John Kerry: Au fost folosite arme chimice în Siria!

Secretarul american de Stat, John Kerry, a afirmat luni că în Siria au fost folosite arme chimice, săptămâna trecută, considerând că aceasta este o "indecenţă morală" pentru care responsabilii trebuie să răspundă, relatează AFP.
Economica.net - lun, 26 aug. 2013, 20:12
John Kerry: Au fost folosite arme chimice în Siria!

„Arme chimice au fost folosite în Siria”, a declarat Kerry presei, într-o intervenţie la Washington, „este de necontestat”.

„Ceea ce am văzut săptămâna trecută în Siria şochează conştiinţa mondială. Aceasta sfidează orice cod de moralitate. Masacrul orbesc al civililor, uciderea femeilor şi copiilor şi trecătorilor nevinovaţi cu arme chimice este o indecenţă morală”, a declarat şeful diplomaţiei americane.

„Preşedintele (american Barack) Obama crede că cei care au recurs la armele cele mai atroce împotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planetă trebuie să dea socoteală”, a adăugat Kerry, într-o declaraţie solemnă.

„Nimic nu este mai grav astăzi şi nimic nu este mai urmărit” ca utilizarea armelor chimice.

Ca şi administraţia americană, Kerry a acuzat regimul sirian că a oferit anchetatorilor ONU în Siria un acces „prea târziu pentru a fi credibil” la zona vizată de atacul din 21 august şi că a „bombardat” şi „distrus sistematic dovezile” pe teren.

„Acesta nu este comportamentul unui Guvern care nu are nimic de ascuns”, a adăugat el.

Putin: Nu există dovadă

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a spus premierului britanic David Cameron că încă nu există o dovadă că regimul sirian a folosit arme chimice împotriva rebelilor în Siria, a anunţat luni serviciul de presă al premierului, relatează AFP.

În cadrul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, Putin a spus: „ei nu au dovezi nici privind utilizarea armelor chimice, nici cine ar fi responsabil”, potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street.

Cameron a reiterat că sunt „puţine îndoieli” că regimul de la Damasc a desfăşurat un atac chimic, miercuri, în apropiere de Damasc, potrivit unui rezumat al conversaţiei între cei doi oficiali.

Şeful Guvernului britanic a emis îndoieli cu privire la capacitatea rebelilor de a desfăşura un astfel de atac şi a dezvăluit că regimul a lansat o mare ofensivă asupra zonei în zilele precedente.

„Regimul a împiedicat, de asemenea, accesul ONU imediat (în zonă după presupusul atac chimic), ceea ce sugerează că ei au ceva de ascuns”, a argumentat el pe lângă preşedintele Putin.

Cei doi oficiali au reafirmat angajamentul luat de liderii G8 în iunie de a nu lăsa pe nimeni să folosească arma chimică fără răspunsul comunităţii internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
easyJet va anula peste 200 de zboruri în următoarele 10 zile din cauza întârzierilor din aeroporturi
easyJet va anula peste 200 de zboruri în următoarele 10 zile din cauza întârzierilor din aeroporturi
Transportatorul aerian low-cost easyJet va anula peste 200 de zboruri în următoarele 10 zile, din cauza întârzierilor din aeroporturi şi a altor restricţii, perturbând călătoriile în timpul......
Furtună în București: străzi inundate, copaci căzuți pe mașini
Furtună în București: străzi inundate, copaci căzuți pe mașini
Un număr de 29 de copaci doborâţi şi alţii în pericol să cadă, 19 autoturisme avariate şi demisolul unei locuinţe ...
Rombat va lansa din august bateria Heavy Duty Champion HD-EFB, cu o durată de viață de trei ori mai mare decât cea a bateriilor clasice
Rombat va lansa din august bateria Heavy Duty Champion HD-EFB, cu o durată de viață de trei ori mai mare decât cea a ...
Rombat S.A., singurul producător integrat 3600 de baterii auto din România, a prezentat astăzi, la Târgul Auto Total ...
Sorin Grindeanu: TAROM trebuie să continue să facă restructurări inclusiv în iunie. Riscă să aibă soarta altor companii aeriene de stat din Europa de Est
Sorin Grindeanu: TAROM trebuie să continue să facă restructurări inclusiv în iunie. Riscă să aibă soarta altor companii ...
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă că dacă TAROM nu va respecta planul de restructurare agreat cu Comisia ...