JPMorgan Chase ar putea plăti 11 mld. dolari pentru nereguli din perioada premergătoare crizei

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană după active, este aproape de o înţelegere de 11 miliarde de dolari cu autorităţile din SUA pentru stingerea mai multor investigaţii legate de practicile instituţiei pe piaţa obligaţiunilor ipotecare, a afirmat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei.
Economica.net - joi, 26 sept. 2013, 11:40
JPMorgan Chase ar putea plăti 11 mld. dolari pentru nereguli din perioada premergătoare crizei

Suma uriaşă include despăgubiri de 4 miliarde de dolari către consumatorii păgubiţi, potrivit sursei citate.

Valoarea acordului nu este finală. La negocieri participă Departamentului Justiţiei, Departamentul pentru Locuinţe şi Dezvoltare Urbană şi biroul procurorului general al statului New York, Eric Schneiderman.

Schneiderman este co-preşedinte al unui grup de lucru format din autorităţi federale şi locale, responsabil de anchetarea conduitei băncilor pe piaţa creditelor ipotecare în perioada premergătoare crizei financiare.

O altă sursă apropiată situaţiei a precizat că JPMorgan şi autorităţile sunt aproape de un acord, cu valoarea sancţiunilor şi despăgubirilor plasată în jurul a 11 miliarde de dolari, însă discuţiile sunt „fluide” şi suma se schimbă frecvent.

JPMorgan încearcă să rezolve mai multe investigaţii privind piaţa obligaţiunilor bazate pe credite ipotecare, derulate de autorităţi federale şi locale din mai multe state, incusiv Philadelphia, Washington şi Sacramento.

Banca a propus recent guvernului o plată de 3-4 miliarde de dolari pentru stingerea acuzaţiilor, sumă respinsă de autorităţi, potrivit surselor citate.

Una dintre cele mai importante investigaţii se referă la obligaţiuni ipotecare vândute către investitori de banca defunctă Bear Stearns, preluată în 2008 de JPMorgan.

Autorităţile din New York susţin că Bear Stearns a înşelat investitorii, care nu au fost informaţi cu privire la riscul creditelor ipotecare pe care au fost bazate obligaţiunile. Banca nu a evaluat riguros creditele, a ignorat problemele pe care a reuşit totuşi să le depisteze şi a ascuns investitorilor atât natura deficitară a procesului e evaluare, cât şi riscurile asociate, susţin procurorii.

Săptămâna trecută, JPMorgan a acceptat plata unor sancţiuni de 920 milioane de dolari pentru încheierea investigaţiei privind incidentul „Balena de la Londra” din 2012, care a adus instituţiei de credit un prejudiciu evaluat la 6,2 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...