Jocurile video din România, afaceri de aproape un sfert de miliard de dolari în 2020

Industria jocurilor video din România a raportat o cifră de afaceri de 218 milioane de dolari, în 2020, în creştere cu 19,1% faţă de anul precedent, arată datele studiului anual realizat de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), consultat de AGERPRES.
AGERPRES - Dum, 07 nov. 2021, 13:43
Jocurile video din România, afaceri de aproape un sfert de miliard de dolari în 2020

În perioada analizată, au fost dezvoltate pe plan local 22 de titluri, printre care şi celebrele Watch Dogs: Legion şi FIFA21, create în birourile locale ale Ubisoft şi Electronic Arts. DE asemenea, studiourile independente s-au remarcat prin câteva titluri care au obţinut recunoaştere internaţională: Door Kickers 2: Task Force North (KillHouse Games), Zombieland: AFK Survival (Metagame) sau Football Rivals (Green Horse Games).

Potrivit raportului, în cursul anului 2020 şi în prima parte a acestui an, industria locală nu a resimţit efectele crizei sanitare, ci s-a bucurat de un interes considerabil al dezvoltatorilor din străinătate. Astfel, studioul GreenHorse Games a fost achiziţionat de Miniclip, Whyttest a fost cumpărat de grupul Testronic, iar AMC România de Keywords Studios.

În plus, mai multe studiouri internaţionale şi-au deschis birouri în România: Funcom, Kolibri Games, Wolcen sau Ten Square Games.

Numărul studiourilor dezvoltatoare de jocuri video locale a crescut, de la 100 în 2019 la 120 în 2020, iar peste jumătate dintre acestea (52%) se află în Bucureşti, 15% în Cluj-Napoca, câte 5% în Iaşi şi Timişoara, respectiv 3% în Braşov.

Două din zece studiouri (20%) îşi desfăşoară activitatea în oraşele mici ale ţării, precum: Botoşani, Târgu Mureş, Alexandria, Brăila, Arad sau Turda.

Studiul RGDA relevă faptul că 68% din totalul studiourilor de pe plan local sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licenţiate), în timp ce 7,5% se identifică ca furnizori de servicii şi dezvoltatori part-time, 13,2% sunt furnizori de servicii, 7% sunt publisheri şi doar trei companii creează instrumente pentru infrastructura de jocuri.

În acelaşi timp, 53% dintre companiile româneşti, specializate în jocuri video, au accesat sau intenţionează să acceseze finanţare externă în timp ce dezvoltă produse.

În topul celor mai importante zece companii româneşti, în funcţie de cifra de afaceri, se aflau în 2020: Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Playtika, Ati Studios, Super Hippo Games, Quantic Lab, Green Horse Games şi AMC România.

La ora actuală, în studiourile româneşti dezvoltatoare de jocuri video lucrează peste 6.000 de specialişti.

Cercetarea RGDA a fost anunţată în premieră la Dev.Play, conferinţa dezvoltatorilor de jocuri video din România şi Europa de Est, ce a avut loc online în zilele de 25 şi 26 octombrie 2021.

Dev.Play a organizat un maraton de zece ore în cadrul căruia pasionaţii de jocuri video şi dezvoltatorii la început de drum au putut urmări secvenţe şi gameplay-uri din 20 de jocuri independente dezvoltate în perioada 2020 – 2021. Evenimentul a fost urmărit de peste 300.000 vizitatori unici, pe mai multe canale, precum Steam, Twitch, YouTube şi Pine, precizează organizatorii conferinţei.

Asociaţia Romanian Game Developers Association este o organizaţie non-profit care îşi propune să sprijine şi să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din România.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori cale ferată: Porr, din nou pe primul loc cu lucrările la Podul Grădiștea
Top constructori cale ferată: Porr, din nou pe primul loc cu lucrările la Podul Grădiștea
Constructoul Podului Grădiștea de pe linia de cale ferată București - Giurgiu domină și în luna iulie topul firmelor de profil după progresul lucrărilor. În clasament urmează italienii de......
Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunțat că studiază răspunsul Teheranului cu privire la acord ce vizează programul său nuclear
Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunțat că studiază răspunsul Teheranului cu privire la acord ce vizează programul ...
Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat marţi că studiază răspunsul Iranului la ceea ce UE a numit propunerea ...
Uniunea Europeană își îndreaptă privirele spre rezervele de gaze naturale din Mozambic, pentru a compensa diminuarea importurilor din Rusia
Uniunea Europeană își îndreaptă privirele spre rezervele de gaze naturale din Mozambic, pentru a compensa diminuarea ...
Uniunea Europeană are în vedere o creştere de cinci ori a sprijinului financiar pentru misiunea militară africană din ...
Autoritățile pro-ruse din regiunea Zaporojie acuză Ucraina că a lansat bombe în apropiere centralei nucleare
Autoritățile pro-ruse din regiunea Zaporojie acuză Ucraina că a lansat bombe în apropiere centralei nucleare
Oficiali instalaţi de Rusia în zonele ocupate din regiunea Zaporojie din Ucraina au anunţat marţi că forţele ucrainene ...