Japonia minimalizează turbulenţele de pe pieţele financiare. Banca centrală exclude majorarea dobânzii

Oficialii niponi s-au angajat să menţină politica monetară relaxată şi au căutat să disperseze temerile că actuala volatilitate de pe pieţele financiare globale ar putea afecta redresarea, subliniind că fundamentele economice rămân solide, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 06 feb. 2018, 10:26
Japonia minimalizează turbulenţele de pe pieţele financiare. Banca centrală exclude majorarea dobânzii

Investitorii au început să achiziţioneze masiv yeni, care sunt consideraţi o monedă de refugiu în timpul turbulenţelor, dar aprecierea yenului poate afecta competitivitatea exporturilor Japoniei. Dolarul s-a depreciat marţi la 108,73 yeni. Mulţi producători niponi au stabilit ca bază pentru estimările privind câştigurile din anul fiscal care se încheie la 31 martie 2018 un curs de 110 yeni pentru un dolar.

Haruhiko Kuroda, guvernatorul Băncii Japoniei (BoJ), a exclus posibilitatea majorării ratei dobânzii în viitorul apropiat, spunând Parlamentului că ar fi ‘inadecvat’ să procedeze în acest mod, atât timp cât inflaţia este departe de ţinta BoJ, de 2%.

‘Rata inflaţiei în Japonia abia a atins 1%. Prin urmare, este inadecvat să majorăm prematur rata dobânzii, a afirmat marţi Kuroda.

Şi premierul Shinzo Abe şi-a exprimat speranţa că BoJ îşi va menţine politica monetară ultra-relaxată, adăugând că are deplină încredere în modul în care Kuroda gestionează politica monetară a Japoniei.

Marţi, indicele Nikkei al Bursei japoneze a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni, după ce principalii indici ai bursei de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500, au înregistrat în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni cel mai semnificativ declin din 2011, în condiţiile în care investitorii estimează că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile după ce randamentul la obligaţiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani.

Chiar dacă avansul economiei va continua, va fi dificil ca BoJ să majoreze rata dobânzii anul acesta. În actualele condiţii dificile de pe pieţele financiare, devine din ce în ce mai puţin probabilă o majorare a costului creditului, a apreciat Ryutaro Kono, economist şef pentru Japonia la BNP Paribas.

‘Profiturile corporaţiilor din Japonia sunt la un nivel ridicat record, salariile şi piaţa forţei de muncă se îmbunătăţesc, cheltuielile de consum se redresează. Economia niponă este solidă’, a declarat ministrul Economiei, Toshimitsu Motegi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...