Jianu: Sunt bani europeni pentru proiectele pe Măsura 2. Ministrul Economiei nu trebuie să-i caute, ci să-i aducă

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, susţine că sunt bani europeni din Programul Operaţional Competitivitate pentru toate proiectele depuse pe Măsura 2 - Granturi pentru capital de lucru, iar ministrul Economiei "nu trebuie să-i caute, ci să-i aducă".
Economica.net - lun, 11 ian. 2021, 11:20
Jianu: Sunt bani europeni pentru proiectele pe Măsura 2. Ministrul Economiei nu trebuie să-i caute, ci să-i aducă

„Cu privire la Măsura 2, (…) am văzut discuţii în spaţiul public cu privire la de unde se iau banii. Banii sunt prevăzuţi, noi ne-am uitat în Ordonanţa 199/2020, la articolul 27 punctul 3 se specifică foarte clar că banii vin din Programul Operaţional Competitivitate şi din REACT-EU. Deci declaraţiile publice cu privire la de unde se găsesc bani pentru plata acestei măsuri nu le considerăm oportune în acest moment. Ceea ce considerăm oportun şi necesar este să se realizeze Bugetul de Stat pe 2021 şi să se pună aceşti bani din Programul Operaţional Competitivitate. (…) Nu înţelegem şi suntem extrem de îngrijoraţi asupra acestor declaraţii publice – am văzut şi ministrul actual, care spune că se uită de unde să atragă bani… Nu trebuie să caute niciun ban, scrie în ordonanţa 199, banii sunt din Programul Operaţional Competitivitate. Nu trebuie să facă altceva decât să acorde aceste credite bugetare în Bugetul de Stat. (…) Domnul ministru trebuie să se preocupe nu de unde să facă rost de bani, pentru că e foarte clar de unde, scrie foarte clar în ordonanţa 199 de unde sunt banii, din Programul Operaţional Competitivitate, nu trebuie să-i caute, ci să-i aducă”, a afirmat Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele CNIPMMR a apreciat că există o lipsă de voinţă politică pentru plata fondurilor din cadrul Măsurii 2.

„Asta trebuie să fie treaba ministrului Economiei în acest moment: să meargă la Ministerul de Finanţe şi să solicite – bază legală există, Ordonanţa 199, banii există, din Programul Operaţional Competitivitate, există mecanismul de supra-contractare pe fonduri europene, în acest moment suntem la un grad de absorbţie de numai 34%, deci există bani din fonduri europene pentru a fi plătite toate proiectele pe Măsura 2. Deci trebuie să existe voinţă politică ca să se plătească toţi aceşti bani”, a precizat Florin Jianu.

Preşedintele organizaţiei patronale a mai solicitat Ministerului Economiei finalizarea în două săptămâni a verificărilor cererilor depuse pentru Măsura 2, astfel încât banii să fie transmişi antreprenorilor până la finalul lunii februarie.

„Noi cerem în primul rând ca în maxim două săptămâni de zile să se încheie verificarea, nu evaluarea, pe Măsura 2, pentru că practic acolo vorbim de nişte verificări, nu vorbim de o evaluare, care înseamnă punctaj, un concurs şi aşa mai departe, ci avem principiul ‘primul venit, primul servit’, e vorba doar de o verificare. Deci sunt convins că oamenii din Minister, agenţiile pentru IMM-uri, în termen de două săptămâni vor reuşi să realizeze toate verificările pe Măsura 2. (…) Solicităm ca banii să fie plătiţi până la sfârşitul lunii februarie. Există această posibilitate, dacă în două săptămâni de zile oamenii din Minister şi din agenţii verifică toate proiectele depuse pe Măsura 2, aşa încât există posibilitatea ca până la sfârşitul lui februarie aceşti bani să ajungă cu totul la întreprinderile mici şi mijlocii. (…) Când vorbim de Măsura 2, nimeni nu şi-a primit banii până în acest moment. Nu s-a cerut din partea celor care au condus şi conduc Ministerul nişte termene clare de verificare a acelor cereri. Eu sunt convins că angajaţii din Ministerul Economiei au capacitatea de verificare, e o verificare simplă, cred că în două săptămâni se pot verifica toate cererile aplicate acolo, adică acele 22.000 de cereri, iar plata să fie făcută până la sfârşitul lunii februarie”, a menţionat Florin Jianu.

Te-ar mai putea interesa și
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
Aeroportul din Ruse va fi operat gratuit de Airport Ruse Ltd, care cuprinde companiile bulgare Shtraplan EOOD şi Stroyproject EOOD, a decis Consiliul Municipal Ruse. Dezbaterea asupra deciziei a......
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar ...
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...