Justiția SUA a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției făcut de Binance, în urma căruia plătește peste 4,3 miliarde de dolari

Un judecător american a acceptat vineri acordul de recunoaștere a vinovăție prezentat de Binance, prin care cea mai mare bursă cripto din lume va plăti 4,3 miliarde de dolari pentru încălcarea legilor federale ale SUA împotriva spălării banilor și a sancțiunilor prin încălcări ale controalelor interne, transmite Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 24 feb. 2024, 15:13
Justiția SUA a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției făcut de Binance, în urma căruia plătește peste 4,3 miliarde de dolari

Judecătorul districtual Richard Jones din Seattle a aprobat pledoaria, care include o amendă penală de 1,81 de miliarde de dolari și confiscări de 2,51 de miliarde de dolari, la aproximativ o oră după ce procurorii a propus modificări în privința pedepsei pentru fondatorul Binance, Changpeng Zhao, atrăgând o obiecție din partea avocaților lui Zhao.

Recunoaștere vinovățieii de către Binance, anunțată în noiembrie 2023, a pus capăt unei anchete de ani de zile care a constatat că bursa nu a raportat peste 100.000 de tranzacții suspecte care implică grupuri teroriste desemnate, inclusiv Hamas, Al Qaeda și Statul Islamic din Irak și Siria.

Procurorii au spus că platforma Binance a sprijinit, de asemenea, vânzarea de materiale care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor și a fost printre cei mai mari beneficiari ai veniturilor din ransomware.

Într-o declarație dată vineri, Binance susține că și-a acceptat responsabilitatea, și-a îmbunătățit protocoalele de combatere a spălării banilor și de „cunoaștere a clientului” și a făcut „progrese semnificative” în ceea ce privește modificările cerute de acordul său de recunoaștere a vinovăției, precizează Reuters.

Potrivit opiniei mai multor experți juridici intervievați în noiembrie de Reuters, această înțelegere reprezintă o soluție bună pentru Zhao și Binace, lăsând practic intactă uriașa sa avere și permițându-i să-și păstreze pachetul de acțiuni în compania pe care a fondat-o în 2017.

Având în vedere gravitatea infracțiunilor și a actorilor implicați, Zhao pare să fi „ieșit destul de bine din povestea asta”, deoarece Guvernul american probabil că a vrut să găsească o soluție pentru a-l convinge să vină pe teritoriul SUA, a declarat atunci Robert Frenchman de la Mukasey Frenchman LLP.

„El încă are o avere enormă”, a spus Frenchman. „Nu este probabil să petreacă prea mult timp într-o închisoare din SUA. Și își păstrează participația în Binance, o companie care și-a rezolvat acum unele dintre cele mai mari probleme legale.”

Daniel Silva, partener la firma de avocatură Buchalter și fost procuror federal, a declarat tot în noiembrie că ancheta ar fi putut duce la acuzații mult mai serioase împotriva lui Zhao, cu pedepse mai mari, cum ar fi frauda sau spălarea banilor.

„El risca să fie acuzat de lucruri mult mai serioase, așa că această rezoluție este una foarte favorabilă pentru el”, a spus Silva.

Zhao, fondatorul și fostul CEO al Binance, a fost lăsat liber în Statele Unite pentru o cauțiune de 175 de milioane de dolari, după ce a pledat vinovat în noiembrie pentru încălcări privind legislația de spălare a banilor. Pledoaria sa a inclus o amendă de 50 de milioane de dolari și a cerut să renunțe la funcția de director executiv al Binance.

Într-un dosar în instanță, procurorii au spus că modificările propuse pentru pentru Zhao au fost menite să reflecte ordinele lui Jones ca Zhao să rămână în Statele Unite sub supravegherea unui ofițer de judecată până la condamnarea sa din 30 aprilie.

Condițiile includ ca Zhao să prezinte un preaviz de trei zile cu privire la orice plan de călătorie, să-și predea pașapoartele și să-și mențină reședința actuală, cu excepția cazului în care primește aprobarea pentru o schimbare.

Ofițerii serviciilor preliminare recomandă ca și Zhao să fie supus monitorizării locației.

Procurorii au spus că au discutat schimbările cu avocații lui Zhao de mai multe ori, dar că „se opun acestei moțiuni așa cum este scrisă”. Avocații lui Zhao nu au răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii.

Citește și:

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele sale facilităţi de export la nivel mondial, urmând să producă anual......
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...