Joe Biden a făcut apel la unitate în discursul său inaugural și a a promis că va reface alianțele globale

Joe Biden a depus miercuri jurământul în calitate de cel de al 46-lea preşedinte al SUA şi a venit în discursul de învestitură cu un mesaj de unitate naţională, în contextul în care preia conducerea unei ţări grav afectate de pandemie, probleme economice şi mari divizări politice, relatează dpa şi Reuters, citate de Agerpres.
Economica.net - mie, 20 ian. 2021, 19:08
Joe Biden a făcut apel la unitate în discursul său inaugural și a a promis că va reface alianțele globale

În discursul său inaugural, văzut ca o şansă cheie de a stabili tonul mandatului său, Biden a declarat că „democraţia a învins” şi a salutat transferul de putere, în pofida asaltului criminal al Capitoliului din urmă cu două săptămâni. El nu a evitat însă să vorbească despre violenţele de la Capitoliu, din urmă cu două săptămâni.

„Stăm aici la doar câteva zile după ce o mulţime a crezut că poate folosi violenţa pentru a reduce la tăcere voinţa poporului, pentru a opri funcţionarea democraţiei noastre, pentru a ne îndepărta de pe acest pământ sacru. Nu s-a întâmplat acest lucru. Nu se va întâmpla niciodată. Nici astăzi, nici mâine, niciodată. Niciodată”, a spus Biden.

„Aceasta este ziua Americii. Aceasta este ziua democraţiei. O zi a istoriei şi a speranţei, a reînnoirii şi a hotărârii”, a spus democratul.

„Întreg sufletul meu este în asta – în a aduce America împreună, în a ne uni poporul, în a ne uni naţiunea, şi îi cer fiecărui american să mi se alăture în această cauză”, a mai afirmat Biden.

„Pentru a depăşi aceste provocări, a ne vindeca sufletul şi a asigura viitorul Americii avem nevoie de mai mult decât cuvinte. Este nevoie de lucrul cel mai greu de obţinut într-o democraţie: de unitate”.

„Trebuie să punem capăt acestui război necivic care aruncă roşul împotriva albastrului, ruralul împotriva urbanului, conservatorul împotriva liberalului. Putem face acest lucru – dacă ne deschidem sufletele în loc să ne împietrim inimile”, a adăugat el.

Preşedintele SUA a vorbit despre vremuri care vor testa ţara, referindu-se la rolul SUA în lume, injustiţie rasială şi pandemia de coronavirus.

După ce a ţinut un moment de reculegere pentru cele 400.000 de vieţi care s-au pierdut din cauza COVID-19 în SUA, el a făcut apel la popor să se unească în lupta împotriva pandemiei, afirmând că ţara trebuie să lase politica la o parte.

„În ceea ce avem de făcut vom avea nevoie unii de alţii. Avem nevoie de toată puterea noastră pentru a rezista în această iarnă întunecată”, a spus Biden în primul său discurs ca preşedinte.

Noul preşedinte al SUA s-a angajat să fie un preşedinte al tuturor americanilor. „Şi vă jur că voi lupta la fel de tare pentru cei care nu m-au susţinut, ca şi pentru cei care m-au susţinut”, a promis Biden.

De asemenea, în primul său mesaj către restul lumii în calitate de preşedinte al SUA, Biden a promis că va repara alianţele SUA.

„Ne vom repara alianţele, vom colabora din nou cu lumea, nu pentru a face faţă provocărilor de ieri, ci provocărilor de astăzi şi de mâine. America a fost pusă la încercare. Şi am ieşit mai puternici”, a dat el asigurări.

Biden a depus jurământul în cadrul unei ceremonii prezidate de şeful Curţii Supreme, judecătorul John Roberts, chiar înainte de prânz, moment în care mandatul turbulent de patru ani al lui Donald Trump s-a încheiat oficial.

Politicianul în vârstă de 78 de ani a devenit cel mai în vârstă preşedinte din istoria SUA. Cu câteva clipe mai devreme, Kamala Harris a depus jurământul în calitate de vicepreşedintă a SUA în faţa judecătoarei Sonia Sotomayor, devenind prima femeie de culoare care deţine această funcţie.

Te-ar mai putea interesa și
Coronavirus: Italia cere Uniunii Europene să accelereze reacţia la epidemie
Coronavirus: Italia cere Uniunii Europene să accelereze reacţia la epidemie
Premierul Italiei, Mario Draghi, i-a cerut miercuri preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen să accelereze reacţia Uniunii la epidemia de coronavirus, în special în privinţa...
Economia SUA se redresează într-un ritm modest la începutul anului – Fed
Economia SUA se redresează într-un ritm modest la începutul anului – Fed
Redresarea economiei americane a continuat într-un ritm modest în primele săptămâni din 2021, optimismul oamenilor de ...
Tinerii de la EFdeN caută colegi pentru competiția Solar Decathlon 2021
Tinerii de la EFdeN caută colegi pentru competiția Solar Decathlon 2021
EDdeN va reprezenta pentru a treia oară România la competiția mondială a caselor sustenabile, Solar Decathlon, și caută ...
Fundaţia Vodafone România a finanţat dezvoltarea platformei „Dosarul Digital”, disponibilă gratuit pentru asistenţii sociali
Fundaţia Vodafone România a finanţat dezvoltarea platformei „Dosarul Digital”, disponibilă gratuit pentru ...
Profesioniştii care activează în domeniul serviciilor sociale, în cadrul instituţiilor de stat sau al organizaţiilor ...