1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Extern

John Kerry: Numai aplicarea iniţiativei egiptene de încetare a focului poate pune capăt violenţelor din Gaza

Secretarul american de stat, John Kerry a declarat marţi, la Cairo, că singura modalitate prin care se poate ajunge la încetarea violenţelor în Fâşia Gaza este aplicarea iniţiativei egiptene de încetare a focului, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

22 iul, 2014 | AGERPRES

După întâlnirea cu preşedintele egiptean, Abdel Fatah al-Sissi, şeful diplomaţiei americane s-a declarat în favoarea revenirii la acordul de încetare a focului din anul 2012, realizat cu ajutorul medierii Egiptului, ca un prim pas în direcţia unui 'compromis serios' la care părţile implicate în conflict trebuie să ajungă în urma unui 'dialog global care să abordeze toate cauzele conflictului'.

Egiptul a propus săptămâna trecută o încetare a focului, acceptată deja de Israel, dar condiţionată de mişcarea Hamas, care cere eliberarea prizonierilor şi ridicarea blocadei israeliene asupra Fâşiei Gaza.

Referindu-se la această poziţie a islamiştilor, Kerry a declarat că 'egipteni le-au oferit un cadru şi un forum ce favorizează discuţii serioase cu alte facţiuni palestiniene', iar acum mişcarea 'Hamas trebuie să facă o alegere fundamentală, o alegere care va avea un impact profund asupra oamenilor din Fâşia Gaza'.

Declaraţia şefului diplomaţiei americane este consemnată în ziua ce marchează două săptămâni de la începutul operaţiunii militare israeliene împotriva mişcării Hamas, ce controlează Fâşia Gaza. Raidurile aeriene sunt însoţite de pe 17 iulie şi de o ofensivă terestră, bilanţul victimelor depăşind în prezent cifra de 600, majoritatea civili.

Obiectivul guvernului condus de premierul Benjamin Netanyahu este anihilarea capacităţii militare a acestei grupări islamiste şi neutralizarea reţelei de tuneluri subterane pe care ea le-ar putea folosi pentru a se infiltra pe teritoriul israelian.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO