Jean-Claude Juncker: Este imperativ să ne reducem dependenţa energetică faţă de Rusia

Întărirea politicii energetice a Uniunii Europene se numără printre priorităţile candidatului Partidului Popular European la preşedinţia Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, care a apreciat într-un interviu acordat AGERPRES că este imperativ ca blocul comunitar să-şi reducă dependenţa faţă de Rusia în acest domeniu.
Economica.net - lun, 05 mai 2014, 10:01
Jean-Claude Juncker: Este imperativ să ne reducem dependenţa energetică faţă de Rusia

‘O altă prioritate a mea este întărirea poziţiei Europei în ceea ce priveşte energia. Este imperativ să ne reducem dependenţa de Rusia în acest domeniu. Trebuie să găsim o cale să ne diversificăm sursele de aprovizionare. Dacă costul economic sau politic al importului de petrol şi de gaz de la un singur furnizor devine prea scump, ar trebui să fim capabili să dispunem de alternative şi să ne asigurăm că cetăţenii europeni nu sunt lăsaţi în frig timp de săptămâni din cauza lipsei de resurse energetice’, a afirmat Jean-Claude Juncker.

Un alt aspect abordat de candidatul PPE la şefia executivului european în contextul evenimentelor din Ucraina este necesitatea de a crea o armată europeană.

‘Avem 1,5 milioane de militari în Europa, mai mulţi decât Statele Unite. Şi totuşi, de exemplu, intervenţiile franco-britanice în Libia au fost posibile doar cu asistenţa SUA. Cred că trebuie să începem să luăm în considerare prevederile tratatelor care permit o dezvoltare progresivă a unei apărări europene comune. Ştiu că această idee nu este populară peste tot, dar Tratatul permite şi ca ţările care doresc să facă acest lucru să meargă înainte şi ar trebui să fie încurajate să facă asta’, a spus Juncker în interviul pentru AGERPRES.

El a adăugat că, după realizarea în Europa a unor structuri militare strâns integrate, precum Eurocorps, grupurile de luptă europene şi Brigada franco-germană, ‘o armată europeană ar fi un pas final logic, deşi va necesita câţiva ani pentru a se materializa’.

Fostul preşedinte al Eurogrupului a precizat că punerea în comun a resurselor are sens şi din punct de vedere financiar. ‘O politică europeană de apărare comună ar putea duce la economisirea a 3 până la 9 miliarde de euro anual’, a subliniat Juncker.

Te-ar mai putea interesa și
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022....
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. Întrebările care vă pot pune în dificultate şi variantele de răspuns, explicate de INS
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. ...
Economica.net vă explică, într-o serie de materiale dedicate, la ce se referă întrebările din chestionarul de recensământ ...