1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Juncker: Tsipras va trebui să explice faptul că nu-şi va putea respecta toate promisiunile

Premierul grec Alexis Tsipras va trebui să explice faptul că nu va putea să-şi respecte unele dintre promisiunile electorale, a declarat într-un interviu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, adăugând că 'alegerile nu schimbă tratatele', relatează AFP.

04 mar, 2015 | Agerpres

Alexis 'Tsipras a făcut un pas fundamental: a început să-şi asume responsabilităţile. Dar are o problemă: va trebui să explice că unele dintre promisiunile cu care a câştigat alegerile nu vor fi respectate', a afirmat Juncker într-un interviu apărut miercuri în cotidianul spaniol El Pais.

'El a pus întrebări bune, dar nu a dat niciodată răspunsuri. Or, referitor la Grecia şi la programul său, în zona euro există 19 opinii publice care contează', a continuat Jean-Claude Juncker.

Şeful executivului european a mai declarat că victoria lui Tspiras în alegerile din Grecia nu înseamnă că tratatele UE pot fi schimbate. 'Alegerile nu schimbă tratatele: este clar că el (Tsipras) vede criza din Grecia într-un alt mod. Putem arăta mai multă flexibilitate, dar victoria lui Tsipras nu deschide dreptul la orice schimbare', a insistat Jean-Claude Juncker în interviul menţionat.

Vorbind despre partidul grec Syriza, dar şi despre aliatul său spaniol Podemos, Juncker a apreciat că astfel de formaţiuni 'analizează adesea situaţia într-un mod realist, subliniind cu precizie enormele probleme sociale, dar atunci când câştigă alegerile sunt incapabile să-şi ţină promisiunile, să transforme programele lor în realitate'. 'Propunerile acestor partide nu sunt compatibile cu normele europene: acestea duc în cele din urmă la o situaţie de blocaj total', a mai subliniat Juncker în interviul pentru El Pais.

De amintit că, după negocieri dificile, noul guvern grec condus de stânga radicală Syriza a reuşit săptămâna trecută să convingă statele zonei euro să prelungească cu încă patru luni programul de asistenţă financiară pentru Grecia, executivul de la Atena angajându-se în schimb să ia măsuri pentru diminuarea deficitului bugetar şi pentru asigurarea încasărilor care să permită achitarea unei părţi din datoria publică faţă de creditorii internaţionali, respectiv UE şi FMI.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO