1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 9 º

News

Specializările căutate tot mai mult pe piaţa muncii în următorii 30 de ani: ingineri de maşini electrice, energeticieni eolieni şi marini

Ingineri de maşini electrice, energeticieni eolieni și marini, specialiști în conservarea mediului, crescători de carne ecologică, ingineri mașini electrice, tehnicieni carburant bio, arhitecți și peisagiști eco, tehnicieni biologi, ingineri panouri solare sunt câteva dintre specializările care se vor căuta tot mai mult pe piaţa muncii din ţara noastră în următorii 30 de ani, potrivit unei analize făcute de Adecco România, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de recrutare. 

13 dec, 2019 | ECONOMICA.net

2049 – un viitor cu locuri de muncă "verzi"

Ingineri de mașini electrice, energeticieni eolieni și marini sau specialiști forestieri sunt câteva din locurile de muncă ce se vor crea în număr tot mai mare în România, în următoarele decenii. Pentru 2049, specialiștii Adecco estimează că 3% din populația activă va lucra în locuri de muncă „verzi". 

Adecco România face portretul viitorilor muncitori români, angajați în economia "verde": fermieri urbani, specialiști în conservarea mediului, crescători carne eco, ingineri mașini electrice, tehnicieni carburant bio, arhitecți și peisagiști eco, tehnicieni biologi, ingineri panouri solare sau specialiști energie cădere apă.

2019 şi 2020 – „ani ai angajatului"

Specialiștii în HR au declarat 2019 „un an al angajatului", iar mai 2019 a fost prima lună când rata șomajului a scăzut sub 3%, spune Adecco. 
În 2019, jumătate din activitățile economice din România au declarat mai puține locuri de muncă vacante ca în 2018. Domeniile în care s-au declarat mai multe locuri vacante decât anul trecut au fost comerțul, construcțiile și HORECA. Mai puține locuri vacante comparativ cu 2018 au fost raportate în industria prelucrătoare, industrie, învățământ și sănătate.

Deși salariile medii nete au crescut, în medie, cu peste 10%, iar numărul salariaților a fost mai mare ca anul trecut, au fost încheiate mai puține contracte noi de muncă în 2019 decât în anul precedent. Angajatorii au preferat să își restructureze pozițiile actuale, să angajeze mai puține persoane, iar pe cei aflați în condiții de muncă temporară să îi angajeze cu contract de muncă pentru a consolida retenția (scăderea contractelor de muncă temporară fiind mare, de 22%, în acest an). Cele mai mari creșteri salariale s-au înregistrat în construcții: cu 30% faţă de nivelul 2018, spune Adecco. Alte domenii cu creșteri notabile au fost învățamântul, transporturile și sănătatea.

Anul 2020 are toate șansele să semene mult ca evoluție cu anul curent. Noul Guvern a anunțat deja că va estompa creșterile de salarii în sectorul de stat, iar așteptările sunt ca șomajul să scadă și mai mult. Toate aceste tendințe vor determina însă tot mai multe proiecte punctuale gestionate cu muncitori străini. Treptat, dar sigur, în 2020, numărul salariaților din economie va depăși 5 milioane de persoane, e de părere Adecco. 

1989 versus 2018 – mai puțini oameni, salarii mai mari

Începând cu anul 1989 populația totală a României se află într-o continuă descreștere. Față de acum treizeci de ani, suntem cu 3,5 milioane de locuitori mai puțini. Dacă se păstrează actualul ritm de evoluție, experții în demografie estimează că populația României va ajunge la 15,3 milioane în anul 2049. România are însă o șansă să inverseze acest trend doar dacă aplică politici de pronatalitate atractive și atragere de imigranți, spun recrutorii de la Adecco.

Migrația a determinat modificări notabile pe piața muncii din România. De exemplu, numărul românilor ocupați în administrația publică și apărare aproape s-a dublat în 30 de ani. Creșteri importante au înregistrat și domeniile precum comerțul, sănătatea sau construcțiile. În același timp, agricultura, industria și industria extractivă au suferit „depopulări" masive.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO