Jumătate dintre românii care au depozite, credite, acţiuni sau obligaţiuni nu cunosc bine aceste produse

Mai mult de jumătate dintre românii care deţin depozite bancare, conturi de economii, credite, pensie obligatorie administrată privat, acţiuni sau obligaţiuni nu cunosc la un nivel ridicat aceste produse, reiese dintr-un sondaj realizat de GfK România şi prezentat luni de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Sergiu Oprescu.
Economica.net - lun, 06 iun. 2016, 11:31
Jumătate dintre românii care au depozite, credite, acţiuni sau obligaţiuni nu cunosc bine aceste produse

‘Potrivit cercetării de piaţă ‘Educaţie financiară’ realizată de GfK România, în luna mai 2016, deţinerea, intenţia, dar şi cunoaşterea produselor financiare au crescut în ultimii cinci ani. (…) Deşi deţin produse precum depozit la termen sau cont de economii, credit, contribuţie la pensia obligatorie administrată privat sau investiţii în acţiuni, obligaţiuni, fonduri de investiţii, mai puţin de jumătate dintre ei cunosc la un nivel ridicat aceste produse’, a explicat Oprescu în cadrul evenimentului ‘Summer Banking Academy’ organizat de Institutul Bancar Român.

Mai mult, aproximativ o treime dintre cei care utilizează mobile banking, internet banking şi cardul de debit declară că nu prea cunosc aceste produse, deşi susţin că le sunt cele mai familiare.

Conform sondajului, produsele financiare cele mai utilizate şi cunoscute la nivel naţional sunt cardurile de debit, asigurările de bunuri, contul curent, iar cele mai dorite sunt asigurările de bunuri şi de viaţă, accident sau sănătate.

În acest context, preşedintele ARB a menţionat că interesul pentru produsele bancare a crescut în 2016, având în vedere că doar 30% din respondenţi spun că nu caută deloc să se informeze despre produsele bancare (comparativ cu 42% în 2011).

‘În acelaşi timp, a crescut numărul celor care vor să se menţină în permanenţă informaţi despre aceste subiecte (25% comparativ cu 20% în 2011). Cunoaşterea termenilor financiari legaţi de produsele de finanţare a rămas relativ constantă, comparativ cu 2011. Pe de altă parte, cunoaşterea ordinelor de plată a crescut, probabil pe baza creşterii utilizării Internet bankingului. A crescut uşor şi cunoaşterea pentru termeni precum perioada de graţie, depozit la termen şi scoring’, a mai spus Oprescu.

În ceea ce priveşte reponsabilitatea instituţiilor în legătură cu educarea populaţiei în domeniul financiar, percepţia potrivit căreia şcoala, în special la nivel de liceu şi facultate, este considerată instituţia cea mai responsabilă de educare, a crescut de la 53% în 2011 la 79% în 2016.

‘Datele sondajului subliniază faptul că avem o mare nevoie de educaţie financiară’, a încheiat Sergiu Oprescu.

Cercetarea GfK a fost realizată pe un eşantion de 1.022 de persoane, interviurile fiind realizate telefonic în perioada 25 aprilie – 3 mai 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Lamborghini introduce săptămâna de lucru de patru zile pentru muncitorii de pe linia de producţie
Lamborghini introduce săptămâna de lucru de patru zile pentru muncitorii de pe linia de producţie
Constructorul auto italian Lamborghini a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu sindicatele pentru a introduce săptămâna de lucru de patru zile pentru muncitorii de pe linia de producţie,......
O nouă piedică spre Schengen – Belgia adoptă discursul Austriei: Discutăm despre extindere în viitor, dar mai întâi trebuie să reformăm sistemul
O nouă piedică spre Schengen – Belgia adoptă discursul Austriei: Discutăm despre extindere în viitor, dar mai ...
Nicole de Moor, secretar de stat pentru migraţie şi azil în guvernul Belgiei, a declarat marţi, la sosirea la Consiliul ...
Nova Post, cea mai mare companie privată de servicii poștale și de curierat din Ucraina, se extinde la Brașov
Nova Post, cea mai mare companie privată de servicii poștale și de curierat din Ucraina, se extinde la Brașov
Nova Post, cea mai mare companie privată de servicii poștale și de curierat din Ucraina, se extinde în România. După ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,9%, în octombrie
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,9%, în octombrie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 2,90% în luna octombrie a acestui an, în scădere cu 0,06 puncte ...