1EUR=4.7480 RON | Bucureşti 13 º
INDICI BURSIERI
BET
7752,79
-0.0003
BETPlus
1158,48
-0.0016
BET-FI
34933,75
-0.0041
BET-NG
682,06
-0.0006
BET-XT
712,86
-0.0017
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.344
-1,7143%
BRD
11.88
0,1686%
BRK
0.0714
-4,5455%
BVB
23.2
-0,8547%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
152.15
-0,5230%
FP
0.88
-0,7892%
OLT
0.085
-0,2347%
PRSN
0.065
0,0000%
SIF1
2.17
-2,2523%
SIF2
1.15
0,8772%
SIF3
0.234
-0,6369%
SIF4
0.616
-1,2821%
SIF5
2.06
0,0000%
SNP
0.348
-0,2865%
TEL
22
0,2278%
TGN
346
0,0000%
TLV
1.83
-0,3268%

Justiţia obligă BCR să scadă la 2% dobânda plătită de un client. Acesta pierduse iniţial la Înalta Curte

Ce se întâmplă dacă dai banca în judecată şi pierzi? O mai dai încă o dată şi câştigi. Cel puţin asta a făcut un piteştean care a câştigat recent procesul cu BCR la Curtea de Apel privind clauzele abuzive din contractul de credit, după ce pierduse la ÎCCJ în alt dosar.

Comenteaza
BCR - Universitate

M. Toma s-a judecat timp de cinci ani cu Banca Comercială Română pe dobânda din contractele de credit ipotecar. În decembrie 2013, Curtea de Apel Piteşi i-a dat acestuia câştig de cauză în mod irevocabil, şi a constatat ca fiind abuzivă clauza prin care dobânda curentă se calculează în funcţie de dobânda de referinţă variabilă a BCR. Astfel, în loc de o dobândă de 10%, acesta va plăti sub 2% (Euribor + 1,5 puncte procentuale) pentru împrumutul luat. Pentru asta a fost nevoie de două procese, care au avut însă abordări diferite.

Printre primii români care s-a judecat cu banca

Cu mult înainte ca OUG 50/2010 să stârnească vâltoare în relaţiile dintre clienţi şi bănci, M. Toma, fost director de sucursală bancară din Piteşti, dădea în judecată BCR. Acesta a pornit procesul cu banca în 2009, pentru două credite ipotecare în euro luate în 2008. Formularea privind dobânda curentă din contract era una standard pentru împrumuturile ipotecare oferite de BCR la acea vreme: după o perioadă de un an în care dobânda era fixă, aceasta devenea variabilă după formula „dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă a BCR, care se afişează la sediile băncii", la care se adaugă o marjă fixă, în general de 1,5 pp.

De la o dobândă de 6,85% în primul an, clientul a trecut la una de 10,5% din cel de-al doilea. Nemulţumit de această situaţie, în condiţiile în care referinţa pieţei la euro (Euribor) scădea vertiginos în debutul crizei, clientul s-a adresat Protecţiei Consumatorilor şi apoi instanţei de judecată. (Despre evoluția divergentă a celor două tipuri de dobândă puteți citi mai multe aici)

Toma considera că din formularea din contract se înţelege că dobânda de referinţă variabilă este Euribor şi nu o dobândă internă a băncii, ca cărei mod de calcul nu era prezentă nicăieri în contract.

Acţiunea pornită în 2009 cu obiectul "obligaţia de a face" a fost respinsă de Tribunalul Argeş, apoi admisă în apel de Curtea de Apel Piteşi (februarie 2010) şi a ajuns în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Între timp, apărea OUG 50/2010, care a impus băncilor să calculeze dobânzile după indicatori transparenţi şi verificabili, precum Euribor. Astfel, în contractele de credit în derulare, băncile care foloseau referinţe interne au calculat noi marje de dobândă, mai mari, în defavoarea clienţilor. În cazul BCR, marjele de 1,5 pp s-au transformat în 9-10 pp, la care se adăuga un Euribor aflat la minime istorice.

