JP Morgan, UniCredit Group şi KBC Securities vor intermedia listarea tehnică a FP la Varşovia

Consorţiul compus din JP Morgan şi UniCredit Group şi KBC Securities vor intermedia listarea tehnică a acţiunilor Fondului Proprietatea la Bursa de Valori de la Varşovia, operaţiune care ar putea avea loc până la finele acestui an.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 19:17
JP Morgan, UniCredit Group şi KBC Securities vor intermedia listarea tehnică a FP la Varşovia

JP Morgan şi UniCredit Group vor fi coordonatori globali comuni, iar KBC Securities va avea calitatea de co-manager în această operaţiune.

Dată finală pentru listarea secundară depinde însă de momentul stabilirii unei legături directe sau indirecte între sistemele depozitare din Polonia şi România, potrivit propunerii a administratorului Fondului, Franklin Templeton.

La recomandarea consorţiului, listarea acţiunilor la Varşovia va fi realizată mai întâi una tehnică (listare fără ofertarea simultană de acţiuni), în baza unui memorandum de informare, care nu necesită aprobarea niciunui alt organism de reglementare.

„După listarea tehnică la Varşovia, Fondul şi Consorţiul vor acţiona pentru susţinerea diversificării bazei de acţionari ai Fondului prin măsuri de marketare a acţiunilor către investitorii instituţionali polonezi şi internaţionali, prin intermediul membrilor Consorţiului care vor publica/actualiza analize referitoare la Fond, prin realizarea de întâlniri între investitorii şi managementul Fondului (…)”, se arată în planul propus pentru listarea secundară.

O metodă alternativă era o ofertă publică secundară (SPO), însă „având în vedere că există diferenţe în interpretarea normelor româneşti cu privire la operaţiunile de răscumpărare de acţiuni şi
alte elemente conexe”, şi, ulterior discutării acestor diferenţe cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Franklin Templeton a decis să abandoneze pentru moment calea unei oferte publice secundare.

Printre argumentele pentru listarea la Varşovia, consorţiul enumeră o vizibilitate amai bună pentru Fond şi extinderea bazei de potenţiali investitori.

Fondul ar putea fi inclus, datorită dimensiunii sale, în indicele WIG (cel mai cuprinzător indice al Bursei de la Varşovia), dar şi în indicele WIG 20 (un alt indice de referinţă al bursei poloneze), ceea ce ar putea avea ca rezultat o cerere mai mare din partea investitorilor instituţionali.

Prin urmare, listarea secundară ar face Fondul mai vizibil şi mai uşor accesibil pentru investitorii vizaţi, care includ fondurile poloneze de pensii şi fondurile mutuale, precum şi investitorii internaţionali dedicaţi regiunii şi investitorii de benchmark care nu sunt activi în România.

„De exemplu, în termeni de cerere potenţială, activele administrate de fondurile poloneze de pensii se ridicau la aproximativ 57 miliarde euro la sfârşitul lunii aprilie 2012 şi alocarea medie pe acţiuni era mai mare de 33% sau de aproximativ 19 miliarde euro. De la începutul programului de pensii, fondurile au primit aproximativ 43 miliarde euro, iar în 2012 se estimează că cele 14 fonduri locale de pensii vor primi alte 2 miliarde euro din partea Instituţiei Poloneze de Asigurări Sociale (IPAS). Achiziţiile totale de acţiuni de la începutul anului încoace, de aproximativ 900 milioane euro, ceea ce reprezintă cu 40% mai mult decât transferurile dinspre IPAS, subliniază apetitul puternic pentru acţiuni al acestora”, se menţionează în raportul FP.

Onorariile datorate consorţiului constau într-un „onorariu de listare” pentru serviciile prestate pentru listarea tehnică şi un „onorariu de stimulare”, datorat la finalizarea fiecărui plasament de acţiuni.

Onorariile totale vor fi limitate la 1,075 milioane euro (fără TVA şi orice alte taxe aplicabile), inclusiv costurile consorţiului.

Acţionarii Fondului Proprietatea sunt convocaţi în data de 27 iunie pentru a-şi da acordul final pentru listarea secundară la bursa de la Varşovia, propunere care a primit deja aprobarea de principiu într-o AGA de la începutul lunii aprilie.

Totodată, Franklin Templeton propune şi modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, cu valoarea costurilor pentru listarea la Varşovia.

Administratorul Fondului a recomandat, în iulie 2011, acţionarilor listarea la bursa din Varşovia în primul trimestru al anului 2012, prin vânzarea a maxim 10% din acţiuni. Franklin Templeton a avut de atunci discuţii cu mai multe bănci de investiţii şi cu autorităţile de reglementare din România şi Polonia, dar şi cu depozitarii centrali din cele două ţări pe tema listării secundare a Fondului.

La începutul lunii februarie, cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, împreună cu alţi trei acţionari au solicitat convocarea AGA pentru a discuta problema listării Fondului pe bursa din Polonia.

Două luni mai târziu, acţionarii FP şi-au dat acordul de principiu pentru listarea la Varşovia şi au solicitat administratorului să prezinte până la 31 mai un plan de listare şi să convoace AGA până la 30 iunie pentru aprobarea listării la bursa din Polonia.

La 14 mai, investitorii instituţionali străini deţineau 47,16% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii persoane juridice înregistrate în România aveau 9,88%. Investitorii persoane fizice români deţineau 30,53%, iar persoanele fizice străine aveau 8,03% din acţiuni.

Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din acţiuni, şi City of London (7,21%). Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, avea 4,93% din acţiuni.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de joi în scădere cu 1,2%, la 0,4841 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 6,67 miliarde lei (1,49 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...