Kaspersky Lab: Politica şi sportul au fost subiectele predominante ale e-mail-urilor spam în din al doilea trimestru

Nivelul mediu de e-mail-uri de tip spam a crescut la 57,3% din traficul total, în trimestrul al doilea din acest an, conform raportului trimestrial despre spam şi phishing al Kaspersky Lab remis, luni, Agerpres.
Economica.net - lun, 29 aug. 2016, 13:27
Kaspersky Lab: Politica şi sportul au fost subiectele predominante ale e-mail-urilor spam în din al doilea trimestru

‘Cifra reprezintă o creştere cu patru puncte procentuale, comparativ cu T2 2015, şi cu un punct, faţă de trimestrul anterior. Pe parcursul acestei perioade, subiectele politice au fost printre cele mai interesante pentru autorii de mesaje spam. Alegerile din SUA, care urmează să aibă loc, şi candidaţii înscrişi le-au dat escrocilor o bună ocazie de a se adresa utilizatorilor. Alte subiecte fierbinţi ale acestui trimestru au fost Jocurile Olimpice din Brazilia, de care au profitat atât autorii de mesaje spam, cât şi de phishing, pentru a câştiga bani’, informează compania de securitate cibernetică.

Potrivit sursei citate, Donald Trump a fost unul dintre principalele subiecte pentru majoritatea e-mail-urilor spam care au legătură cu politica.

‘În aceste e-mail-uri, autorii le-au spus celor vizaţi despre metodele unice ale lui Donald Trump de a face bani şi i-au invitat să procedeze la fel. Pentru a afla mai multe informaţii, utilizatorii erau invitaţi să dea click pe link-ul din e-mail. Link-ul ducea la un fals portal de ştiri, cu un articol pe această temă. Pentru a începe să facă şi ei bani, utilizatorii trebuiau să-şi completeze datele personale într-un formular online de pe site-ul respectiv’, se spune în document.

Utilizatorul nu câştiga niciun ban, în schimb infractorii cibernetici îi obţineau datele personale.

‘Autorii mesajelor spam încearcă frecvent să profite de ştiri de ultimă oră, create în jurul unor persoane celebre. Donald Trump nu a fost o excepţie. Utilizatorii ar trebui să fie conştienţi de acest lucru şi să rămână vigilenţi. De asemenea, vedem că reţelele de socializare sunt foarte atractive pentru autorii de mesaje spam şi de phishing. Dacă un prieten începe să se comporte diferit în mediul online şi trimite link-uri sau chiar vă etichetează într-o fotografie, în cadrul unor postări suspecte, este foarte probabil să-i fi fost compromis contul. Nu daţi click pe acele link-uri şi nu instalaţi programele pe care sistemul le-ar putea sugera. Bunul simţ poate preveni aproape toate infectările de acest tip. În plus, gândiţi-vă de două ori înainte de a deschide fişiere anexate la e-mail-uri, riscul de a vă infecta computerul este foarte mare’, avertizează Daria Gudkova, spam analysis expert, Kaspersky Lab.

Sistemul anti-phishing a fost activat de 32,3 milioane de ori pe computerele utilizatorilor Kaspersky Lab.

‘În T2 2015, sistemul s-a activat de 30.807.071 ori, ceea ce reprezintă o creştere cu aproape 5%. Cel mai mare procentaj de utilizatori afectaţi de atacurile de phishing a fost în China (20,22%), urmată de Brazilia (18,63%) şi Algeria. Numărul de utilizatori afectaţi în T2 2015 a fost mai mic, iar primele trei ţări au fost atunci: Brazilia (9,74%), India (8,3%) şi China (7,23%). Cifrele s-au dublat comparativ cu acelaşi trimestru din 2015. În T2 2016 a fost remarcată o anomalie în volumul de trafic spam malware – între 1 iunie şi 21 iunie, atunci când experţii companiei au înregistrat o scădere incredibilă a campaniilor de e-mail-uri spam infectate. În această perioadă, a fost o scădere de 20 de ori a numărului mediu de e-mail-uri spam cu arhive zip, comparativ cu media trimestrului’, precizează Kaspersky Lab.

În acelaşi timp, spune compania, reţeaua de tip botnet Necurs şi-a redus, ‘în mod misterios’, activităţile infracţionale.

Experţii Kaspersky Lab nu au dovezi solide că aceste două evenimente au legătură, dar este probabil să fie aşa. Mai multe surse web au raportat că Necurs a avut nişte probleme tehnice, traduse într-o întrerupere a activităţii. Aceste probleme au fost, aparent, rezolvate rapid, iar după 21 iunie fluxul de mesaje spam şi-a revenit, conform companiei, împreună cu operaţiunile botnet.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Consiliul Concurenței analizează preluarea de către Roadhill Automotive a unor activități ale firmei Colina Motors
Consiliul Concurenței analizează preluarea de către Roadhill Automotive a unor activități ale firmei Colina Motors
Consiliul Concurenţei a anunțat joi că analizează tranzacţia prin care Roadhill Automotive S.R.L. intenționează să ...
CCR: Prin înscrierea fiecărei facturi fiscale în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară se întârzie în mod nejustificat executarea silită
CCR: Prin înscrierea fiecărei facturi fiscale în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară se întârzie în mod nejustificat ...
Curtea Constituţională a României a constatat că, prin obligativitatea de a înscrie fiecare factură fiscală în Registrul ...
Obligațiunile Elefant Online intră la tranzacționare pe BVB din data de 1 februarie
Obligațiunile Elefant Online intră la tranzacționare pe BVB din data de 1 februarie
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) informează că marţi, 1 februarie 2022, intră la tranzacţionare obligaţiunile retailerului ...