Japonia a majorat „TVA” la 8%

Taxa pe consum a fost majorată, marţi, în Japonia la 8%, de la 5%, premierul Shinzo Abe optând pentru majorarea acestei taxe, prima din ultimii 17 ani, în vederea reducerii unei datorii guvernamentale ce a depăşit 1.000.000 de miliarde de yeni (aproximativ 9.690 miliarde de dolari) sau 200% din PIB-ul ţării, transmite AFP.
Economica.net - mar, 01 apr. 2014, 06:34
Japonia a majorat

Creşterea acestei taxe, care este echivalentă cu TVA europeană, corespunde unei majorări efective cu 2,86% a tuturor preţurilor şi se va aplica la toate produsele şi serviciile.

În avanpremiera acestei majorări, la care se adaugă o rată a inflaţiei de 1,3%, consumatorii niponi au luat cu asalt magazinele, iar unii dintre ei şi-au făcut stocuri de produse de strictă necesitate, în ideea de a face economii.

‘Trebuie să cer cetăţenilor să accepte această majorare. Este o măsură necesară pentru binele ţării’, a declarat, marţi, premierul Shinzo Abe.

Lipsa de popularitate a acestei taxe i-a determinat pe premierii niponi să o menţină din 1997 până în prezent, când această opţiune nu mai este posibilă, având în vedere starea dezastruoasă a finanţelor publice japoneze.

Japonia este cea mai îndatorată ţară dezvoltată din lume, cu o datorie publică de două ori mai mare decât PIB-ul, iar cheltuielile sociale continuă să crească.

Potrivit estimărilor Guvernului, majorarea taxei pe vânzări cu trei puncte ar urma să aducă statului o sumă suplimentară de 8.000 de miliarde de yeni (57 de miliarde de euro).

Guvernul de dreapta condus de Shinzo Abe a decis ca, în paralel cu majorarea taxei pe vânzări, să facă şi o rectificare bugetară specială de 5.500 miliarde de yeni (40 de miliarde de euro) în ideea de a amortiza şocul ce este aşteptat să se producă în săptămânilor următoare, ca urmare a scăderii vânzărilor.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...