JPMorgan Chase încheie cel mai mare acord de reglementare din istoria SUA, de 13 miliarde dolari

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, a încheiat un acord de reglementare cu autorităţile de resort din SUA, în valoare de 13 miliarde de dolari, pentru pierderile cauzate de titlurile de valoare bazate pe ipoteci, deoarece a indus în eroare investitorii în timpul crizei financiare globale, transmite BBC.
Economica.net - mie, 20 nov. 2013, 10:33
JPMorgan Chase încheie cel mai mare acord de reglementare din istoria SUA, de 13 miliarde dolari

Este cel mai mare mare acord de reglementare dintre Guvernul SUA şi o corporaţie, deşi JP Morgan susţine că nu a încălcat legislaţia Statelor Unite.

Aproximativ patru miliarde din acest acord vor ajunge la proprietarii de case care au fost afectaţi de practicile JP Morgan.

Titlurile de valoare bazate pe ipoteci au fost un factor major al crizei, care a început în 2007 prin colapsul pieţei imobiliare din Statele Unite.

Alţi şapte miliarde de dolari vor fi plătiţi pentru a reglementa acuzaţiile privind practicile incorecte legate de vânzarea titlurilor de valoare bazate pe ipoteci, care au provocat pierderi masive investitorilor. Restul de două miliarde de dolari va fi plătit ca amendă Guvernului SUA.

Preşedintele băncii, Jamie Dimon, a declarat că JPMorgan este mulţumită că a încheiat acest acord extins care acoperă o parte însemnată din problemele legate de ipoteci’.

Acordul de reglementare de 13 miliarde de dolari reprezintă cea mai mare sumă plătită până acum de o bancă de pe Wall Street pentru a soluţiona acuzaţii civile. Suma este echivalentă cu mai mult de jumătate din profitul JPMorgan obţinut în 2012.

Luna trecută, Comisia de Reglementare a Tranzacţiilor cu Contracte Futures din SUA (CFTC) a anunţat că JPMorgan Chase va plăti o amendă de 100 de milioane de dolari pentru închiderea investigaţiilor legate de scandalul ‘Balena de la Londra’.

Comisia de Reglementare a Tranzacţiilor cu Contracte Futures din SUA a apreciat că traderii băncii, care au provocat pierderi de şase miliarde de dolari, au distorsionat preţurile de pe piaţă.

JPMorgan a raportat pierderi de 380 milioane de dolari în trimestrul doi din 2013, faţă de un profit de 5,7 miliarde de dolari în perioada similară din 2012, din cauza costurilor legale a căror valoare totală se ridică la 9,2 miliarde de dolari.

Autorităţile de reglementare acuză JPMorgan de eşecul sistemelor de gestionare a riscului şi a celor de raportare financiară. De asemenea, angajaţii băncii nu au comunicat Comitetului de conducere al JPMorgan şi autorităţilor de reglementare deficienţele în sistemele sale de gestionare a riscului.

JPMorgan Chase a înregistrat anul trecut pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari în urma tranzacţiilor cu derivate financiare efectuate la biroul de la Londra. Unul dintre traderi, Bruno Iksil, considerat principalul vinovat pentru incident, acumulase poziţii atât de mari pe piaţă încât a fost poreclit de traderii concurenţi ‘Balena de la Londra’. Bruno Iksil a semnat un acord de cooperare cu procurorii şi nu a fost inculpat.

Pierderile din tranzacţionare anunţate de JPMorgan Chase sunt stânjenitoare pentru o instituţie care a trecut prin criza financiară din 2008 mult mai bine decât rivalele sale. Pierderea a venit într-un portofoliu de instrumente financiare complexe, cunoscute ca derivate, şi la o divizie a băncii care trebuia să ajute la controlul expunerii la riscuri pe pieţele financiare.

Presa din SUA anunţa anul trecut că JPMorgan a investit masiv pe piaţa derivatelor, iar fondurile de hedging au pariat împotriva investiţiilor băncii americane, ceea ce a forţat JP Morgan să vândă în pierdere. Aceste pierderi au fost cauzate şi de faptul că pieţele financiare au fost mai volatile.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Bucureşti – Coaliţia merge cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei. Firea din partea PSD şi Burduja de la PNL (surse)
Alegeri Bucureşti – Coaliţia merge cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei. Firea din partea PSD şi Burduja ...
Coaliţia a decis luni seara să meargă cu candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea - PSD şi Sebastian Burduja - PNL, pentru a maximiza electoratele celor două......
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în 2023. De ce trebuie să te ferești ca să nu autorizezi o fraudă
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în ...
În 2023, sistemele antifraudă ale băncii digitale Revolut au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline, ...
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
ABC Medicover Holdings din Olanda majorează capitalul social al firmei Iowemed cu 27,3 milioane de lei, conform unei decizii ...
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste operațiunile locale
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste ...
Retailerul polonez Zabka, care se va extinde pe plan local urmare a intrării în acționariatul distribuitorului autohton ...