UPDATE Juncker: Nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi privind statul de drept. Sunt foarte bine informat. Reacţia MAE

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, miercuri, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, că România a făcut progrese remarcabile în privinţa statului de drept, iar CE nu va accepta ca România să facă paşi înapoi privind statul de drept. Juncker a ţinut să precizeze că este foarte bine informat. El a mai afirmat că, dacă legile justiţiei rămân aşa cum le-a votat Parlamentul, discuţiile privind renunţarea la MCV şi intrarea în spaţiul Schengen ”se vor pune în alţi termeni”, potrivit News.ro.
Economica.net - mie, 31 ian. 2018, 14:32
UPDATE Juncker: Nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi privind statul de drept. Sunt foarte bine informat. Reacţia MAE

„Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România şi este într-un stadiu acceptabil şi nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi pe acest drum. Trebuie să fie un proces ireversibil şi eu am încredere în sistemul judiciar din România. Am luat cunoştinţă că se spune că am fost dezinformat, dar vreau să vă spun că sunt foarte bine informat în tot ceea ce priveşte deciziile în legătură cu statul de drept. Am un dialog civilizat cu Guvernul, dar sistemul judiciar din România funcţionează şi nu putem spune acum acelaşi lucru despre toate statele membre”, a afirmat Jean Claude Juncker, citat de News.ro.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat Reprezentanţa Comisiei Europene în România că a transmis la Bruxelles informaţii false. „Minciună dusă picătură cu picătură şi de aici, din ţară şi de la Bruxelles şi de către europarlamentari, dar şi de către funcţionari de acolo”, a declarat Liviu Dragnea, luni seară, la Antena 3.

Liderul PSD a spus că speră că atunci când va merge la Bruxelles preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu Jean Claude Junker despre „modul în care se iau informaţii din România”: „Aici este vorba de România şi, dincolo de PSD, de coaliţia PSD-ALDE, e o chestiune importantă şi pentru preşedintele României, care sper că va merge la Bruxelles să discute ori în plen, ori în privat cu preşedintele Junker despre tipul ăsta şi modul în care se iau informaţii din România. Pentru că noi dorim ca informaţiile din România să fie cele reale”.

Juncker: Dacă legile justiţiei rămân cum le-a votat Parlamentul, discuţiile pe MCV şi Schengen vor fi în alţi termeni

„L-am asigurat pe preşedintele României că ne-am luat angajamentul ca MCV să fie încheiat şi vreau să-mi respect acest angajament. Locul meritat de România este în Schengen şi această comisie nu va înceta până când MCV nu va fi încheiat şi până când România nu va fi recunoscută în mijlocul statelor Schengen”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene.

Întrebat când poate spera România să acceadă în Schengen, Jean Claude Juncker a subliniat: „Dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre MCV şi despre aderarea la Schengen se vor pune în alţi termeni. Şi aşteptăm deciziile Curţii Constituţionale şi, dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul ei în spaţiul Schengen, pentru că românii nu merită să fie trataţia ca cetăţeni de mâna a doua. România şi românii sunt în centrul vieţii europene şi voi face toate eforturile pentru a-mi îndeplini acest scop, pe atât de repede pe cât ne va permite legislaţia din România”.

UPDATE 22:20 MAE: Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene creează premisele unui dialog echilibrat cu autorităţile române

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, miercuri seară, că apreciază intervenţia publică a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin care acesta recunoaşte capacitatea mecanismelor democratice şi constituţionale din România de a lua propriile decizii, în deplin acord cu valorile europene, creând premisele unui dialog echilibrat cu autorităţile române, scrie News.ro.

MAE susţine că mesajul lui Juncker răspunde astfel invitaţiei la dialog lansate de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului si de actualul premier Viorica Dăncilă, în discursul de învestitură din Parlament.

„Din mesajul oficialului european reiese atât dreptul României de a adera la spaţiul Schengen, cât şi posibilitatea ca recomandările Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) să fie îndeplinite până la finalul mandatului actualei Comisii, care expiră în anul 2019. În plus, discuţiile purtate la Bruxelles relevă faptul că România a realizat în ultimele luni toate demersurile necesare pregătirii adecvate a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, având capacitatea de a exercita în bune condiţii viitorul său rol”, afirmă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...