1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Johannes Hahn: Sprijinirea competivitiăţii IMM-urilor, o prioritate pentru structurile europene

Sprijinul pentru competitivitatea IMM-urilor reprezintă o prioritate pentru structurile şi fondurile europene, în special Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), a declarat vineri comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, cu prilejul reuniunii informale a miniştrilor din UE responsabili pentru politica de coeziune.

25 apr, 2014 | ECONOMICA.net

El a argumentat că IMM-urile, care sunt extrem de importante pentru economiile europene, au fost greu lovite de criza globală, iar unul dintre principalele obstacole pentru acestea este accesul la finanţare.

'Este timpul să punem în aplicare măsurile corecte pentru a stimula creşterea economică şi competitivitatea acestora. Prin urmare, este important de a se obţine dreptul de programare şi proiectarea unui mix de politici care să se adreseze nu doar necesităţilor concrete ale IMM-urilor, dar să aibă şi potenţialul de transformare şi de a conduce IMM-urile la un nivel mai ridicat de competitivitate, produse şi servicii noi şi îmbunătăţite şi de noi pieţe' a subliniat comisarul Hahn.

Potrivit acestuia, cele mai bune programe se bazează pe o analiză aprofundată şi de înţelegere a nevoilor, oportunităţilor şi blocajelor în teritoriu, nu doar la nivel general, ci şi din punct de vedere al întregului ciclu de viaţă al acestor companii.

'Unul dintre principalele obstacole pentru IMM-uri este accesul la finanţare', a spus comisarul Hahn, motivând că IMM-urile reprezintă pentru bănci o categorie mai mare de risc decât companiile mari care doresc creditare.

În opinia sa, situaţia legată de obstacolele pe care le întâmpină IMM-urile în ceea ce priveşte creditele bancare trebuie să se schimbe.

'Politica de coeziune oferă multe exemple bune. Accesul IMM-urilor la finanţare a fost mult facilitat prin schemele de garantare finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională. Instrumentele financiare pot oferi o alternativă eficientă', a adăugat Hann, potrivit site-ului Comisiei Europene.

În ceea ce priveşte Iniţiativa pentru IMM-uri, Johannes Hahn a reamintit, în context, că BEI şi Comisia au propus acest instrument ca un posibil răspuns la dificultăţile de finanţare ale IMM-urilor în accesarea creditului bancar, în special în contextul crizei economice şi financiare şi de reorganizare a bilanţurilor băncilor, pe fondul noilor cerinţe de capital.

'Iniţiativa pentru IMM-uri ar trebui să meargă mai departe, fără alte întârzieri. De asemenea, este crucială consolidarea sinergiilor între FEDR şi FSE, finanţate de acţiuni politice relevante pentru IMM-uri şi măsuri de sprijin pentru IMM-uri în cadrul altor iniţiative ale UE', a menţionat comisarul european.

El a pledat totodată pentru promovarea unor sinergii la nivel strategic, prin specializarea inteligentă, cu consolidarea capacităţilor, de inovare şi de sprijinire a afacerilor în perspectiva Orizont 2020 şi a iniţiativelor europene, cum ar fi parteneriatele europene pentru inovare sau platformelor tehnologice.

'Statele membre trebuie să fie deschise şi suficient de flexibile pentru a aloca fonduri pentru a exploata aceste sinergii. (...) Comisia sprijină statele membre în identificarea celei mai potrivite abordări faţă IMM-uri. Politica regională este concentrată pentru sprijinirea economiei reale', a adăugat comisarul.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO