1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 37 º

News

Kaspersky: Aproape 15 % dintre utilizatorii de internet au raportat atacuri malware ce au afectat partiţia de sistem a propriilor dispozitive

Aproape 15% dintre utilizatorii de Internet ale căror dispozitive au fost vizate de atacuri malware sau adware, în 2019, nu au mai putut şterge fişierele dăunătoare din cauza infectării partiţiei de sistem, arată o cercetare realizată şi publicată de Kaspersky.

07 iul, 2020 | | ECONOMICA.net

Conform analizei, în afară de cele 14,8% dintre cazurile de infectare a partiţiilor de sistem, riscul prezenţei unor aplicaţii care nu pot fi şterse din telefon variază între 1% şi 5% pentru dispozitivele low-cost, dar poate ajunge până la 27%, în cazuri extreme.

"O infectare a partiţiei de sistem implică un nivel ridicat de risc pentru utilizatorii dispozitivelor infectate, întrucât o soluţie de securitate nu poate accesa directoarele sistemului şi, prin urmare, nu poate elimina fişierele dăunătoare. Potrivit cercetătorilor Kaspersky, acest tip de infectare devine un mod din ce în ce mai obişnuit de instalare a programelor adware - software creat pentru afişarea publicităţii nedorite. Infectarea poate avea loc pe două căi: ameninţarea obţine acces în sistem şi instalează adware-ul în partiţia acestuia, sau codul pentru afişarea anunţurilor publicitare ajunge în firmware-ul dispozitivului chiar înainte ca acesta să ajungă în mâinile utilizatorului", susţin experţii Kaspersky.

Datele producătorului de soluţii de securitate cibernetică arată că, printre ameninţările descoperite în directoarele de sistem, există şi varietate de programe dăunătoare, de la troieni care pot instala şi rula aplicaţii fără ştirea utilizatorului până la publicitate mai puţin ameninţătoare, dar cu toate acestea intruzivă.

"În unele cazuri, modulele adware au fost preinstalate înainte ca utilizatorul să-şi primească dispozitivul, lucru care putea duce la consecinţe nedorite şi neaşteptate. De exemplu, multe smartphone-uri au funcţii care asigură accesul de la distanţă către dispozitiv - dacă acestea sunt folosite abuziv, pot duce la compromiterea datelor de pe dispozitivul utilizatorului. Câţiva furnizori au recunoscut în mod deschis încorporarea adware-ului în smartphone-urile lor. În timp ce unii permit ca acesta să fie dezactivat, alţii nu, şi îl descriu ca făcând parte din modelul lor de afaceri, pentru a reduce costul dispozitivului pentru consumatori. Adesea, utilizatorul nu are prea mult de ales când opţiunile sunt cumpărarea dispozitivului la preţul integral sau puţin mai ieftin, dar cu publicitate pe viaţă", notează sursa citată.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky, precum şi 270.000 de companii client.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO