Juncker: Sunt convins că România va intra în spaţiul Schengen până în octombrie 2019

România ar putea intra în spaţiul Schengen înainte de a-mi termina mandatul, a declarat preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker. Mandatul luxemburghezului se termina în octombrie 2019.
Economica.net - mie, 05 dec. 2018, 13:26
Juncker: Sunt convins că România va intra în spaţiul Schengen până în octombrie 2019

„Rămân convins că înainte de sfârşitul mandatului meu vom fi primit România ca nou membru al Spaţiului Schengen. Mai sunt eforturi de făcut, dar vom obţine acest rezultat”, a spus Juncker la conferinţa de presă comună cu premierul Viorica Dăncilă şi comisarul european Corina Creţul. 

Acesta a mai declarat că Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene (UE) vine cu multe atribuţii şi este convins că va România va reuşi să gestioneze urmările Brexitului. 

„Fără România, UE nu ar fi completă. Astăzi e completă pentru că după decenii de separare artificială, astăzi face parte din familia europeană şi este ancorată pentru totdeauna în această familie. Preşedinţia României are loc într-un moment crucial al devenirii euroepene. Pe 29 martie Regatul Unit va părăsi UE, este o dată trista, însă Româia va ştii să gestioneze urmările Brexitului în cel mai bun mod. România are în faţa atribuţii extraordinar de dificile, trebuie să cădem de acord la summitul de la Sibiu asupra liniilor de bază ale viitorului acord financiar multianual, avem încă 257 de propuneri legislative care sunt pe masa co-legiuitorilor, Preşedinţia austriacă va finaliza mai multe dosare, dar o să rămână mult de lcuru pentru preşedinţia României într-o perioadă foarte scurtă”, a mai adăugat oficialul UE. 

În luna septembrie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său anual privind starea Uniunii, a spus că Uniunea Europeană trebuie să primească rapid Bulgaria şi România în spaţiul Schengen, dar şi Croaţia la momentul potrivit.

Juncker, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii cu premierul Viorica Dăncilă, că între Guvernul României și Comisie mai există divergențe în privința statului de drept, însă acest lucru nu are legătură cu președinția Consiliului UE pe care țara noastră o va prelua la începutul lui 2019. 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat la reuniunea comună a Guvernului României şi a Comisiei Europene, miercuri, la Bruxelles, că membrii Executivului european sunt convinşi de faptul că ţara noastră poate exercita cu succes Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

„Ne bucură foarte mult faptul că Comisia Europeană este convinsă că suntem bine pregătiţi, că putem prelua şi exercita cu succes Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019”, a arătat ea în cadrul unei conferinţe de presă.

Te-ar mai putea interesa și
Autoritatea Naţională pentru Cercetare lansează competițiile din acest an dedicate cercetătorilor români din diaspora
Autoritatea Naţională pentru Cercetare lansează competițiile din acest an dedicate cercetătorilor români din diaspora
Autoritatea Naţională pentru Cercetare (ANC) anunţă lansarea competiţiilor pentru anul 2025 dedicate cercetătorilor români din diaspora, informează instituția prin intermediul unui......
Donald Trump spune că a fost foarte nemulțumit de ultima convorbire avută cu Putin și invocă impunerea de sancțiuni noi
Donald Trump spune că a fost foarte nemulțumit de ultima convorbire avută cu Putin și invocă impunerea de sancțiuni noi
Preşedintele american Donald Trump s-a declarat vineri "foarte nemulţumit" de convorbirea sa telefonică purtată cu o ...
Antreprenorii de grăbesc să-și retragă dividendele acum ca să nu plătească impozitul mărit la 16%. Ce se va întâmpla la anul cu bugetul țării
Antreprenorii de grăbesc să-și retragă dividendele acum ca să nu plătească impozitul mărit la 16%. Ce se va întâmpla ...
Anunțata creștere a impozitului pe dividende la 16% începând cu 1 ianuarie 2026 începe deja să-și producă efectele, ...
UE plănuiește să-și facă stocuri de minerale critice, în contextul creșterii riscurilor geopolitice
UE plănuiește să-și facă stocuri de minerale critice, în contextul creșterii riscurilor geopolitice
Uniunea Europeană prevede să facă stocuri de minerale critice, ca măsură de precauţie împotriva potenţialelor întreruperi ...