Judeţele cu cele mai puţine salarii de peste 1.000 de euro

Cele mai puţine salarii de minimum 1.000 euro brut lunar se plătesc în Gorj, arată studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, în anii 2016-2017, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni. Doar 2% din numărul total de contracte de muncă din acest judeţ sunt prevăzute cu salarii brute de cel puţin 1.000 euro brut. În topul judeţelor cu cele mai puţine salarii de peste 1.000 de euro brut lunar urmează Hunedoara şi Suceava, cu mai puţin de 3% dintre salariaţi care câştigă peste acest prag.
Cristina Şomănescu - Dum, 05 aug. 2018, 03:38
Judeţele cu cele mai puţine salarii de peste 1.000 de euro

Judeţele cu cele mai puţine salarii de peste 1.000 euro

Gorjul înregistrează cea mai scăzută pondere din ţară a contractelor individuale de muncă (CIM) prevăzute cu salarii brute de minimum 1.000 euro lunar, potrivit studiului privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, în anii 2016-2017, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni. Doar 2,12% din numărul total de contracte din judeţ erau prevăzute cu salarii situate peste pragul de 1.000 euro brut lunar la data de 1 octombrie 2017, când a fost făcut studiul citat.
Este urmat îndeaproape de Hunedoara (cu 2,18% dintre contracte de muncă salarizate cu cel puţin 1.000 euro brut) şi Suceava (cu 2,28% din numărul total de contracte), se mai arată în studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, în anii 2016-2017, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Majoritatea angajaţilor din aceste judeţe aveau anul trecut salarii de cel mult 400 de euro brut lunar.

Aproximativ 60% dintre salariaţii din Gorj câştigau maximum 400 de euro brut lunar în octombrie 2017, potrivit studiului citat.
În jur de 67% dintre angajaţii din Hunedoara aveau salarii de cel mult 400 euro brut lunar, în timp ce peste 71% dintre salariaţi din Suceava câştigau peste acest prag în octombrie 2017.

Cele mai multe salarii de peste 1.000 euro brut se plătesc în Bucureşti, Cluj, Ilfov.

În contrast, cea mai mare pondere din ţară a contractelor individuale de muncă prevăzute cu salarii brute de cel puţin 1.000 euro lunar se înregistrează în Bucureşti, unde avem 16,2% dintre CIM prevăzute cu salarii peste acest prag. Capitala este urmată în top de Cluj, unde avem 11,16% dintre contracte cu salarii de peste 1.000 euro brut, şi Ilfov – cu 11,06% dintre CIM, arată studiul citat.

Totuşi, aproape jumătate dintre salariaţii din aceste judeţe aveau anul trecut salarii de maximum 400 euro brut lunar.

Concret, peste 43% dintre angajaţii din Capitală aveau anul trecut salarii de cel mult 400 euro brut.
Aproape 49% dintre salariaţii din Cluj câştigau maximum 400 de euro brut lunar, în timp ce în Ilfov, ponderea acestora depăşeste 52%.

Economica.net a scris deja că avem 27 de judeţe în care majoritatea salariaţilor câştigă în jurul salariului minim pe economie, adică 1.900 de lei brut lunar.
Maramureşul conduce detaşat clasamentul judeţelor cu cele mai multe salarii mici din ţara noastră, cu peste 65% dintre angajaţi plătiţi cu salarii sub 350 de euro brut lunar.

Mai mult, aproape jumătate dintre angajaţii români erau plătiţi la finele anului trecut cu cel mult 350 de euro, potrivit studiului PIAROM.

Studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare din România în perioada 2016 – 2017 este una dintre cele mai riguroase şi aprofundate analize ale pieţei muncii din ţara noastră. Studiul este realizat de experţii PIAROM cu datele Inspecţiei Muncii, Institutului Naţional de Statistică şi Eurostat.

Citeşte şi: Realitatea pieţei muncii: sub 17% dintre angajaţi au salarii de peste 700 de euro brut. Doar 2% dintre ei câştigă peste 2.000 de euro brut

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...