La ÎCCJ, BCR l-a angajat pe avocatul şi politicianul şi fostul ministru al Justiţiei Valeriu Stoica. Argumentele acestuia (potrivit cărora dobânda nu poate fi mică, din moment ce România se împrumută cu dobânzi foarte mari şi că un fost manager din sistemul bancar, cu experienţă în domeniu, ar trebui să înţeleagă mai bine un contract) au fost primite de magistraţii de la ÎCCJ, printre care şi Adrian Bordea, actualul preşedinte al Consiliului Suprem al Magistraturii, care a intrat în completul de judecată chiar la ultima şedinţă (martie 2011) şi a tranşat cazul în favoarea BCR.

A pornit un nou proces cu banca

"Decizia la acel moment a fost cel puţin surprinzătoare", ne-a declarat Toma. "Instanţa spunea cumva că întâi ar trebui să demonstrăm că este abuzivă clauza de dobândă. Astfel, dacă aş dori să merg pe chestiuni procedurale, ar trebui să schimb obiectul şi să plec de la Judecătorie", adaugă acesta.

Ceea ce a şi făcut. A modificat capetele de cerere şi a depus un nou dosar, de data aceasta cu obiectul "acţiune în constatare", în noiembrie 2011, la Judecătoria Piteşti, prin care cerea ca instanţa să constate ca fiind abuzivă clauza de dobândă, în temeiul legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.

Instanţa i-a admis în parte acţiunea (iunie 2012), şi atât clientul, cât şi BCR prin avocaţii de la Nestor Nestor Diculescu Kingsten Petersen (NNDKP) au atacat decizia cu apel.

Tribunalul Argeş a decis în favoarea clientului în martie 2013 şi a decis modificarea clauzei de dobândă contractele de credit cu prevederea: "dobânda curentă aplicabilă sumei împrumutate după primele 12 luni este formată din dobânda variabilă în funcţie de indicele de referinţă EURIBOR la care se adaugă marja fixă de 1,5%", precum şi plata unor cheltuieli de judecată de peste 10.000 de lei.

Recursul BCR la această decizie a fost respins de către Curtea de Apel Piteşti în 20 decembrie 2013, astfel că decizia a rămas irevocabilă.

Toma spune că rata la credit cel mai probabil se va înjumătăţi, după ce BCR va pune în aplicare hotărârea instanţei. De asemenea, banca va trebui să îi restituie sumele încasate în plus de-a lungul anilor.

Acesta mai spune că deşi băncile acuză că unii clienţi vor să profite de procese şi să plătescă dobânzi foarte mici la credite, în opinia sa acestea "şi-au asumat acel Euribor de la momentul acordării", dat fiind faptul că dobânzile de referinţă, cel puţin în cazul BCR, erau apropiate iniţial de cotaţia Euribor.

"Oamenii vor să îşi plătească ratele la credite, dar la un preţ al pieţei, transparent", spune Toma.

Aceasta nu este primul caz în care BCR este obligată de justiţie să schimbe formula de dobândă în Euribor + o marjă de 1,5% sau chiar mai mică - un exemplu, aici. Mai mult, într-un caz instanţa a decis chiar eliminarea clauzei de dobândă, potrivit prevederilor legii 193/2000 care spune că o clauză abuzivă se elimină din contract.

BCR a pierdut mai multe procese pe clauza de dobândă în ţară. Le-a câştigat, însă, pe cele patru ajunse la ÎCCJ, cele mai multe cu obiectul "obligaţia de face".

Potrivit dicţionarelor de specialitate, "obligaţia de a face" reprezintă o "îndatorire a debitorului într-un raport de obligaţie, de a executa pentru creditor anumite fapte, lucrări sau servicii"

"Acţiunea în constatare" este o "cerere prin care reclamantul urmăreşte obţinerea prin justiţie a constatării existenţei sau inexistenţei unui drept"

Iată poziţia BCR mai jos.

