Juncker către greci: Un „nu” la referendum ar însemna un „nu pentru Europa”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a cerut luni grecilor să accepte la referendumul convocat de premierul Alexis Tsipras planul propus de creditorii internaţionali, solicitând totodată şefului executivului grec să spună poporului său 'adevărul' în legătură cu acest plan, transmite agenţia EFE.
Economica.net - lun, 29 iun. 2015, 13:18
Juncker către greci: Un

‘Nu este un pachet de austeritate stupid (…), nu există reduceri de salarii sau pensii’, ci măsuri ‘pentru mai multă justiţie socială, creştere economică şi o administraţie publică mai modernă şi transparentă’, a precizat Juncker într-o intervenţie în faţa presei, dedicată crizei provocate de hotărârea lui Tsipras de a respinge acest plan şi de a convoca în schimb un referendum la care grecii să se pronunţe pe acest subiect.

‘Cer grecilor să voteze ‘da’, oricare ar fi întrebarea să voteze ‘da’, pentru că astfel vor transmite mesajul că doresc să rămână în zona euro şi în familia Uniunii Europene’, a îndemnat şeful executivului comunitar. Întrebat ce ar presupune un ‘nu’ la referendum, Juncker a răspuns că aceasta ‘ar însemna că Grecia spune nu Europei’. El a admis totuşi că unele prevederi ale planul propus presupun şi sacrificii pe termen mediu, dar a insistat că planul ‘merge mult dincolo de măsurile fiscale şi propune o modalitate clară de a progresa’. ‘Trebuie să spunem poporului grec ce este în joc şi că nu este uşor, dar şi alţii l-au făcut’, a continuat Juncker făcând referire la reformele adoptate de ţări precum Irlanda, Portugalia, Cipru sau Spania.

În ceea ce priveşte o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, Juncker a declarat că aceasta ‘nu a fost niciodată şi nu va fi o opţiune’. ‘Perspectiva mea este că vom fi în continuare 19 (în zona euro) şi mai mulţi în anii următori şi deceniile următoare’, a indicat şeful executivului comunitar.

El s-a arătat totuşi dezamăgit de această evoluţie în relaţiile cu Grecia. ‘Sunt profund întristat de spectacolul pe care l-a oferit Europa săptămâna trecută. (…) După toate eforturile pe care le-am depus, mă simt trădat’, a spus Juncker, acuzând guvernul grec că ‘vineri s-a ridicat în mod neaşteptat de la masa’ negocierilor. ‘Am mişcat munţii din loc până în ultimul moment, când autorităţile greceşti au închis uşa’, a adăugat Juncker, atrăgând atenţia că dosarul grec nu poate fi ‘un joc cu câştigători şi învinşi’. ‘Ori câştigăm cu toţii, ori pierdem cu toţii’ în zona euro, a conchis preşedintele Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...