1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Jumătatea de miliard de euro eliberată de BNR va permite Finanţelor lansarea de eurobonduri pe piaţa internă

După un an de lipsă a Ministerului Finanţelor de pe piaţa împrumuturilor denominate în euro pe piaţa internă, şansele ca eurobondurile să reapară sunt din ce în ce mai mari. Analiştii ING Bank sunt de părere că, după ce BNR a eliberat circa jumătate de miliard de euro în piaţă prin reducerea rezervelor minime obligatorii în valută de la 18 la sută la 16 la sută, cresc şansele ca prima emisiune de eurobonduri pe piaţa internă să aibă loc până la sfârşitul lunii februarie.

Strategia de administrare a datoriei publice emisă de Ministerul Finanţelor arată că volumul net al emisiunilor lunare de titluri de stat va fi de circa 0,9 miliarde lei în 2016, similar celui de anul trecut. Ţinta este ca deficitul bugetar din 2016, estimat la 21 miliarde lei, să fie finanţat în mod egal de pe piaţa locală şi pe cea internaţională, faţă de planurile precedente care vizau acoperirea necesarului de finanţare în proporţie de 70% de pe plan local.

În funcţie de cerere, MFP va analiza emiterea unui nou benchmark în lei la 15 ani. Totodată, ministerul va trebui să rostogolească împrumuturi ajunse la maturitate de 38 miliarde lei (31 miliarde lei şi 1,6 miliarde euro). Odată cu reducerea rezervelor minime obligatorii de către BNR, lichidităţile valutare se vor îmbunătăţi pe piaţa monetară deschizând astfel porţile finanţării datoriei de 1,6 miliarde de euro de pe piaţa locală. Aceasta ar putea fi rostogolită printr-o emisiune de titluri de stat în euro pe cinci ani pe piaţa internă.

Planurile pentru piaţa internaţională rămân neschimbate: echivalentul a 3 miliarde euro prin eurobond-uri şi 1,5 miliarde euro de la instituţiile financiare internaţionale. Emisiunea de eurobonduri va avea loc în primul semestru al anului, în funcţie de oportunităţile de pe piaţă, după cum au declarat surse din piaţă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO