John Kerry, în vizită în Sri Lanka, pentru a saluta „progresele imense” ale noii puteri

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a salutat, sâmbătă, "progresele imense" realizate recent de Sri Lanka, cu ocazia primei sale vizite în această insulă din Asia de Sud, ţară aflată în plină tranziţie democratică şi care a fost considerată timp de ani de zile ca fiind un regim paria, informează AFP. 
Economica.net - sâm, 02 mai 2015, 07:41
John Kerry, în vizită în Sri Lanka, pentru a saluta

Liderul american a sosit la Colombo sâmbătă dimineaţa, unde se va întâlni la mijlocul zilei cu preşedintele ales democratic în ianuarie, Maithripala Sirisena, care l-a învins în alegeri pe fostul lider Mahinda Rajakapse. De asemenea, Kerry se va întâlni cu premierul Ranil Wickremesinghe.

„Am discutat astăzi despre imensele progrese realizate de Sri Lanka în doar câteva luni”, a explicat Kerry la puţin timp după prima sa întrevedere cu omologul său Mangala Samaraweera. „I-am promis (ministrului de externe sri-lankez) şi delegaţiei sale că SUA vor conlucra cu Sri Lanka şi o vor ajuta prin toate mijloacele posibile”, a continuat secretarul de stat american. Potrivit lui Kerry, noii puteri sri-lankeze „nu-i este frică să abordeze probleme dificile”.

Tranziţia democratică spectaculoasă din Colombo de la începutul acestui an a fost bine primită de Washington, după ani de zile de dispute între Occident şi Sri Lanka, din cauza brutalităţii cu care regimul precedent a pus capăt, în 2009, războiului de trei decenii împotriva rebeliunii Tigrilor tamili.

La rândul său, Mangala Samaraweera a subliniat că vizita lui Kerry „marchează începutul unei prietenii foarte-foarte speciale”.

Sri Lanka, situată la sud-est de India, ocupă un loc strategic la intersecţia rutelor maritime din Oceanul Indian, care interesează la fel de mult China, India şi SUA.

Noua putere sri-lankeză a dezvăluit un program de reforme care include în special o anchetă anticorupţie la adresa fostului regim Rajapakse, precum şi cooperarea cu ancheta ONU asupra unor eventuale încălcări ale drepturilor omului la sfârşitul războiului.

ONU, cu sprijinul Washingtonului, anchetează de un an de zile asupra posibilelor crime de război comise în timpul ofensivei finale a armatei sri-lankeze, în care este posibil să fi fost ucişi peste 40.000 de civili. Sri Lanka a obţinut, în februarie anul trecut, o amânare a raportului ONU, timp pentru a pune în practică o jurisdicţie locală şi a desfăşura propriile investigaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...