Japonia, investitie de miliarde de dolari pentru o fabrica unde sa fie produse cele mai noi cipuri (Yomiuri)

Japonia vrea sa invite Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) si alti producatori globali de cipuri sa construiasca, împreuna cu furnizorii interni, o fabrica unde sa fie produse cele mai noi cipuri, a anuntat publicatia nipona Yomiuri, fara a preciza sursa informatiei, transmite Reuters preluat de Agerpres.
Economica.net - mar, 21 iul. 2020, 11:40
Japonia, investitie de miliarde de dolari pentru o fabrica unde sa fie produse cele mai noi cipuri (Yomiuri)

Guvernul de la Tokyo spera ca, prin expertiza producatorilor globali de cipuri, sa revitalizeze industria interna, în conditiile în care tehnologiile avansate sunt de maxim interes pentru securitatea nationala, sustine Yomiuri.

În urmatorii ani, Executivul intentioneaza sa ofere în total câteva sute de miliarde de yeni, sau echivalentul a câtorva miliarde de dolari, pentru ca producatorii straini de cipuri sa se alature proiectului, informeaza publicatia nipona.

Un purtator de cuvânt al producatorului taiwanez de cipuri TSMC a dezmintit ca ar exista un astfel de plan în acest moment, dar a declarat, pentru Reuters, ca firma nu exclude nimic în viitor.

Ministerul Industriei din Japonia nu a raspuns solicitarilor de a comenta articolul din Yomiuri.

În mai, TSMC, cel mai mare producator mondial de cipuri, a anuntat ca intentioneaza sa construiasca în Arizona, SUA, o fabrica de 12 miliarde de dolari, o aparenta victorie pentru eforturile administratiei Trump de a reduce dependenta de lanturile globale de aprovizionare tehnologica, în special de China.

Planul, care va duce la crearea a peste 1.600 de locuri de munca, vine într-un moment în care Donald Trump, înaintea alegerilor prezidentiale din 3 noiembrie, si-a întetit criticile la adresa practicilor comerciale ale Chinei si ale modului în care autoritatile de la Beijing au gestionat pandemia de coronavirus (COVID-19).

Presedintele SUA s-a angajat sa readuca producatorii de peste hotare, iar în conditiile declinului economiei, provocat de epidemie, Guvernul vrea sa stopeze dependenta SUA de productia si lantul de aprovizionare din China.

TSMC este un furnizor major pentru gigantii americani, cum ar fi Apple Inc si Qualcomm Inc, dar si pentru firmele chineze, cum ar fi Huawei Technologies. În ultimii doi ani, compania s-a aflat în vizorul autoritatilor americane, îngrijorate de posibilitatea ca serviciile de informatii chineze sa utilizeze echipamentele Huawei pentru spionaj. Statele Unite au facut apel la numeroase tari sa nu foloseasca infrastructura Huawei pentru dezvoltarea noii retele de telefonie 5G.

Desi în privinta investitiilor straine în SUA planul TSMC pare imens, conform standardelor companiei din Taiwan el este mic. În acest an, TSMC a alocat pentru investitii o suma cuprinsa între 15 si 16 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Deficitul de cont curent a crescut cu peste 277% în primele două luni din 2021, până la 1,63 miliarde euro
Deficitul de cont curent a crescut cu peste 277% în primele două luni din 2021, până la 1,63 miliarde euro
Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a crescut cu 277,49% în primele două luni ale acestui an, la 1,627 miliarde de euro, comparativ cu cel din perioada similară din 2020, de 431 de......
Romgaz își va lua rating și va emite obligațiuni pentru a finanța achiziția blocului Neptun Deep. “Apetitul pentru finanțare este neașteptat de mare”
Romgaz își va lua rating și va emite obligațiuni pentru a finanța achiziția blocului Neptun Deep. “Apetitul pentru ...
Romgaz așteaptă răspunsul companiei americane ExxonMobil la oferta pentru preluarea participației de 50% din proiectul ...
Dragoș Anastasiu cumpără campingul care găzduiește anual Festivalul Internațional de Film Independent „Anonimul”
Dragoș Anastasiu cumpără campingul care găzduiește anual Festivalul Internațional de Film Independent „Anonimul”
Grupul Eurolines România, cu activități în turism, management hotelier și servicii de rent-a-car, cumpără campingul ...
Partenerul sud-african al IULIUS își retrage 50 de milioane de euro din proiectul imobiliar de la Romexpo
Partenerul sud-african al IULIUS își retrage 50 de milioane de euro din proiectul imobiliar de la Romexpo
Un credit de 50 de milioane de euro prevăzut de către sud-africanii de la RMB Holding pentru demararea proiectului imobiliar ...