"BCR respectă legea, reglementările bancare şi rolul ANPC în protecţia drepturilor consumatorilor. Nu vom da satisfacţie, însă, celor care încalcă angajamentele contractuale asumate sau încearcă, pur și simplu, să evite rambursarea creditelor. Pe baza argumentelor juridice şi economice, instanţele au dat câştig de cauză băncii în majoritatea acestor tipuri de procese. Vom contracara cu fermitate toate pretenţiile pe care le considerăm lipsite de valabilitate.

Deciziie ICCJ prin care s-au solutionat irevocabil in favoarea bancii toate cauzele ajunse la nivelul acestei instante (vizand dobanda variabila perceputa de banca) sunt foarte relevante:

- critica constatarea identitatii intre "dobanda de referinta variabila" si Euribor;

- se concluzioneaza ca atunci cand "este sesizat un diferend in legatura cu un act juridic, indiferent daca este unilateral sau bilateral, ale carui clauze sunt clare si precise, judecatorul care solutioneaza fondul trebuie sa-l aplice in litera si spiritual lui, neavand dreptul sa-I dea alt inteles; instantei nu ii este permis sa treaca peste termenii conveniti de parti in contract, interpretand gresit actul de vointa al partilor sau atribuindu-i un alt inteles;

- se concluzioneaza ca, toate clauzele din contractele supuse analizei sunt clare si exprima vointa reala a partilor care au convenit in privinta modului de determinare a dobanzii variabile".

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
23 ian 07:27
Răspunde | Votează email 2 email
Constanta
Bravo clientului pentru lupta data cu acesti camatari! Bravo M.Toma! Asa ar trebui sa procedeze toti cei abuzati de camatarul BCR! Si daune, daune la greu plus dobanda, la toti banii incasati nedatorat, aceeasi pe care camatarul BCR o incaseaza clientilor prin vestita clauza abuziva dobanda (10%).
21 ian 13:56
Răspunde | Votează email -1 email
Viorel
a'; from members_comments_votes;sellect count(*) from members_comments_votes;
21 ian 13:54
Răspunde | Votează email 3 email
Vio
Asteptam si stirea ca BCR intra in faliment.
21 ian 10:32
Răspunde | Votează email 6 email
Raiffeisen = BCR...BNR "vegheaza"
Se spune ca Elena Ceausescu se referea la romanii de rand cu apelativul "viermi". Bancile nu folosesc acest apelativ, mai rau chiar, il aplica. Pentru ele nu existam decat pentru profit si atat. Vorbesc de noi, oamenii onesti care ne-am indatorat pentru perioade mari de timp si care ne platim ratele luna de luna. Pentru ca sunt si unii (se stiu ei, persoane importante) care profita, iau credite si nu le mai returneaza (vezi Bancorex etc).
BCR nu e singulara, Raiffeisen este un alt exemplu care practica aceasta formula de calcul, in contractele initiale fiind stipulat ca "dobanda se calculeaza in functie de conditiile financiar-bancare!!!", iar la aparitia OG 50/2010, cand deja toate dobanzile crescusera abuziv cu 1,5-2-3 %, domnii respectivi si-au betonat o marja de 7-8-9 %, in conditiile in care, la cordarea creditului, aceasta marja era de max 3,5%. Totul transparent, numai ca in defavoarea 100% a consumatorului, euribor, libor fiind la cote minime.
Iar BNR, prin atitudinea guv. Isarescu in primul rand, face in asa fel incat sa fim in continuare abuzati,umiliti si saraciti(nu exagerez deloc) de catre acest sistem bancar tipic mafiot.
20 ian 22:33
Răspunde | Votează email 2 email
marius
foarte bun articolul intr-adevar, insa degeaba daca in continuare cei de la ICCJ vad doar ce vor ei in aceste contracte sau mai bine zis ce vrea sa vada BCR-ul in aceste contracte
20 ian 19:39
Răspunde | Votează email 2 email
Miss Piggy
Cand prinzi hotul si recunoaste infractiune i se reduce pedeapsa. BCR fura, dar nu recunoaste. Atunci nu-i reducem pedeapsa, sa suporte consecintele. In orice economie sanatoasa o astfel de banca era de mult in faliment. Acest Caritas moder ma mir ca tine atat de mult. Nicio grija ca BCR tot egal cu JEG. Povestile de marketing sunt pe invers. Dincolo de penibilul lor ca Fat-Frumos creste si dobanda peste noapte de la 5% la 15%. Ca asa vrea maria sa BCR. Norocul lor cu cativa manjiti de judecatori precum Ruxandra Monica Puta. O profesionista care n-a vrut sa vada abuzurile BCR la grupurile Piperea. Culmea acest magistrat a fost tras aleator in cele 2 dosare de calculator! Asta sa i-o spuna lu Fane Tractoristu, nu la unul care stie legislatia si da exament de doctor in abuzuri bancare. bcr-clauze-abuzive.blogspot.com.
20 ian 17:28
Răspunde | Votează email 2 email
sorin
BCR se da de gol singura prin comunicat. Pacat ca nu poate fi folosit in instanta.

