Jean-Michel Jarre cere o taxare a marilor companii din domeniul IT, banii urmând să ajungă la artiști

Jean-Michel Jarre, preşedintele Confederaţiei Internaţionale a Societăţilor de Autori şi Compozitori (CISAC), a declarat într-un interviu pentru AFP că artiştii afectaţi de criza cauzată de pandemia de coronavirus trebuie ajutaţi în această perioadă printr-o taxare a marilor companii din domeniul tehnologiei, care ar trebui să fie realizată "pentru a reechilibra lucrurile", informează Agerpres.
Economica.net - joi, 16 apr. 2020, 15:42
Jean-Michel Jarre cere o taxare a marilor companii din domeniul IT, banii urmând să ajungă la artiști

„Este nevoie de o remunerare justă din partea GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon), aceşti giganţi ai industriei digitale obţin profituri mari de pe urma virusului, nu au câştigat niciodată atât de mulţi bani. Altfel, în 2021 aproximativ 50% din actorii culturali de pe plan mondial vor dispărea”, a declarat muzicianul francez.

CISAC şi UNESCO – cu care Jean-Michel Jarre colaborează în calitate de ambasador al bunăvoinţei – au lansat ResiliAct, o mişcare de susţinere a culturii în perioada pandemiei. „Fără cultură, societatea nu este posibilă”, a declarat şi cântăreaţa Angelique Kidjo, vicepreşedinta CISAC.

„Trebuie ca guvernele să îi ajute pe artişti într-o manieră urgentă. Europa şi Franţa au un rol de jucat”, a continuat Jean-Michel Jarre. „COVID-19 este înainte de toate o criză sanitară, cu bolnavi care trebuie salvaţi. Însă pe durata izolării la domiciliu cel mai adesea există doar două activităţi: ieşirea din casă pentru a merge la cumpărături şi consumul de cultură”, a adăugat el.

„Considerăm adeseori că artiştii sunt nişte subalterni, dar vă imaginaţi o lume întreagă izolată fără muzică, fără filme, fără cărţi? Fără să fac un joc de cuvinte, artiştii aduc oxigen în vieţile noastre”, a mai spus muzicianul francez, autorul celebrului album „Oxygene”.

„În afara Europei, situaţia anumitor artişti este dezastruoasă, nu mai au nimic de mâncare”, a spus Jean-Michel Jarre. „Iar în anumite ţări, unii nu se supără că artiştii au fost slăbiţi, pentru că vocile lor, libere, contează acum mai puţin. Este o provocare profundă pentru libertatea de exprimare”, a adăugat Angelique Kidjo.

În faţa lobby-ului făcut de giganţii sectorului digital „pentru a readuce în discuţie ideea de drepturi de autor”, Jean-Michel Jarre susţine „un copyright etern: în loc ca drepturile să sfârşească prin a ajunge în domeniul public, ei vor ajunge într-un fond de solidaritate pentru artiştii aflaţi în situaţii precare”.

Jean-Michel Jarre se gândeşte şi la perioada de după ieşirea din izolare: „Va trebui să învăţăm să respectăm valoarea artistului şi să monetizăm practicile culturale pe platformele online, să ieşim din ideea de gratuitate”.

Starul francez se declară totodată enervat de persoanele „care spun că o aplicaţie care costă 4 euro sau un album care costă 9 euro sunt puţin cam scumpe, dar aceleaşi persoane îşi cumpără pantofi de sport cu 100 de euro şi tricouri cu 50 de euro”.

„Oamenii care administrează platformele online sunt plătiţi pentru acest lucru, de ce nu ar fi plătiţi şi artiştii pentru munca lor? Aşa ceva este imposibil de înţeles”, a concluzionat artista originară din Benin.

Te-ar mai putea interesa și
Prigojin susține că peste 5.000 de infractori ruși au fost grațiați după ce au luptat în Ucraina în trupele Wagner
Prigojin susține că peste 5.000 de infractori ruși au fost grațiați după ce au luptat în Ucraina în trupele Wagner
Peste 5.000 de infractori au fost graţiaţi după ce şi-au încheiat contractele în baza cărora au luptat în cadrul grupării ruse de mercenari Wagner împotriva Ucrainei, a anunţat sâmbătă......
Mihai Tudose: Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Nu l-am văzut pe Cioloș să refuze pensia de comisar european
Mihai Tudose: Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Nu l-am văzut pe Cioloș să refuze pensia de comisar european
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat ă, pe lângă Nicolae Ciucă, despre care a afirmat că are o pensie de 18.000 ...
Ciolacu: Fitch a îmbunătățit perspectiva de țară a României. După trei ani am reușit să stabilizăm țara. Asta e diferența între actuala coaliție și niște gnomi guralivi de dreapta
Ciolacu: Fitch a îmbunătățit perspectiva de țară a României. După trei ani am reușit să stabilizăm țara. Asta ...
Agenţia de rating Fitch a îmbunătăţit perspectiva de ţară a României şi a reconfirmat ratingul, iar asta înseamnă ...
Ucraina anunță că a reușit să stabilizeze situația în zona orașului Bahmut
Ucraina anunță că a reușit să stabilizeze situația în zona orașului Bahmut
Şeful Statului Major al Armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat că trupele sale au reuşit să stabilizeze situaţia ...