Justiţia egipteană a închis televiziunea Al-Jazeera-Egipt şi postul Frăţiei musulmane

Justiţia egipteană a ordonat marţi închiderea definitivă a patru televiziuni, printre care antena egipteană a Al-Jazeera şi postul Frăţiei musulmane, confreria preşedintelui islamist destituit Mohamed Morsi, relatează AFP.
Economica.net - mie, 04 sept. 2013, 06:15
Justiţia egipteană a închis televiziunea Al-Jazeera-Egipt şi postul Frăţiei musulmane

Pe lângă Al-Jazeera Mubasher Misr şi Ahrar 25, tribunalul administrativ de la Cairo a ordonat închiderea a alte două posturi islamiste, Al-Quds şi Al-Yarmouk.

Transmisia Ahrar 25, precum şi a altor posturi islamiste, a fost întreruptă câteva ore după destituirea şi arestarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi de către armată la 3 iulie, fapt denunţat de principalele organizaţii de apărare a Drepturilor Omului din Egipt.

Televiziunea prin satelit din Qatar Al-Jazeera a evocat recent o „campanie” dusă împotriva sa, în special după ce sediul său a fost percheziţionat la 3 iulie, după ce a difuzat imagini în care Morsi se declara singurul preşedinte „legitim” al Egiptului imediat după destituirea sa de către militari.

Duminică, trei jurnalişti independenţi străini care lucrau pentru postul din Qatar în limba engleză au fost expulzaţi din Egipt, în timp ce jurnalişti locali ai Al-Jazeera Mubasher Misr au fost percheziţionaţi de mai multe ori şi le-au fost confiscate materiale.

Un corespondent al Al-Jazeera în limba arabă, Abdallah al-Chami, şi un cameraman al staţiei egiptene al postului prin satelit, Mohamed Badr, au fost arestaţi pentru mai bine de o lună, conform postului.

Autorităţile şi presa locală acuză Al-Jazeera că relatează în mod părtinitor evenimentele sângeroase care au urmat destituirii lui Morsi în urma manifestaţiilor de amploare care au reclamat plecarea sa.

Acest reproş a fost de asemenea adus de către autorităţi întregii prese străine.

Luni, justiţia a ordonat deja închiderea definitivă a postului islamist al-Hafez pentru „atentat la unitatea naţională” şi incitarea la ură împotriva creştinilor.

Prezentatori ai acestei televiziuni au provocat în repetate rânduri furia creştinilor de credinţă coptă din Egipt şi liberalilor pentru discursurile lor virulente la adresa acestora.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...