Japonia: Premierul Shinzo Abe renunţă să îl mai primească pe Vladimir Putin în acest an

Premierul japonez, Shinzo Abe, a renunţat să îl primească în acest an pe preşedintele rus, Vladimir Putin, din cauza tensiunilor legate de situaţia din Ucraina şi a sancţiunilor japoneze împotriva Moscovei, a informat marţi presa locală, potrivit AFP.
Economica.net - mar, 23 sept. 2014, 06:10
Japonia: Premierul Shinzo Abe renunţă să îl mai primească pe Vladimir Putin în acest an

Cele două ţări au ajuns la un acord de principiu în legătură cu vizita liderului rus în toamnă în Japonia, însă Washingtonul a cerut autorităţilor de la Tokyo să suspende acest proiect, a anunţat agenţia de presă Kyodo News, citând surse guvernamentale, scrie Agerpres.

Pentru guvernul japonez, este important să rămână pe aceeaşi lungime de undă cu Occidentul şi din acest motiv a urmat exemplul Statelor Unite şi Uniunii Europene pentru a impune sancţiuni Rusiei ca reacţie la criza ucraineană, subliniază Kyodo.

Japonia şi-a exprimat speranţa că îl va putea primi pe Vladimir Putin în cursul primăverii, însă totul va depinde de relaţiile dintre Washington şi Moscova, a adăugat sursa citată.

De asemenea, cotidianul Sankei Shimbun a scris că vizita preşedintelui rus va fi amânată cel mai devreme pentru începutul anului viitor.

Totuşi, pentru a discuta, liderii japonez şi rus vor putea profita de posibilitatea oferită de forumul Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC), programat în noiembrie la Beijing.

Dorinţa autorităţilor nipone este de ‘a ţine un summit cu ocazia forumului de dezvoltare economică’, a adăugat agenţia Kyodo.

Înainte de izbucnirea crizei ucrainene, premierul Shinzo Abe a căutat în mod activ să strângă legăturile diplomatice şi economice cu Rusia, cu scopul a pune capăt unui diferend de lungă durată cu privire la Insulele Kurile de Sud, anexate de trupele sovietice în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial, dar revendicate în continuare de Japonia.

Această dispută a împiedicat Tokyo şi Moscova să semneze un tratat de pace oficial.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...