JP Morgan riscă acuzaţii penale pentru că a tolerat activităţile ilegale ale lui Bernard Madoff

Autorităţile federale americane pregătesc acuzaţii penale împotriva JP Morgan, în cadrul unei investigaţii în care banca este suspectată că a "închis ochii" în privinţa schemei piramidale operată de investitorul Bernard Madoff, relatează New York Times.
Economica.net - joi, 24 oct. 2013, 12:25
JP Morgan riscă acuzaţii penale pentru că a tolerat activităţile ilegale ale lui Bernard Madoff

Acest caz, care vine după un acord preliminar de 13 miliarde de dolari pentru stingerea anchetelor civile referitoare la practicile JP Morgan în domeniul creditelor ipotecare, reprezintă o nouă ameninţare majoră la adresa reputaţiei celei mai mari bănci din Statele Unite în funcţie de active.

JP Morgan a avut deja discuţii preliminare cu reprezentanţii procuraturii pentru un acord de închidere a investigaţiei, au declarat surse apropiate situaţiei. Un astfel de acord ar suspenda acuzaţiile penale împotriva băncii în schimbul unei amenzi, anumite concesii şi a menţionării faptului că JP Morgan va fi inculpată în cazul unor comportamente greşite ulterioare.

Procuratura ar putea să ceară JP Morgan, care a susţinut în repetate rânduri că personalul său a acţionat cu bună credinţă în colaborarea cu Madoff, să angajeze un supraveghetor independent.

Acest tip de acord, în care acuzaţiile sunt doar suspendate, este preferat de Departamentul de Justiţie pentru penalizarea marilor corporaţii, întrucât permite procuraturii să aibă o atitudine dură, fără să afecteze soliditatea companiilor. Aceste acorduri sunt încheiate doar în cazul unor fapte grave şi nu au mai fost aplicate în cazul unei bănci americane mari.

Departamentul de Justiţie nu exclude chiar o pedeapsă mai aspră pentru divizia naţională de banking a JP Morgan Chase. Astfel, procurorii ar putea cere diviziei să îşi recunoască vinovăţia pentru încălcarea legii federale Bank Secrecy Act, care cere instituţiilor financiare să raporteze guvernului activităţile suspecte.

În contextul îngrijorării că recunoaşterea vinovăţiei ar putea destabiliza banca, procurorii au discutat ramificaţiile acuzaţiilor penale împotriva JP Morgan cu una dintre autorităţile de reglementare, Office of the Comptroller of Currency, care a dat asigurări că nu se va implica în acest caz.

Reprezentanţii JP Morgan, ai Comptroller, precum şi procurorii au refuzat să comenteze.

De asemenea, procurorii ar putea lansa acuzaţii penale împotriva angajaţilor JP Morgan care au colaborat cu Madoff. Nu este clar cine sunt angajaţii investigaţi.

Investigaţia, efectuată de FBI şi procuratura din Manhattan, se concentrează pe faptul că JP Morgan nu a alertat autorităţile federale în privinţa comportamentului în afaceri al lui Madoff. JP Morgan a fost principala bancă cu care a colaborat Madoff timp de peste 20 de ani.

Punerea sub acuzare penală a JP Morgan ar fi o demostraţie extraordinară de forţă din partea procuraturii. De la inculparea firmei de audit Arthur Andersen, a companiei energetice Enron, care a dat faliment, autorităţile federale au fost reticente să aducă acuzaţii penale unor mari corporaţii, de teamă că ar putea avea efecte secundare în economie.

Potrivit regulilor federale, procurorii trebuie să ţină seama de „consecinţele colaterale” ale unor astfel de acţiuni, precum pierderile de locuri de muncă şi implicaţiile economice.

HSBC, de exemplu, a plătit 1,9 miliarde de dolari pentru închiderea unui caz de spălare de bani, dar Departamentul de Justiţie nu a pus banca sub acuzare.

JP Morgan se confruntă şi cu alte anchete, legate de angajarea unor fii şi fiice ai unor oficiali guvernamentali chinezi şi de posibila manipulare a tranzacţiilor cu energie.

Cazul Madoff este în mod special dificil. Orice acuzaţie ar lega banca de cel mai cunoscut infractor financiar din ultima perioadă. Madoff a orchestrat o schemă piramidală (Ponzi), pe parcursul mai multor decenii, în care investitorii au pierdut, în numerar, 17 miliarde de dolari. Pierderile totale au depăşit 64 de miliarde de dolari.

Madoff execută o pedeapsă cu închisoare de 150 de ani, într-o închisoare federală din Carolina de Nord, după ce a pledat vinovat, în martie 2009. El a afirmat, pentru New York Times, că băncile cu care a făcut afaceri „trebuie să fi ştiut” ce se întâmplă.

Te-ar mai putea interesa și
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
ABC Medicover Holdings din Olanda majorează capitalul social al firmei Iowemed cu 27,3 milioane de lei, conform unei decizii a acţionarilor, obţinute de Economica.net. Informaţia vine în......
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste operațiunile locale
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste ...
Retailerul polonez Zabka, care se va extinde pe plan local urmare a intrării în acționariatul distribuitorului autohton ...
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă mai mulți pasageri decât companiile de ...
Speedwell analizează achiziția primului proiect în Polonia, unde vrea să ajungă la un portofoliu de 1,5 miliarde de euro, la fel ca în România
Speedwell analizează achiziția primului proiect în Polonia, unde vrea să ajungă la un portofoliu de 1,5 miliarde de ...
Dezvoltatorul Speedwell, deținut de unii dintre cei mai bogați belgieni, vrea să-și dubleze portofoliul de proiecte odată ...