Juncker exclude o ieşire a Marii Britanii din UE: Nu există un plan B

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exclus marţi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmând că executivul comunitar nu are ca alternativă un plan B, relatează AFP.
Economica.net - mar, 16 feb. 2016, 12:39
Juncker exclude o ieşire a Marii Britanii din UE: Nu există un plan B

‘Nu avem un plan B, avem un plan A. Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană şi va rămâne un membru constructiv şi activ al Uniunii Europene’, a spus Juncker, care urmează să se întâlnească în cursul zilei de marţi, la Bruxelles, cu premierul britanic David Cameron.

‘Dacă aş spune că avem un plan B, s-ar crea impresia că ar exista o fel de dorinţă din partea Comisiei Europene de a lua în considerare la modul serios posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. Prin urmare, nu intru în detalii privind un plan B’, a explicat şeful executivului european, care joacă un rol de facilitare a negocierilor dintre Londra şi Bruxelles.

Cameron, care a promis să organizeze un referendum privind menţinerea ţării sale în UE, speră să obţină un compromis la summitul european de joi şi vineri de la Bruxelles, însă nu există încă un acord.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezentat la 2 februarie un pre-acord pentru a răspunde revendicărilor Londrei şi pentru a evita un Brexit, însă punctele de dezacord sunt numeroase: de la imigraţie şi guvernanţă economică la suveranitate politică.

Propunerile lui Tusk ‘vor fi analizate joi şi vineri’ de către liderii europeni şi ‘vom vedea dacă ele vor fi sau nu considerate echitabile pentru Marea Britanie şi pentru celelalte state membre’, a comentat Juncker. ‘Este încă prea devreme’, a spus el.

Referendumul, organizat sub presiunea partidului eurosceptic UKIP şi a Partidului Conservator al lui Cameron, ar putea avea loc chiar în luna iunie, dacă cele 28 de state membre vor ajunge la un acord la sfârşitul săptămânii.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...