Jumătate dintre dispozitivele mobile din toată lumea sunt expuse riscului ameninţărilor malware – studiu

Jumătate dintre dispozitivele mobile din toată lumea sunt expuse riscului ameninţărilor malware, pentru că nu sunt protejate adecvat, se arată într-un studiu al Kaspersky Lab remis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 28 oct. 2016, 09:08
Jumătate dintre dispozitivele mobile din toată lumea sunt expuse riscului ameninţărilor malware - studiu

‘Studiul evidenţiază un nivel scăzut de informare privind modalităţile de a proteja eficient dispozitivele mobile. Au fost chestionaţi 12.000 de respondenţi, din 21 de ţări, rezultând că doar 57% dintre tablete şi 52% dintre smartphone-urile din Europa au instalată o soluţie de securitate. Utilizatorii europeni tind să îşi protejeze computerele (89%) mai mult decât dispozitivele mobile – o concepţie greşită, dacă ne gândim câte informaţii importante şi personale conţin dispozitivele mobile în prezent’, se arată în document.

Cercetarea arată, astfel, că utilizatorii nu sunt conştienţi de necesitatea de a-şi proteja dispozitivele mobile cu o soluţie de securitate.

‘Dacă 54% cred că PC-urile de tip desktop sau laptop au nevoie neapărat de un program de securitate, doar 42% sunt de aceeaşi părere în privinţa telefoanelor şi a tabletelor. Mai mult, 20% dintre utilizatorii din Europa nici măcar nu sunt pe deplin conştienţi de existenţa programelor malware pentru dispozitive mobile. Unii utilizatori din ţările europene încearcă să îşi protejeze dispozitivele mobile, dar se limitează la parole: 75% au o parolă pe computere, iar 63% îşi protejează astfel şi smartphone-urile. Dacă parolele pot proteja dispozitivul fizic de folosirea neautorizată, nu oferă nicio protecţie împotriva programelor malware, a fraudei sau a atacurilor de phishing, care pot lovi chiar şi atunci când unii utilizatori neavizaţi au dispozitivele în mână’, informează Kaspersky.

Doar 40% dintre respondenţi şi-au protejat dispozitivele mobile atât cu parolă, cât şi cu o soluţie de securitate, ceea ce înseamnă că peste jumătate dintre acestea sunt vulnerabile.

‘Rezultatele sunt îngrijorătoare, având în vedere proliferarea pericolelor online la care dispozitivele mobile sunt expuse. Multe dintre aceste pericole sunt, pur şi simplu, o consecinţă a activităţii online a utilizatorilor şi a faptului că păstrează şi distribuie informaţii zilnic, prin intermediul dispozitivelor mobile. Cercetarea a arătat că, dintre cei care s-au confruntat cu ameninţări cibernetice în Europa, 12% au avut smartphone-ul cu Android infectat, iar unui procent de 22% li s-au interceptat datele de pe telefonul cu Android’, menţionează studiul.

Programele malware pentru mobil sunt şi subiectul campaniei Europol din Luna securităţii cibernetice din 2016, campania anuală a Uniunii Europene de advocacy, care are loc în luna octombrie şi urmăreşte să atragă atenţia asupra pericolelor de securitate cibernetică în rândul utilizatorilor şi să ofere ultimele informaţii pe tema securităţii cibernetice şi exemple de bune practici.

Te-ar mai putea interesa și
Majoritatea cererilor de locuri de muncă în retailul alimentar provine din Bucureşti şi alte cinci oraşe – analiză
Majoritatea cererilor de locuri de muncă în retailul alimentar provine din Bucureşti şi alte cinci oraşe – analiză
 Capitala şi alte cinci oraşe (Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj şi Iaşi) atrag cele mai multe cereri de personal din partea reţelelor din retailul alimentar, arată rezultatele unei......
Indicii ROBOR cresc şi ating noi recorduri
Indicii ROBOR cresc şi ating noi recorduri
ROBOR la trei luni (ROBOR 3M) creşte la 1,67% şi ajunge la cel mai mare nivel din ultimele 1 aprilie 2021. Şi indicele ...
Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume, venituri în valoare totală de 7,28 trilioane de dolari – studiu
Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume, venituri în valoare totală de 7,28 trilioane de dolari – studiu
Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume au obţinut venituri în valoare totală de 7,28 trilioane de dolari, având ...
Niculae Havrileț va fi numit azi director general al Distribuție Energie (DEER) – surse
Niculae Havrileț va fi numit azi director general al Distribuție Energie (DEER) – surse
Niculae Havrileț, care în acest moment este director în cadrul Ministerului Energiei, va fi numit azi director general ...