JO 2020 Tokyo: Olimpiada ar putea aduce Japoniei un câştig de până la 80 miliarde de dolari

Găzduirea Jocurilor Olimpice din 2020 la Tokyo va sprijini construcţiile şi turismul şi va îmbunătăţi încrederea consumatorilor, contribuind la revigorarea economiei japoneze, analiştii anticipând un câştig economic brut de 60-80 miliarde de dolari în următorii şapte ani.
Economica.net - lun, 09 sept. 2013, 05:10
JO 2020 Tokyo: Olimpiada ar putea aduce Japoniei un câştig de până la 80 miliarde de dolari

Capitala Japoniei a fost desemnată gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din 2020, devansând Istanbulul şi Madridul.

Analiştii anticipează că sectorul construcţiilor şi turismul vor avea cel mai mult de câştigat, însă efectul va fi prezent în următoarea perioadă la nivelul întregii economii datorită unui val de optimism.

Pregătirile pentru Jocurile Olimpice vor crea noi locuri de muncă şi vor îmbunătăţi încrederea companiilor şi a populaţiei, într-o economie care resimte efectele cutremurului devastator din 2011 şi ale datoriei publice uriaşe.

Situaţia economică din Japonia s-a îmbunătăţit de la sfârşitul anului trecut, în urma măsurilor agresive de stimulare a creşterii adoptate de premierul Shinzo Abe pentru a pune capăt unei perioade îndelungate de deflaţie, care persistă de la sfârşitul anului ’90.

Guvernul japonez estimează că Jocurile Olimpice vor aduce economiei valoare adăugată echivalentă cu 0,3% din PIB, estimare considerată prea modestă de către Robert Feldman, director de cercetare economică pe Japonia la Morgan Stanley MUFG Securities.

„Estimarea noastră este că impactul ar putea fi cel puţin similar celui înregistrat de Marea Britanie, de aproximativ 0,7-0,8% din PIB în următorii 7 ani, adică 3.000 – 4.000 miliarde yeni ca valoare adăugată (30-40 miliarde dolari), sau 6.000 – 8.000 miliarde yeni ca producţie brută (60-80 miliarde dolari)”, potrivit unui raport al băncii de investiţii.

Japonia va găzdui Jocurile Olimpice de vară pentru prima dată din 1964. De atunci, Japonia a mai găzduit în două rânduri Jocurile Olimpice de iarnă, în 1972 la Sapporo şi în 1998 la Nagano.

Indicele bursier japonez care centralizează acţiunile companiilor care au legătură cu găzduirea Jocurilor Olimpice a crescut cu 45% în acest an. Indicele cuprinde 79 de companii, din construcţii, transport, turism, retail şi sport.

Comitetul care s-a ocupat de candidatura metropolei Tokyo pentru găzduirea Jocurilor Olimpice din 2020 estimează că evenimentul va avea un impact economic pozitiv de aproximativ 3.000 miliarde yeni (30 miliarde de dolari) şi va crea 150.000 de locuri de muncă.

Organizatorii japonezi intenţionează să construiască cel mai mare complex rezidenţial ridicat în ultimii 42 de ani în Tokyo pentru a găzdui delegaţiile prezente la Jocuri.

Investiţia în Satul Olimpic este estimată la 95,4 miliarde yeni (aproape 10 miliarde de dolari) şi va ocupa o suprafaţă de 44 de hectare alăturată Golfului Tokyo. Guvernul intenţionează să deruleze investiţii publice de 153,8 miliarde yeni (apoximativ 15 miliarde de dolari) pentru diverse lucrări de construcţii şi renovări legate de Jocurile Olimpice.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...