Japonia, investitie de miliarde de dolari pentru o fabrica unde sa fie produse cele mai noi cipuri (Yomiuri)

Japonia vrea sa invite Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) si alti producatori globali de cipuri sa construiasca, împreuna cu furnizorii interni, o fabrica unde sa fie produse cele mai noi cipuri, a anuntat publicatia nipona Yomiuri, fara a preciza sursa informatiei, transmite Reuters preluat de Agerpres.
Economica.net - mar, 21 iul. 2020, 11:40
Japonia, investitie de miliarde de dolari pentru o fabrica unde sa fie produse cele mai noi cipuri (Yomiuri)

Guvernul de la Tokyo spera ca, prin expertiza producatorilor globali de cipuri, sa revitalizeze industria interna, în conditiile în care tehnologiile avansate sunt de maxim interes pentru securitatea nationala, sustine Yomiuri.

În urmatorii ani, Executivul intentioneaza sa ofere în total câteva sute de miliarde de yeni, sau echivalentul a câtorva miliarde de dolari, pentru ca producatorii straini de cipuri sa se alature proiectului, informeaza publicatia nipona.

Un purtator de cuvânt al producatorului taiwanez de cipuri TSMC a dezmintit ca ar exista un astfel de plan în acest moment, dar a declarat, pentru Reuters, ca firma nu exclude nimic în viitor.

Ministerul Industriei din Japonia nu a raspuns solicitarilor de a comenta articolul din Yomiuri.

În mai, TSMC, cel mai mare producator mondial de cipuri, a anuntat ca intentioneaza sa construiasca în Arizona, SUA, o fabrica de 12 miliarde de dolari, o aparenta victorie pentru eforturile administratiei Trump de a reduce dependenta de lanturile globale de aprovizionare tehnologica, în special de China.

Planul, care va duce la crearea a peste 1.600 de locuri de munca, vine într-un moment în care Donald Trump, înaintea alegerilor prezidentiale din 3 noiembrie, si-a întetit criticile la adresa practicilor comerciale ale Chinei si ale modului în care autoritatile de la Beijing au gestionat pandemia de coronavirus (COVID-19).

Presedintele SUA s-a angajat sa readuca producatorii de peste hotare, iar în conditiile declinului economiei, provocat de epidemie, Guvernul vrea sa stopeze dependenta SUA de productia si lantul de aprovizionare din China.

TSMC este un furnizor major pentru gigantii americani, cum ar fi Apple Inc si Qualcomm Inc, dar si pentru firmele chineze, cum ar fi Huawei Technologies. În ultimii doi ani, compania s-a aflat în vizorul autoritatilor americane, îngrijorate de posibilitatea ca serviciile de informatii chineze sa utilizeze echipamentele Huawei pentru spionaj. Statele Unite au facut apel la numeroase tari sa nu foloseasca infrastructura Huawei pentru dezvoltarea noii retele de telefonie 5G.

Desi în privinta investitiilor straine în SUA planul TSMC pare imens, conform standardelor companiei din Taiwan el este mic. În acest an, TSMC a alocat pentru investitii o suma cuprinsa între 15 si 16 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile de stat şi toate firmele care au conturi la Erste şi la Raiffeisen să le închidă de urgenţă
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile ...
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la spaţiul Schengen....
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
Compania IULIUS a inaugurat cel de-al doilea proiect Family Market, în cartierul ieșean Bucium. Proiectul de retail de ...
Compania locală de IT Arctic Stream va lansa în 2023 cursuri de securitate cibernetică pentru companii
Compania locală de IT Arctic Stream va lansa în 2023 cursuri de securitate cibernetică pentru companii
Companiile care dețin rețele informatice industriale (fabrici, rețele operaționale și de producție) se confruntă cu ...
Germania: Cancelarul Scholz vrea un scut de apărare antirachetă în următorii cinci ani
Germania: Cancelarul Scholz vrea un scut de apărare antirachetă în următorii cinci ani
Cancelarul german Olaf Scholz speră ca ţara sa să se doteze cu un scut de apărare antirachetă în următorii cinci ani, ...