Kasparov: Atât timp cât Putin este la putere, nu va fi pace în Europa

Atât timp cât Vladimir Putin va fi președinte al Rusiei, nu va fi pace în Europa, a declarat opozantul rus Garry Kasparov, fost campion mondial la șah, într-un interviu acordat luni agenției EFE, el considerând de asemenea că 'Putin va muri la Kremlin'.
Economica.net - mar, 26 mai 2015, 06:16
Kasparov: Atât timp cât Putin este la putere, nu va fi pace în Europa

La deschiderea ‘Forumului pentru Libertate’, care a reunit la Oslo activiști în domeniul drepturilor omului, intelectuali și opozanți din mai multe state, în special din Rusia, Cuba și Venezuela, Kasparov a avertizat Uniunea Europeană că nu este posibilă ‘o coexistență pașnică cu un dictator care se comportă precum un animal de pradă’.

Putin „este însetat de sânge și nu se va opri, el are nevoie de conflicte. Este singurul mod în care poate convinge publicul rus că este indispensabil’, a susținut fostul campion la șah, care a renunțat în anul 2005 la această activitate pentru a se alătura mișcării prodemocrație din Rusia.

‘Nu se poate opri, pentru că în clipa în care s-ar opri, s-ar considera slab în ochii rușilor. Din acest motiv, orice i s-ar oferi, singura sa opțiune este să continue conflictele’, a insistat Kasparov. Aceste conflicte ‘pot fi de intensitate redusă, cum se întâmplă acum, sau pot fi mai agresive, dar Europa trebuie să înțeleagă faptul că, atât timp cât Putin este la putere, nu va fi pace’, a susținut el.

Kasparov va publica în luna octombrie o carte intitulată ‘Winter is Coming’ (‘Vine iarna’), în care descrie apariția ‘unui nou fel de război rece’ în ultimele decenii, după euforia căderii Zidului Berlinului și a destrămării Uniunii Sovietice.

De asemenea, el atrage atenția asupra necesității ca ‘Europa să fie unită în fața lui Putin’, mai ales că există în statele europene numeroși adepți ai găsirii unui compromis cu Rusia, aceștia considerând că o confruntare cu Moscova este contraproductivă.

Fostul campion mondial la șah a apreciat în continuare că toate ‘dictaturile sunt slabe’, întrucât fundamentul lor este frica, și a cerut Uniunii Europene și Statelor Unite să acționeze pentru a-i convinge pe oficialii, militarii și oamenii de afaceri ruși ‘să facă ceva împotriva lui Putin, întrucât cu acesta la putere nici ei nu au un viitor’.

Totuși, întrebat ce crede despre viitorul Rusiei cu Putin la putere, Kasparov a părut mai degrabă pesimist, arătându-se convins că ‘Putin va muri la Kremlin’. ‘Putin nu are o viață politică și nici personală în afara Kremlinului. Din acest motiv, se va agăța de scaunul de la Kremlin până la sfârșitul vieții. Dacă acest lucru se va petrece mai devreme sau mai târziu, nu știu. Ce este bine este că nici Putin nu știe’, a mai spus opozantul rus în interviul acordat agenției spaniole de presă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...