1EUR = 4.8732 RON | Bucureşti 11 º

Extern

John Kerry a ajuns la Sofia. Dependenţa Bulgariei de gazul rusesc, principala temă a discuţiilor

Secretarul de stat american John Kerry a ajuns în noaptea de miercuri spre joi la Sofia, unde ar urma să discute în special despre chestiunea diversificării aprovizionării energetice a acestei ţări membre NATO foarte dependentă de gazul rusesc, relatează joi AFP.

15 ian, 2015 | Agerpres

Şeful diplomaţiei americane, care efectuează un miniturneu în Europa, urmează să se întâlnească cu premierul de centru-dreapta Boiko Borisov, numit în funcţie în toamnă după mai multe luni de criză politică., scrie Agerpres

'Bulgaria este un aliat care are nevoie de o puternică susţinere în acest moment. Economia este fără tonus şi au probleme semnificative de dependenţă energetică', a declarat sub acoperirea anonimatului un responsabil al Departamentului de Stat citat de France Presse.

Bulgaria depinde în proporţie de 85% de Rusia pentru aprovizionarea sa cu gaz. Sofia era participantă în proiectul gazoductului South Stream, criticat puternic de Bruxelles şi în cele din urmă anulat de Moscova în decembrie.

'Nu este bine pentru un aliat al NATO să depindă în proporţie de 85% de o singură ţară pentru gaz', a mai afirmat această sursă din Departamentul de Stat. 'De aceea politica americană depune eforturi, de manieră generală, pentru a favoriza o diversificare a aprovizionării în cadrul NATO şi al UE', a adăugat sursa citată.

John Kerry ar urma să evoce posibilitatea aprovizionării cu gaz din Grecia, dar şi să discute chestiunea construirii unui nou reactor american de către compania americană Westinghouse la centrala bulgară de la Kozlodui.

Lupta împotriva corupţiei, fenomen endemic în Bulgaria, ţara cea mai săracă a UE, şi lupta împotriva terorismului, se află de asemenea pe agenda discuţiilor.

Vineri, şeful diplomaţiei americane urmează să se întâlnească la Paris cu preşedintele François Hollande, după absenţa remarcată a oricărei personalităţi americane de rang înalt la marşul antiterorist de duminică din capitala Franţei.

Miercuri, secretarul de stat american s-a aflat la Geneva, unde a avut o întrevedere cu omologul său iranian Mohammad Zarif, în cadrul negocierilor privind programul nuclear controversat al Teheranului.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO