Junker: Medii politice din România ar dori să-şi ia libertăţi în ceea ce priveşte aplicarea strictă a regulilor statului de drept

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a declarat, miercuri, că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă despre perspectiva preşedinţiei române a Comisiei şi despre importanţa acestui mandat şi şi-a exprimat speranţa ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria,. Acesta a apreciat că lucrurile funcţionează bine”, chiar dacă există impresia că ”anumite mijloace politice din România ar dori să-şi ia nişte libertăţi în ceea ce priveşte aplicarea strictă şi severă a regulilor statului de drept”. Junker, a declarat că a primit-o cu bucurie pe Viorica Dăncilă, pentru care ”Europa nu are secrete” după ce a fost europarlamentar, dar că este al cincilea premier al României pe care-l primeştre de la începutul mandatului său şi speră că ”acest ciclu se va opri”, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 21 feb. 2018, 17:21
Junker: Medii politice din România ar dori să-şi ia libertăţi în ceea ce priveşte aplicarea strictă a regulilor statului de drept

„Am evocat perspectiva preşedinţiei române în primul semestru din 2019 când totul va fi încununat cu summitul de la Sibiu (…) şi vom putea aproape să finalizăm dosarul cu privire la rezultatele financiare, extrem de importante pentru prietenii din România”, a declarat Jean Claude Junker, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, potrivit News.ro.

Acesta a subliniat că „responsabilitatea viitoarei preşedinţii române este foarte mare”.

„Am spus încă odată doamnei prim-ministru că sunt convins că MCV cu privire la România şi Bulgaria ar trebui să fie ridicat, terminat înainte de sfţrşitul mandatului acestei comisii şi că locul Românei clar este în Spaţiul Schengen, nu mai trebuie să excludem România din aceste ambiţii cetăţeneşti care ţin de Spaţiul Schengen”, a mai spus Junker.

Acesta şi-a exprimat însă speranţa că sistemul judiciar „nu va fi supus la încercări”.

„Lucrurile funcionează bine, totuşi, câteodată putem avea impresia că anumite mijloace politice din România ar dori să-şi ia nişte libertăţi în ceea ce priveşte aplicarea strictă şi severă a regulilor statului de drept. Am vorbit cu doamna prim-ministru şi am avut convingerea că se vor face toate eforturile pentru ca sistemul judiciar să funcţioneze. Să sperăm că nu va fi supus la încercări”, a mai spus preşedintele Comisiei Europene.

Răspunzând unei întrebări, Junker a spus că are „mare încredere” în sistemul judiciar din România.

„Eu nu sunt neapărat foarte îngrijorat de situaţia din România pentru că ştiu că preşedintele statului se ocupă şi el, veghează, sistemul judiciar funcţionează, iar doamna prim-ministru ţine foarte mult la regulile statului de drept”, a mai spus Junker.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a explicat că „trebuie luptat împotriva corupţiei”.

„Eu cred în libertatea justiţiei, în statul de drept, cred în faptul că trebuie luptat împotriva corupţiei şi am explicat domnului preşedinte că atunci când există o îndoială trebuie să diecutăm punctual, nu la modul general”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul Dăncilă se află marţi şi miercuri la Bruxelles, în prima vizită externă în calitate de şef al Guvernului de la Bucureşti.

Ea s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Parlamentul European, Antonio Tajani, iar miercuri a avut o întrevedere cu preşedintele Comisie Europene, Jean Claude Juncker.

Te-ar mai putea interesa și
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
 Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care cererea de gaze a fost diminuată de o producţie record de energie......
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ori în România
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ...
Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violența domestică și folosesc activ Bright Sky RO. Aplicația ...
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale – AEI
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale – AEI
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale, în condiţiile în care preţul ...
Autostrada Buzău – Focșani: UMB a mobilizat peste 800 de muncitori pe tronsonul 1, realizat 12%
Autostrada Buzău – Focșani: UMB a mobilizat peste 800 de muncitori pe tronsonul 1, realizat 12%
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis marți imagini de pe șantierul tronsonului ...