JO Soci 2014: Vladimir Putin a declarat deschise Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat deschise Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, vineri seara, în cadrul ceremoniei desfășurate pe Stadionul Olimpic Fișt, una grandioasă.
Economica.net - vin, 07 feb. 2014, 19:19
JO Soci 2014: Vladimir Putin a declarat deschise Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci

Ceremonia, la care au asistat 40.000 de spectatori și zeci de șefi de state și guvern, între care și premierul României, Victor Ponta, a debutat simbolic la ora locală 20,14 (legată simbolic de anul 2014), cu un foc de artificii la malul Mării Negre, dar și cu o problemă tehnică, după ce unul din cei cinci fulgi care trebuiau să se transforme în inele olimpice nu s-a deschis.
Festivitatea a reunit circa 3.000 de artiști, transmite AFP, care au participat la un show de aproximativ două ore și jumătate, momentele principale fiind reprezentat de aprinderea vasului olimpic și de deschiderea oficială a Jocurilor.

După defilarea delegațiilor sportive, între care s-a aflat și cea a României, al cărei portdrapel a fost biatlonista Eva Tofalvi, spectacolul a continuat, conform programului artistic stabilit de organizatori. Au luat cuvântul, apoi, președintele comitetului de organizare, Dmitri Cernîșenko, și președintele Comitetului Internațional Olimpic, germanul Thomas Bach, după care Putin a anunțat deschiderea oficială a Jocurilor de iarnă, care se vor încheia pe 23 februarie.

Jucătoarea de tenis Maria Șarapova a fost cea care a intrat în Stadionul Fișt cu flacăra olimpică, a predat-o apoi atletei Elena Isinbaeva, campioană olimpică la săritura cu prăjina, iar apoi au urmat fostul mare luptător Aleksandr Karelin, triplu campion olimpic, Alina Kabaeva, campioană olimpică la gimnastică ritmică, ultima parte a ștafetei fiind parcursă de fosta campioană olimpică la patinaj artistic Irina Rodnina și de cel mai mare hocheist rus din toate timpurile, Vladimir Tretiak, care au aprins împreună vasul olimpic.

Peste 3.000 de sportivi și tot atâția oficiali, din circa 90 de țări, vor lua parte cele mai scumpe Jocuri din istorie (37 miliarde de euro), și la care România va fi reprezentată de 24 de sportivi, la 8 discipline. România a participat la aproape toate edițiile Jocurilor Olimpice de iarnă, excepție făcând prima ediție, din 1924, și cea din 1960. La competiția din 1968, de la Grenoble (Franța), România a cucerit singura sa medalie din istoria participărilor la JO de iarnă, bronz prin echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe.

La JO de la Soci sportivii se vor întrece pentru 98 de seturi de medalii, cu 12 în plus față de JO de la Vancouver în 2010, la 15 discipline: biatlon, bob, combinată nordică, curling, hochei pe gheață, patinaj artistic, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi fond, schi freestyle, short-track, skeleton, snowboard. Competițiile vor fi găzduite de 11 baze sportive, Balșoi Ice Dome (hochei), Stadionul Olimpic Fișt (ceremoniile de deschidere și închidere), Șaiba Arena (hochei), Ice Cube Curling Center (curling), Adler Arena Skating Center (patinaj viteză), Iceberg Skating Palace (patinaj viteză, short-track, patinaj artistic), Laura Biathlon & Ski Complex (biatlon, schi fond, combinată nordică), Rosa Hutor Extreme Park (schi freestyle, snowboard), Rosa Hutor Alpine Resort (schi alpin), RusSki Gorki Jumping Center (combinată nordică, sărituri cu schiurile), Sliding Center Sanki (bob, sanie, skeleton). Competiția de la Soci are trei mascote, un urs polar, un leopard și un iepure.

Nu mai puțin de 14.000 de persoane au luat parte la ștafeta flăcării olimpice de-a lungul a 2.900 de comune din Rusia până la aprinderea vasului olimpic. Flacăra olimpică a făcut escale la Polul Nord, în apele lacului Baikal și chiar în spațiul cosmic, iar sâmbătă a ajuns și pe muntele Elbrus, cel mai înalt vârf din Europa (5.633 m). Începută pe 7 octombrie, la Moscova, aceasta este cea mai lungă ștafetă a flăcării olimpice din istorie (65.000 km de-a lungul Rusiei).

Statele Unite a trimis la Soci cea mai importantă delegație, 230 de sportivi, în timp ce Rusia, țara gazdă, a anunțat o echipă de 223 sportivi pentru Jocurile de la Soci.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate permanent pe teritoriul polonez, vor deveni o ţintă militară pentru......
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale ...