Japonia: Shinzo Abe, reales prim-ministru cu majoritate covârşitoare de voturi

Shinzo Abe a fost reales miercuri prim-ministru al Japoniei de către parlament, la zece zile după o victorie fără drept de apel a Partidului său Liberal-Democrat (PLD) în cadrul alegerilor legislative anticipate, relatează France Presse.
Economica.net - mie, 24 dec. 2014, 07:30
Japonia: Shinzo Abe, reales prim-ministru cu majoritate covârşitoare de voturi

Candidat conservator fără un concurent real, Shinzo Abe a întrunit 328 de voturi din cele 470 exprimate în camera inferioară, ceea ce îl plasează pentru a treia oară în cariera sa la conducerea arhipelagului nipon.

Această realegere era o simplă formalitate, PLD având 291 de deputaţi, iar aliatul său centrist – Noul Komeito – 35. Abe, al cărui partid domină Senatul, a fost susţinut de toţi membrii alianţei şi chiar de mai mulţi parlamerntari decât aceştia.

El concura împotriva altor patru candidaţi care nu aveau – practic – nicio şansă. Cel de-al doilea clasat, Katsuya Okada, lider al Partidului Democrat din Japonia (PDJ, de centru stânga), a obţinut 73 de voturi din partea deputaţilor şi 61 din partea senatorilor.

Pe fondul unui absenteism record (aproximativ 48 %), Partidul Liberal Democrat (PLD) condus de Abe câştigase detaşat în 14 decembrie alegerile legislative.

Shinzo Abe ar urma să-şi formeze guvernul în această miercuri, reconfirmând în funcţii pe actualii miniştri cu excepţia titularului la Apărare, potrivit presei. Akinori Eto ar urma să fie înlocuit prin Gen Nakatani, un bun cunoscător al problemelor securităţii naţionale şi ale luptei antiteroriste.

O ceremonie este prevăzută să aibă loc în prezenţa împăratului Akihito, care trebuie să valideze oficial componenţa guvernului, fără însă a avea vreun cuvânt de spus în această privinţă.

Shinzo Abe intenţionează să continue politica lansată din decembrie 2012, data revenirii sale la putere după un prim mandat eşuat în perioada 2006-2007.

Programul său este în principal economic pentru că şeful guvernului conservator a transformat scrutinul legislativ în referendum în care populaţia urma să se pronunţe pentru sau împotriva politicilor ‘abenomice’.

De la aplicarea sa spre sfârşitul anului 2012, această strategie a extinderilor bugetare, flexibilităţii monetare şi reformelor structurale a avut iniţial efecte pozitive (devalorizarea yenului, revenirea la o inflaţie moderată şi o impulsionare a creşterii economice), dar ea a stagnat ulterior şi Japonia a reintrat în recesiune în trimestrul al treilea al acestui an ca urmare a unei majorări a taxei asupra consumului la începutul lunii aprilie.

‘Economia este prioritatea, dar vreau să întăresc de asemenea rolul diplomatic al Japoniei şi să-i asigur securitatea’, susţine în continuare primul ministru.

Abe doreşte să profite de mandatul său pentru a reforma Constituţia şi a înscrie în lege texte pe care le consideră prioritare, în special referitoare la securitatea naţională şi la apărare.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...