Judecătoria a decis să reunească dosarul incendiului de la Colectiv cu cel al lui Cristian Popescu Piedone. Statul nu va fi parte în proces

Judecătoria Sectorului 4 a decis miercuri, să reunească dosarul incendiului de la clubul Colectiv cu cel al fostului primar Cristian Popescu Piedone, cauza fiind trimisă la Tribunalul Bucureşti. Totodată, magistraţii au respins cererea urmaşilor celor decedaţi şi a răniţilor ca statul să fie parte în proces pentru plata despăgubirilor. Judecătorii au respins şi sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie ridicată de juristul Ministerului de Interne.
Economica.net - mie, 05 apr. 2017, 13:56
Judecătoria a decis să reunească dosarul incendiului de la Colectiv cu cel al lui Cristian Popescu Piedone. Statul nu va fi parte în proces

„Respinge ca neîntemeiată cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 43-45 (referitoare la reunirea cauzelor, n.r.) din Codul de Procedură Penală, formulată de partea civilă Ministerul Afacerilor Interne. Cu recurs la instanţa imediat superioară, în termen de 48 ore de la pronunţare”, se arată în decizia judecătorilor,.

Totodată, instanţa a respins cererile de introducere în proces a statului, pentru plata daunelor şi a decis trimiterea dosarului la Tribunalul Bucureşti, în vederea reunirii cu dosarul lui Cristian Popescu Piedone.

„Respinge ca neîntemeiate cererile privind introducerea în cauză în calitate de părţi responsabile civilmente a statului român prin Ministerul Finanţelor şi a Ministerului Sănătăţii, formulate de părţile civile Ruşitoru Ionel, Ruşitoru Lina, Ruşitoru Cristian Alexandru, Strugaru Dănuţ, Strugaru Elena, Strugaru Elena Daniela, Bogari Monica, Stan Ioan Eugen, Stan Maria Crina, Stan Monica Mirela, Toader Vasile, Toader Doina, Olteţeanu (fostă Toader) Ioana, Ursu Gabriela şi Toader George, precum şi de părţile civile Rădulescu Luminiţa şi Rădulescu Andrei. Admite cererea formulată de procuror privind trimiterea prezentei cauze la Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în vederea reunirii cu dosarul nr. 17008/3/2016.(…) Cu apel o dată cu fondul. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 5 aprilie 2017”, se mai arată în decizie.

La termenul de marţi al procesului de la Judecătoria Sectorului 4, au fost citate 175 de părţi civile, victime şi urmaşi ai celor decedaţi în clubul Colectiv.

Un consillier al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a cerut instanţei sesizarea Curţii Constituţionale (CCR) cu o excepţie vizând trei articole din Codul de procedură penală, în legătură cu conexarea dosarelor, în opinia sa încălcându-se dreptul la apărare al părţilor.

Cererea de sesizare a CCR a venit după ce procurorul de caz a solicitat, la un termen anterior, reunirea dosarului incendiului de la Colectiv cu cel în care a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, acuzat că a autorizat funcţionarea clubului fără toate avizele necesare.

Procurorul a solicitat, din nou, marţi, conexarea cauzelor şi trimiterea dosarului la Tribunalul Bucureşti pentru începerea judecăţii, după ce a arătat că CCR s-a mai pronunţat pe această chestiune, într-un alt dosar.

Nici avocaţii victimelor nu au fost de acord cu sesizarea Curţii Constituţionale, după ce au arătat că MAI s-a constituit parte civilă împotriva inculpaţilor trimişi în judecată în dosarul Colectiv.

În acelaşi timp, apărătorii victimelor incendiului au cerut ca judecătorul să introducă statul în cauză, ca parte responsabilă civilmente, prin Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sănătăţii.

„Statul român nu şi-a luat măsuri preventive pentru a evita producerea unor asemenea evenimente tragice. Prin Constituţie, statul trebuie să-şi apere cetăţenii. Statul român a asigurat drepturile şi libertăţile trecute în Constituţie? Nu! Statul nu şi-a respectat propriile prevederi. Nu a urmărit aplicarea legii. Spitalele unde au murit o parte dintre răniţii de la Colectiv sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii a fost prima instituţie contactată de medici şi spitale din afară ţării, care au oferit ajutor. Deşi ştia că nu sunt condiţii, ministerul a refuzat să trimită bolnavii în spitale din Europa”, a arătat unul dintre avocaţi.

După audierea tuturor părţilor, judecătorul Silviu Giurchiţă a rămas în pronunţare şi a anunţat că, miercuri, va decide dacă va sesiza Curtea Constituţională, dacă va introduce ca părţi responsabile civilmente Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sănătăţii şi dacă reuneşte dosarul Colectiv cu dosarul lui Cristian Popescu Piedone.

Judecătoria Sectorului 4 a început, în 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului „Colectiv” în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă patronii clubului şi administratorii firmei care a pus artificiile în seara concertului din 30 octombrie 2015.

În dosarul „Colectiv” s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii. Dosarul „Colectiv” a ajuns la Judecătoria Sectorului 4 în 28 aprilie 2016, când a intrat în procedură de cameră preliminară.

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...