Jianu, CNIPMMR: Plafonarea preţului la gaze trebuie să se aplice consumatorilor casnici şi IMM-urilor

Plafonarea preţului gazelor este o măsură bună dacă se va adresa consumatorilor casnici şi firmelor mici şi mijlocii, a declarat, joi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), prezent la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.
Economica.net - joi, 19 iul. 2018, 13:28
Jianu, CNIPMMR: Plafonarea preţului la gaze trebuie să se aplice consumatorilor casnici şi IMM-urilor

El s-a referit la proiectul de hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Finanţelor, potrivit căruia preţul de producţie internă al gazelor va fi plafonat la 55 de lei pe MWh până la 30 iunie 2021.

Jianu a atras atenţia că plafonarea preţului gazelor trebuie să se refere la consumatorul final. În plus, autorităţile trebuie să se asigure că principalii beneficiari ai măsurii sunt consumatorii casnici şi micile firme.

‘Piaţa s-a liberalizat, dar mai întâi dăm la consumatorii mari, apoi la cei mijlocii, IMM-urile, şi abia apoi la cei casnici. Deci trebuie să vedem cum îi ajutăm pe cei casnici şi pe IMM-uri. Şi, dacă preţul scade pentru aceste categorii, da, e o măsură bună. Există intervenţii în piaţă care sunt necesare şi, dacă consumatorul final are nişte costuri scăzute, iar intervenţiile sunt făcute corect, conform legii şi conform directivelor europene, atunci se poate face’, a spus reprezentantul CNIPMMR.

Anterior, la acelaşi eveniment, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că intenţia Guvernului de a plafona preţul gazelor este o măsură comunistă până la un punct, dar necesară, întrucât pe această piaţă nu există concurenţă, iar companiile cresc preţurile după bunul plac.

‘Unii spun că este o practică comunistă. Da, poate la prima vedere poate părea, pentru că încerci să intri în piaţă, aşa este, până la un punct. Vorbim de concurenţă. Care concurenţă? Sunt doi operatori care cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază imediat. Investiţiile asumate nu s-au realizat, dar preţul creşte fără o justificare pe fond, iar dumneavoastră suferiţi şi economia are de suferit. Iar unii se reped imediat, de parca ar fi din alta ţară, că este o practică comunistă. Eu nu am avut nicio legătură cu comunismul’, a spus Teodorovici.

Ulterior, în cadrul unor discuţii cu jurnaliştii, ministrul a precizat că această propunere de Hotărâre de Guvern va fi discutată în şedinţa de joi a Executivului în primă lectură, dar nu se va adopta nimic deocamdată.

‘Noi avem în piaţă aceşti doi operatori, care cresc nejustificat preţul foarte des tarifele la gaze. În acelaşi timp, investiţiile asumate nu sunt realizate. Atunci se pune întrebarea de ce tot creşte tariful’, a repetat Teodorovici.

Întrebat dacă există vreun studiu din care să reiasă că această măsură va avea efectul scontat, respectiv reducerea preţului final la consumatori, el a răspuns: ‘Evident că vor fi reduceri. Vă dau un exemplu: la consumatorii casnici se dau foarte multe subvenţii. Dacă va fi scăzut preţul, şi subvenţia va scădea. Deci vor avea de câştigat şi clienţii casnici, şi cei industriali’.

Jurnaliştii l-au mai întrebat ce garanţii poate să dea că de această plafonare nu vor profita traderii de gaze, care ar deveni din nou ‘băieţi deştepţi’, cumpărând ieftin de la producători şi vânzând scump către consumatori.

‘Eu cred că şi aici există o pârghie astfel încât lucrurile să nu se repete’, a spus ministrul Finanţelor.

De asemenea, plafonul propus, de 55 de lei pe MWh, este sub cel de la care producătorii plătesc suprataxa pe veniturile suplimentare. În acest sens, Teodorovici a confirmat că statul este dispus să renunţe la sumele încasate din această supraimpozitare.

‘Bugetul are o pierdere de rundă întâi, dar trebuie să ne uităm la câştigurile din runda a doua’, a continuat oficialul guvernamental.

El a mai spus că vor exista discuţii şi cu Comisia Europeană pe acest subiect.

‘Dacă l-am postat (proiectul de HG – n.r.), înseamnă că nu încălcăm nimic din punct de vedere legal’, a precizat Teodorovici, întrebat care este opinia Consiliului Concurenţei despre această măsură.

Nota de fundamentare a proiectului de HG iniţiat de Ministerul Finanţelor arată că această măsură este necesară pentru stoparea creşterii necontrolate a preţurilor.

‘Pentru asigurarea unui mediu concurenţial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania şi stoparea creşterii necontrolate a preţurilor gazelor naturale din producţia internă, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Energiei s-au întâlnit miercuri, 18 iulie, la sediul MFP, pentru a analiza posibilitatea instituirii unor forme de control al preţurilor gazelor naturale practicate de către producătorii interni, până la data 30.06.2021. Pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare al gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creştere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze preţul gazelor naturale’, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către statele UE
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către ...
Uniunea Europeană şi SUA au anunţat vineri, într-o declaraţie comună, că lucrează pentru furnizarea de volume suplimentare ...
STB introduce sistemul pentru plata cu cardul bancar în toate mijloacele sale de transport în comun
STB introduce sistemul pentru plata cu cardul bancar în toate mijloacele sale de transport în comun
Plata călătoriei cu cardul bancar direct în vehicule va fi posibilă în toate mijloacele de transport în comun în perioada ...