John Kerry, în vizită în Sri Lanka, pentru a saluta „progresele imense” ale noii puteri

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a salutat, sâmbătă, "progresele imense" realizate recent de Sri Lanka, cu ocazia primei sale vizite în această insulă din Asia de Sud, ţară aflată în plină tranziţie democratică şi care a fost considerată timp de ani de zile ca fiind un regim paria, informează AFP. 
Economica.net - sâm, 02 mai 2015, 07:41
John Kerry, în vizită în Sri Lanka, pentru a saluta

Liderul american a sosit la Colombo sâmbătă dimineaţa, unde se va întâlni la mijlocul zilei cu preşedintele ales democratic în ianuarie, Maithripala Sirisena, care l-a învins în alegeri pe fostul lider Mahinda Rajakapse. De asemenea, Kerry se va întâlni cu premierul Ranil Wickremesinghe.

„Am discutat astăzi despre imensele progrese realizate de Sri Lanka în doar câteva luni”, a explicat Kerry la puţin timp după prima sa întrevedere cu omologul său Mangala Samaraweera. „I-am promis (ministrului de externe sri-lankez) şi delegaţiei sale că SUA vor conlucra cu Sri Lanka şi o vor ajuta prin toate mijloacele posibile”, a continuat secretarul de stat american. Potrivit lui Kerry, noii puteri sri-lankeze „nu-i este frică să abordeze probleme dificile”.

Tranziţia democratică spectaculoasă din Colombo de la începutul acestui an a fost bine primită de Washington, după ani de zile de dispute între Occident şi Sri Lanka, din cauza brutalităţii cu care regimul precedent a pus capăt, în 2009, războiului de trei decenii împotriva rebeliunii Tigrilor tamili.

La rândul său, Mangala Samaraweera a subliniat că vizita lui Kerry „marchează începutul unei prietenii foarte-foarte speciale”.

Sri Lanka, situată la sud-est de India, ocupă un loc strategic la intersecţia rutelor maritime din Oceanul Indian, care interesează la fel de mult China, India şi SUA.

Noua putere sri-lankeză a dezvăluit un program de reforme care include în special o anchetă anticorupţie la adresa fostului regim Rajapakse, precum şi cooperarea cu ancheta ONU asupra unor eventuale încălcări ale drepturilor omului la sfârşitul războiului.

ONU, cu sprijinul Washingtonului, anchetează de un an de zile asupra posibilelor crime de război comise în timpul ofensivei finale a armatei sri-lankeze, în care este posibil să fi fost ucişi peste 40.000 de civili. Sri Lanka a obţinut, în februarie anul trecut, o amânare a raportului ONU, timp pentru a pune în practică o jurisdicţie locală şi a desfăşura propriile investigaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...