John Kerry vizează un acord final israeliano-palestinian în următoarele nouă luni

Negociatorii israelieni şi palestinieni, care au reluat dialogul la Washington, urmează să se întâlnească din nou, peste două săptămâni, în Orientul Mijlociu, cu obiectivul de a încheia un acord final în următoarele nouă luni, a declarat marţi secretarul de Stat american John Kerry, relatează AFP.
Economica.net - mie, 31 iul. 2013, 04:57
John Kerry vizează un acord final israeliano-palestinian în următoarele nouă luni

Cele două tabere „se vor întâlni peste două săptămâni în Israel sau în teritoriile palestiniene (…) pentru a începe procesul negocierilor oficiale”, cu „obiectivul” de a ajunge la „un acord final în cursul următoarelor nouă luni”, a declarat Kerry pentru presă la sediul Departamentului de Stat.

Şeful diplomaţiei americane, artizanul acestei reluări a contactului direct între israelieni şi palestinieni, după trei ani de blocaj, a făcut aceste declaraţii în prezenţa ministrului israelian al Justiţiei Tzipi Livni şi negociatorului-şef palestinian Saeb Erakat.

„Părţile au fost de acord astăzi (marţi) ca toate problemele legate de statutul final, toate problemele fundamentale şi toate celelalte să se afle pe masa negocierilor”, a dat el asigurări.

„Cred cu putere că liderii, negociatorii şi cetăţenii depun eforturi să facă pace, dintr-un motiv foarte simplu, şi anume sunt obligaţi să facă acest lucru. O soluţie viabilă cu două state (israelian şi palestinian) este singura cale de soluţionare a acestui conflict. Nu rămâne prea mult timp pentru a ajunge la ea şi nu există o alternativă”, a subliniat secretarul american, care a efectuat şase vizite în decurs de patru luni în Orientul Mijlociu.

Erakat a salutat eforturile şefului diplomaţiei americane, afirmând că „nimeni altcineva decât palestinienii nu va beneficia mai mult de un succes” al negocierilor de pace cu Israelul, sub egida Washingtonului.

„Sunt încântat că toate problemele sunt pe masă (…) A venit vremea ca palestinienii să aibă propriul stat suveran”, a subliniat oficialul de rang înalt palestinian.

Livni s-a arătat mai degrabă optimistă.

„Cred că istoria nu este făcută de către cinici. Ea este făcută de realişti cărora nu le este teamă să viseze”, a declarat ministrul israelian.

Înaintea acestei conferinţe de presă comune, preşedintele american Barack Obama i-a primit la Casa Albă pe negociatorii celor două tabere.

După trei ani de blocaj, negocieri directe israeliano-plaestiniene au fost reluate în mod simbolic luni seara, la Washington, printr-o cină de iftar, întreruperea postului Ramadanului, oferită de către Kerry. Statele Unite au îndemnat cele două părţi să negocieze cu „bună-credinţă”, cu scopul de a ajunge la un „compromis rezonabil”.

Conţinutul primelor discuţii rămâne secret.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...