – întreaga ţară. Aceste state, respectiv regiuni au fost incluse în lista actualizată a zonei roşii de transmitere a noului coronavirus, potrivit Hotărârii nr. 10 din 14 martie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. 

Începând din 18 martie oamenilor carantinaţi sau, după caz, izolaţi la domiciliu li se interzice să iasă din locaţia în care sunt carantinaţi ori autoizolaţi – Ordonanţa militară a MAI. 

Măsura este prevăzută în Ordonanţa militară privind unele măsuri de primă urgenţă care privesc aglomerările de persoane şi circulaţia transfrontalieră a unor bunuri, emisă de MAI, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 219 din 18 martie.

  • Art 8 (1) Se interzice persoanelor izolate la domiciliu, carantinate sau internate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, să iasă din locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente.
  • Art 8 (2) Măsura se aplică pe toată durata stării de urgenţă, de la data aplicării prezentei ordonanţe militare.

Încălcarea acestor dispoziţii atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz, se arată în actul normativ antemenţionat.

Economica.net a scris pe larg la acest link despre măsurile care intră în vigoare de ieri, 18 martie, pe perioada stării de urgenţă. 

Noul coronavirus care a produs deja o pandemie a fost denumit SARS-CoV-2, iar boala pe care o produce (sindromul respirator acut cu noul coronavirus) a fost denumită COVID-19.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul francez Alten, cu prezență în 30 de țări și afaceri de 3 mld. euro pe an, cumpără firma românească de IT Qualitance
Grupul francez Alten, cu prezență în 30 de țări și afaceri de 3 mld. euro pe an, cumpără firma românească de IT ...
Grupul francez Alten, specializat în servicii de consultanţă şi tehnologie, a încheiat un acord pentru achiziţionarea companiei de IT Qualitance, înfiinţată în urmă cu 15 ani de către......
Directorul Azomureș a demisionat din funcție
Directorul Azomureș a demisionat din funcție
Directorul general al producătorului de îngășăminte Azomureș Târgu Mureș, Harri Kiiski, a demisionat din funcție, ...
FMI şi Moody’s critică reducerile de taxe anunţate de Marea Britanie
FMI şi Moody’s critică reducerile de taxe anunţate de Marea Britanie
Fondul Monetar Internaţional şi agenţia de rating Moody's au criticat noua strategia economică a Guvernului britanic, ...
Remus Vulpescu a fost numit administrator provizoriu al Nuclearelectrica
Remus Vulpescu a fost numit administrator provizoriu al Nuclearelectrica
Remus Vulpescu, fost şef al Corpului de control al fostului premier Victor Ponta şi fost consilier onorific al fostului ...