Juncker îl acuză pe Tsipras că-i denaturează cuvintele în faţa grecilor

Jean-Claude Juncker i-a făcut reproşuri marţi prim-ministrului grec Alexis Tsipras, acuzându-l că-i denaturează cuvintele şi oferă alegătorilor săi o versiune în mod deliberat distorsionată a propunerilor făcute de şeful executivului UE pentru a rezolva criza datoriilor Atenei, notează agenţia Reuters.
Economica.net - mie, 17 iun. 2015, 03:53
Juncker îl acuză pe Tsipras că-i denaturează cuvintele în faţa grecilor

Acest acces de furie, în timp ce preşedintele Comisiei Europene Juncker a dat un răspuns la o conferinţă de presă afirmând că-i pasă de oamenii din Grecia dar nu de guvernul ei, este în contrast puternic cu eforturile sale anterioare de a se arăta prieten cu premierul novice de stânga în cursul unor negocieri dificile, scrie Agerpres.

În timp ce Grecia se luptă să evite o incapacitate de plată în două săptămâni ce i-ar putea ameninţa statutul de membru al zonei euro, Tsipras a tunat şi fulgerat mai devreme în faţa aliaţilor săi parlamentari contra creditorilor UE şi FMI care cer tăierea pensiilor şi creşteri fiscale pentru ‘a umili nu numai guvernul grec… dar şi întreg poporul’.

Printre propunerile creditorilor, a spus el, este o creştere de 10% a TVA-ului pe electricitate. Alţi miniştri au criticat sugestiile pentru creşterea bruscă a TVA la medicamente.

Într-un briefing de presă la Bruxelles cu şeful NATO, Juncker, 60 de ani, l-a acuzat direct pe Tsipras, 40 de ani, că-şi înşală alegătorii.

‘Nu-mi pasă de guvernul grec’, a declarat el. ‘Dar îmi pasă de poporul grec, în special de cei mai săraci’.

‘Eu nu sunt în favoarea – şi prim-ministrul ştie – nu sunt în favoarea creşterii TVA la medicamente şi electricitate. Cred că acest lucru ar fi o greşeală majoră’, a adăugat el, repetând pentru a accentua: ‘Şi prim-ministrul ştie asta’.

‘Dezbaterea în Grecia şi în afara Greciei ar fi mai simplă dacă guvernul grec ar spune exact ceea ce Comisia… într-adevăr propune’, a continuat Juncker. ‘Îi acuz pe greci că spun lucruri publicului grec care nu sunt în concordanţă cu ceea ce i-am spus prim-ministrului grec’.

El a mai declarat că nu a mai vorbit cu Tsipras de duminică noapte, ‘când am decis să opresc negocierile deoarece, având în vedere poziţia greacă, nu duc nicăieri’.

Atena afirmă că are nevoie de ajutor mai degrabă pentru datoriile ei masive decât de reduceri de cheltuieli care vor scădea şi mai mult creşterea economică.

Juncker a mai spus că Grecia ar trebui să accepte un acord ce ar debloca 35 de miliarde de euro pentru investiţii. Şi el a sugerat înlocuirea creşterii TVA cu alte măsuri, inclusiv reducerea cheltuielilor de apărare.

Săptămâna trecută, Juncker, fost premier luxemburghez, şi-a exprimat clar deziluzia faţă de Tsipras şi temerile pentru moneda unică europeană, aminteşte Reuters.

‘Pentru a rămâne prieteni, unul dintre noi trebuie să respecte anumite reguli minime… Am încercat mereu să construiesc poduri. Dar încă aştept ca Grecia să construiască partea ei din pod’, a conchis Juncker

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două săptămâni UPDATE
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două ...
Firmele din grupul UMB pot semna contractele pentru execuția celor trei loturi din Autostrada Focșani - Bacău, după ce nu a fost depusă nicio contestație, a anunțat marți Cătălin Urtoi,......
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Parlamentul Slovaciei a aprobat marţi o taxă specială de 90% asupra unor venituri din electricitate, pentru a acoperi ...
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Producătorul de zahăr Tereos a raportat marţi rezultate semestriale solide, inclusiv profit net şi o creştere semnificativă ...
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Marți, 6 decembrie, a fost desemnat câștigătorul contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar construirii ...