1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Jiru, MFP: Anul 2014 va fi mult mai uşor. Emisiunea de marţi acoperă necesarul de finanţare în valută

Emisiunea de obligaţiuni cu maturităţi la 10 şi 30 prin care Ministerul Finanţelor a atras marţi 2 miliarde de dolari acoperă întreg necesarul de finanţare în valută al României pentru acest an, a declarat pentru Bloomberg secretarul de stat în MFP Enache Jiru.

15 ian, 2014 | Mediafax

Astfel, anul acesta va fi mult mai uşor în ceea ce priveşte gestionarea datoriei de stat, a afirmat Jiru la conferinţa Euromoney de la Viena, potrivit Bloomberg.

Managerii datoriilor guvernamentale din ministerele Finanţelor din Polonia şi Slovacia, alături de analişti bancari, văd un 2014 mai uşor, anticipând că activele financiare din regiune vor fi mai atractive datorită îmbunătăţirii situaţiei economic, care va reduce astfel impactul reducerii programului de relaxare cantitativă de către Rezerva Federală a SUA, noteazã Bloomberg.

Ministerul Finanţelor a atras marţi pe pieţele internaţionale 2 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni în două serii, cu maturităţi la 10 şi 30 de ani.

România a emis astfel pentru prima oară în istorie obligaţiuni în dolari pe piaţa externă cu scadenţa peste 30 de ani, notează MFP într-un comunicat transmis marţi seară.

Oferta a fost suprasubscrisă de peste cinci ori. MFP a atras 1 miliard de dolari pe 10 ani la un randament de 5,021% şi 1 miliard de dolari pe 30 de ani, la un randament de 6,258%.

Titlurile la 10 ani au fost scoase pe piaţă la un randamentul indicativ de 237,5 puncte de bază (2,375 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA, iar cele pe 30 de ani de aproximativ 270 puncte de bază (2,7 puncte procentuale) peste costul de referinţă al titlurilor de trezorerie SUA.

BNP Paribas, Citigroup şi JP Morgan au fost aranjori principali ai plasamentului de obligaţiuni.

România trebuie să ramburseze în acest an Fondului Monetar Internaţional 3,95 miliarde DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 2,56 miliarde de dolari, rate aferente împrumutului acordat în 2009 de circa 12,95 miliarde de euro.

Ministerul Finanţelor estima pentru acest an atragerea de finanţare de circa 2 miliarde euro de pe pieţele internaţionale, prin programul Medium Term Notes (MTN).

Statul a împrumutat anul trecut de pe piaţa internă 48,53 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,57 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase în lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea împrumutată în 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finanţările în valută au fost similare, de la 4,71 miliarde de euro din 2012.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO