JPMorgan domină piaţa aurului cu venituri record de un miliard de dolari din metale preţioase

Grupul bancar american JPMorgan a câştigat venituri record de aproximativ un miliard de dolari în acest an din tranzacţii, stocarea şi finanţarea metalelor preţioase, depăşind cu mult băncile rivale, au declarat luni pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.
Economica.net - lun, 23 nov. 2020, 13:37
JPMorgan domină piaţa aurului cu venituri record de un miliard de dolari din metale preţioase

Pandemia de coronavirus a creat oportunităţi pentru băncile de investiţii care fac tranzacţii cu aur, argint şi alte metale preţioase, în condiţiile în care a stimulat un val de achiziţii din partea investitorilor şi a perturbat modul în care funcţionează piaţa metalelor preţioase.

Veniturile înregistrate până la mijlocul lunii noiembrie de JPMorgan sunt echivalente cu cel puţin jumătate din veniturile cuprinse între 1,7 şi 2 miliarde de dolari, care, potrivit firmei de consultanţă McKinsey CIB Insights, ar urma să le genereze primele zece bănci de investiţii împreună în acest an din tranzacţiile cu metale preţioase, în principal aur.

Sursele citate de Reuters susţin că divizia de materii prime a JPMorgan ar urma să câştige peste 1,5 miliarde de dolari şi ar putea contesta poziţia de lider ocupată de Goldman Sachs pe această piaţă.

O bancă de investiţii a obţinut rareori mai mult de un miliard de dolari din tranzacţiile cu materii prime în ultimii ani şi niciuna nu a câştigat până acum mai mult de 600 milioane de dolari din tranzacţii cu metale preţioase într-un singur an, a declarat George Kuznetsov de la McKinsey CIB Insights.

JPMorgan este cea mai mare bancă din SUA şi una din cele mai mari din lume. JPMorgan se află în centrul pieţei mondiale a aurului, iar activităţile sale se întind de la tranzacţiile fizice cu lingouri de aur şi derivative până la gestionarea seifurilor şi centrelor de trading din Londra, cel mai mare centru de tranzacţionare cu aur din lume.

Cererea pentru aur şi argint din partea investitorilor, în principal din Europa şi America de Nord, îngrijoraţi de pandemia de coronavirus şi programele de tipărire de bani ale băncilor centrale, a fost factorul care stimulat profiturile pentru cei care au avut acces la aur fizic pentru a face tranzacţii cu metale preţioase.

Băncile precum JPMorgan au profitat de oportunităţile apărute pe piaţa Comex din New York şi şi-au ajutat clienţii să facă la fel. Avantajul pentru JPMorgan este că afacerile clienţilor săi le depăşesc pe cele ale altor bănci. Datele furnizate de CME Group, compania care gestionează bursa Comex, arată că clienţii JPMorgan au fost responsabili pentru o treime din toate tranzacţiile cu lingouri de aur înregistrate pe această bursă în octombrie şi pentru mai mult de două cincimi în iunie.

Potrivit surselor, la fel ca şi alte mari bănci, JPMorgan a fost în măsură să obţină şi să livreze aur mai ieftin şi în cantităţi mai mari decât alţi traderi mai mici. Chiar dacă veniturile din tranzacţiile cu aur vor scădea, pe măsură ce tranzacţiile pe bursa Comex vor reveni la modele apropiate de cele normale, preţul ridicat al aurului şi interesul investitorilor vor face ca afacerile cu aur să rămână profitabile.

„2020 va fi un an de excepţie”, a spus George Kuznetsov de la McKinsey CIB Insights.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...