Japonia a reintrat în recesiune, în T3 2014

A treia mare economie mondială, Japonia, a reintrat în recesiune în trimestrul trei din 2014, în timp ce analiştii estimau o redresare modestă, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 17 nov. 2014, 09:00
Japonia a reintrat în recesiune, în T3 2014

Declinul l-ar putea determina pe premierul Shinzo Abe să amâne până anul viitor a doua etapă a majorării taxei pe vânzări, la 10%, decizie care ar fi intrat în vigoare până la sfârşitul lui 2014. Decizia creşterii taxei pe vânzări a fost anunţată în 2012 pentru a reduce imensa datorie publică a Japoniei – cea mai mare din lume – aproximativ 250% din PIB, scrie Agerpres.

Taxa pe consum a crescut, în aprilie 2014, în Japonia la 8%, de la 5%, prima majorare a acestei taxe din ultimii 17 ani.

Taxa este echivalentă cu TVA europeană şi se aplică la toate produsele şi serviciile.

În ritm anual, PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 1,6% în trimestrul trei din 2014, faţă de un declin revizuit de 7,3%, după ce, în aprilie, taxa pe vânzări a fost majorată de la 5% la 8%. Analiştii se aşteptau la un avans de 2,1% în perioada iulie-septembrie 2014.

În ritm trimestrial, economia niponă a înregistrat o scădere de 0,4%, de la 1,9% în precedentele trei luni, analiştii estimând o creştere de 0,5%.

Consumul privat, care reprezintă 60% din PIB, a crescut sub aşteptări, cu 0,4%, deoarece vremea nefavorabilă şi majorarea taxei pe vânzări au afectat cheltuielile consumatorilor. Cheltuielile de capital au scăzut cu 0,2%, în timp ce analiştii estimau un avans de 0,9%.

După publicarea datelor, bursa japoneză a închis şedinţa de luni în scădere puternică, cu aproape 3%, indicele principal Nikkei-225 a ajuns la nivelul de 16.973,80 puncte, în scădere cu 517,03 puncte. Yenul s-a depreciat la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimii şapte ani.

Te-ar mai putea interesa și
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
După luni în care tranzacțiile cu locuințe s-au redus, față de anii trecuți, în ultimele luni s-a văzut o creștere a numărului de apartamente vândute. Un motiv pentru care tranzacțiile......
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui ...
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – Bloomberg
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – ...
Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din ...
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Miniştrii de finanţe ai statelor UE au aprobat vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) revizuit al ...