Jumătate dintre antreprenorii din Europa Centrală şi de Est se aşteaptă la declinul economiei globale, în următorul an -sondaj PwC

Jumătate dintre antreprenorii din Europa Centrală şi de Est - ECE (50%) se aşteaptă la declinul economiei globale în următoarele 12 luni, în timp ce peste o treime (36%) cred că va rămâne la fel, iar 53% dintre aceştia estimează scăderi ale veniturilor în următorul an, din cauza crizei pandemice, reiese din sondajul PwC EMEA Private Business Survey 2020, publicat miercuri, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 12 aug. 2020, 07:11
Jumătate dintre antreprenorii din Europa Centrală şi de Est se aşteaptă la declinul economiei globale, în următorul an -sondaj PwC

Pe de altă parte, doar 7% dintre companiile antreprenoriale din ECE cred că vor înregistra creştere în acest an, iar 36% că se vor situa la acelaşi nivel ca anul trecut. În acest context, un antreprenor din trei (31%) a recurs la disponibilizări în ultimele luni, în timp ce 5% au menţionat că ar putea face disponibilizări în următoarele 12 luni.

Potrivit cercetării, aproape jumătate dintre respondenţi (47%) au indicat că îmbunătăţirea gestionării capitalului de lucru este necesară pentru a putea traversa perioada de criză. În acelaşi timp, un sfert dintre ei au crescut utilizarea noilor tehnologii.

Pentru companiile antreprenoriale din ECE, cele mai mari ameninţări pentru dezvoltarea afacerilor în perioada următoare sunt: reglementările, menţionate de 82% dintre respondenţi, urmate de lipsa de personal calificat (73%), securitatea cibernetică şi IT (64%), noii competitori (64%) şi incertitudinea geopolitică (64%). În schimb, coronavirusul este menţionat de 45% dintre cei intervievaţi, pe acelaşi palier cu taxarea şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare.

De asemenea, flexibilitatea răspunsului la evenimente cu efect perturbator, precum pandemia, este limitată de factori, precum dependenţa de câţiva furnizori şi parteneri (62%), respectarea reglementărilor (51%) şi lipsa personalului calificat (49%).

În viziunea a 89% din totalul celor chestionaţi, asigurarea securităţii sanitare este principalul factor de succes în „noua normalitate”. Acest factor este urmat de utilizarea eficientă a muncii de la distanţă (73%) şi creşterea utilizării noilor tehnologii (67%).

Datele centralizate în studiul PwC arată că 50% dintre antreprenorii din ECE se aşteaptă la declinul economiei globale în următoarele 12 luni, 36% cred că va rămâne la fel, iar 4% că va avea un avans moderat.

În ceea ce priveşte strategia de afaceri pentru următorii doi ani, 60% dintre antreprenori au spus că vor continua să-şi dezvoltate activitatea principală.

Concluziile cercetării de specialitate relevă şi faptul că 58% dintre antreprenori cred că au gestionat impactul crizei COVID-19 la fel de bine ca principalii competitori din industria în care activează, iar 22% mai bine.

Cele mai importante măsuri luate pentru gestionarea impactului crizei COVID-19, dar şi pentru viitor sunt: munca de la distanţă (84%), reducerea timpului de lucru, concedii (67%) şi implementarea planurilor de criză existente.

Totodată, principalele măsuri luate în cea mai recentă criză, anterioară celei pandemice, au fost reduceri de cheltuieli (84%), intrarea pe noi pieţe (84%), pregătirea personalului (68%) şi disponibilizări (53%).

Studiul PwC conţine date pentru Europa Centrală şi de Est extrase din sondajul EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) Private Business Survey, realizat în rândul a 2.990 de companii antreprenoriale din 53 de ţări.

Firmele din reţeaua PwC sunt prezente în 158 de ţări cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri. 

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea nominală a tichetului de masă „îngheţată” la maximum 20,01 lei până în septembrie – ordinul a apărut în Monitorul Oficial
Valoarea nominală a tichetului de masă „îngheţată” la maximum 20,01 lei până în septembrie – ordinul ...
Valoarea nominală maximă a tichetelui de masă a fost "îngheţată" la 20,01 lei în perioada aprilie - septembrie 2021, potrivit Ordinului comun al Ministerelor Finanţelor şi Muncii nr. 450/258......
Patru metode de economisire a energiei în casa ta
Patru metode de economisire a energiei în casa ta
Primul pas pentru micșorarea facturii la energie electrică este evaluarea consumatorilor din cadrul locuinței, cum ar ...
Iohannis: Termenul pentru PNRR – orientativ. Acest plan va fi lucrat până este foarte bun
Iohannis: Termenul pentru PNRR – orientativ. Acest plan va fi lucrat până este foarte bun
 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că termenul stabilit pentru finalizarea Planului Naţional de Rezilienţă ...
ACEA: 5,7% dintre autoturismele cumpărate de europeni în primul trimestru au fost 100% electrice
ACEA: 5,7% dintre autoturismele cumpărate de europeni în primul trimestru au fost 100% electrice
În primul trimestru al lui 2021 au fost înmatriculate în Uniunea Europeană 2,6 milioane de autoturisme, 5,7% dintre acestea ...