a) evident ca dobanda variaza functie de euribor, legea interzice bancilor sa fluctueze dobanda functie de indici manipulabili de catre BCR.
b)Legea nr. 193/2000 art(2):
În caz de dubiu asupra interpretării unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate în favoarea consumatorului.
c)nicaieri in contracte nu este prezentata formula de calcul a dobanzii variabile. Este prezentata doar formula marja +DRV unde DRV este o necunoscuta, necalculabila si imposibil de dedus matematic. Cand euribor creste si DRV creste. Cand euribor scade, DRV creste. Astfel matematic e clar ca DRV e la discretia Bancii.
20 ian 12:59
Răspunde | Votează email 4 email
Prof Ion Ardeleanu
Pozitia BCR este una de forta prin comunicatul dat. Sa va fie rusine, ati calcat legea in picioare dar voi tot considerati clientii prosti. Nici in ceasul al 12-lea aceasat nemernica de banca nu-si respecta clientii care sunt bine informati despre abuzurile precum: Dobanda de Referinta Variabila fara formula, la discretia bancii, pe care in 7 ani n-au putut-o justifica nici in instanta, comisioane de risc, administrare si acordare calculate la valoarea creditului intial. Clauze de majorare si garantii suplimentare daca BCR considera ca vrea mai mult. Astfel a fost posibil ca dobanda sa sara de la 6.2 la 10.4 iar cand Euribor este astazi 0.3 eu platesc o dobanda care a scazut nu cu 4.2% ci cu doar 1%. Nu trebuie sa faci facultatea de matematica pentru a vedea ca este clar o escrocherie la mijloc facuta chiar de BCR. Iar BNR marele supraveghetor inchide ochii. Pentru ca o multime de capetenii din Consiliul de Administratie au banii la BCR/Erste. Rusine hotilor!
20 ian 12:45
Răspunde | Votează email 5 email
Yo T. Foot
Bre Bordea a trebuit ca alta instanta sa spele kktu facut de tine in 2011 cu Valerica Stoica. BCR este a mai jegoasa banca din sistem, camatarul #1 a Romaniei. Tone de clauze abuzive, agresivitate, inducere in eroare. Cu cine faceti banking? Povestirile cu Fat-Frumos de la BCR sunt basme de adormit prostimea. In spate pute gunoiul austriac produs din 2007 incoace prin clauze abuzive.
20 ian 11:52
Răspunde | Votează email 1 email
costel
Traim intr-o tara de scursuri politice, in care unii dintre ei, corupti pana in maduva oaselor, tin in palme asemenea specimene (ex BCR). Aceasta banca, ar trebui sa fie starpita, dar cu siguranta ca vor gandi un rebranding! Jos BCR si sus cu acei clienti care inca mai rezista si vor ceva de la Romania aceasta!
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
Acelasi subiect pe ECONOMICA.NET
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Cele mai noi ştiri din Români vs. bănci »
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X