Judeţele cu cele mai puţine salarii de peste 1.000 de euro

Cele mai puţine salarii de minimum 1.000 euro brut lunar se plătesc în Gorj, arată studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, în anii 2016-2017, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni. Doar 2% din numărul total de contracte de muncă din acest judeţ sunt prevăzute cu salarii brute de cel puţin 1.000 euro brut. În topul judeţelor cu cele mai puţine salarii de peste 1.000 de euro brut lunar urmează Hunedoara şi Suceava, cu mai puţin de 3% dintre salariaţi care câştigă peste acest prag.
Cristina Şomănescu - Dum, 05 aug. 2018, 03:38
Judeţele cu cele mai puţine salarii de peste 1.000 de euro

Judeţele cu cele mai puţine salarii de peste 1.000 euro

Gorjul înregistrează cea mai scăzută pondere din ţară a contractelor individuale de muncă (CIM) prevăzute cu salarii brute de minimum 1.000 euro lunar, potrivit studiului privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, în anii 2016-2017, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni. Doar 2,12% din numărul total de contracte din judeţ erau prevăzute cu salarii situate peste pragul de 1.000 euro brut lunar la data de 1 octombrie 2017, când a fost făcut studiul citat.
Este urmat îndeaproape de Hunedoara (cu 2,18% dintre contracte de muncă salarizate cu cel puţin 1.000 euro brut) şi Suceava (cu 2,28% din numărul total de contracte), se mai arată în studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, în anii 2016-2017, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Majoritatea angajaţilor din aceste judeţe aveau anul trecut salarii de cel mult 400 de euro brut lunar.

Aproximativ 60% dintre salariaţii din Gorj câştigau maximum 400 de euro brut lunar în octombrie 2017, potrivit studiului citat.
În jur de 67% dintre angajaţii din Hunedoara aveau salarii de cel mult 400 euro brut lunar, în timp ce peste 71% dintre salariaţi din Suceava câştigau peste acest prag în octombrie 2017.

Cele mai multe salarii de peste 1.000 euro brut se plătesc în Bucureşti, Cluj, Ilfov.

În contrast, cea mai mare pondere din ţară a contractelor individuale de muncă prevăzute cu salarii brute de cel puţin 1.000 euro lunar se înregistrează în Bucureşti, unde avem 16,2% dintre CIM prevăzute cu salarii peste acest prag. Capitala este urmată în top de Cluj, unde avem 11,16% dintre contracte cu salarii de peste 1.000 euro brut, şi Ilfov – cu 11,06% dintre CIM, arată studiul citat.

Totuşi, aproape jumătate dintre salariaţii din aceste judeţe aveau anul trecut salarii de maximum 400 euro brut lunar.

Concret, peste 43% dintre angajaţii din Capitală aveau anul trecut salarii de cel mult 400 euro brut.
Aproape 49% dintre salariaţii din Cluj câştigau maximum 400 de euro brut lunar, în timp ce în Ilfov, ponderea acestora depăşeste 52%.

Economica.net a scris deja că avem 27 de judeţe în care majoritatea salariaţilor câştigă în jurul salariului minim pe economie, adică 1.900 de lei brut lunar.
Maramureşul conduce detaşat clasamentul judeţelor cu cele mai multe salarii mici din ţara noastră, cu peste 65% dintre angajaţi plătiţi cu salarii sub 350 de euro brut lunar.

Mai mult, aproape jumătate dintre angajaţii români erau plătiţi la finele anului trecut cu cel mult 350 de euro, potrivit studiului PIAROM.

Studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare din România în perioada 2016 – 2017 este una dintre cele mai riguroase şi aprofundate analize ale pieţei muncii din ţara noastră. Studiul este realizat de experţii PIAROM cu datele Inspecţiei Muncii, Institutului Naţional de Statistică şi Eurostat. 

Citeşte şi Realitatea pieţei muncii: sub 17% dintre angajaţi au salarii de peste 700 de euro brut. Doar 2% dintre ei câştigă peste 2.000 de euro brut

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...