Kazahii de la Petromidia cumpără încă o rafinărie în Europa

KazMunaiGas discută achiziţia unei rafinării din zona baltică, cu o capacitate de procesare dublă faţă de Petromidia Năvodari, singura lor rafinărie din Europa.
Economica.net - joi, 10 iul. 2014, 07:08
Kazahii de la Petromidia cumpără încă o rafinărie în Europa

Grupul kazah KazMunaiGas, proprietarul Rompetrol negociază cu compania petrolieră poloneză PKN Orlen achiziţia rafinăriei „Mazeikiai” din Lituania, potrivit presei lituaniene, citată de cea kazahă.
Oficiali ai companiei poloneze au avut, de-a lungul acestui an, mai multe discuţii cu membri din conducerea companiei kazahe pe marginea vânzării rafinăriei din ţara baltică, după cum spune presa lituaniană.

Totuşi, grupul polonez nu confirmă informaţia. „Zvonuri”, a spus, într-un mesaj pe Twitter, directorul executiv al PKN Orlen, Andrzej Kozłowski, referindu-se la relatările din presă referitoare la vânzarea rafinăriei lituaniene.

PKN Orlen, una dintre cele mai mari companii petroliere din estul Europei, a cumpărat rafinăria din Letonia în anul 2006. Rafinăria are, teoretic, o capacitate de procesare de 15 milioane de tone pe an (mai mare decât a tuturor celor trei mari rafinării din România la un loc), dar ultimele date arată că procesează doar 9 milioane de tone.
Chiar şi aşa, Orlen Lietuva este cel mai mare furnizor de produse petroliere din toată zona baltică.

KazMunayGas – compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan deţine în Europa grupul românesc Rompetrol, achiziţionat în 2007. Prin Rompetrol, compania kazahă îşi desfăşoară activitatea în 12 ţări, cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Cel mai important activ din Europa al kazahilor este rafinăria Petromidia, cea mai mare din România.

Ce rafinării au polonezii

PKN Orlen deţine în prezent 7 rafinării în Polonia, Lituania şi Cehia, cu o capacitate totală de procesare a ţiţeiului de 31 milioane tone/an. Principalele rafinării sunt Plock Polonia – 16,3 milioane tone (indice performanţă Nelson -9,5) , Gdansk Polonia – 10,5 milioane tone (Nelson – 10), ORLEN Lietuva (Mazeikiu) Lituania – 10,2 milioane tone (Nelson – 10,3). De asemenea, compania deţine 2.700 de benzinarii in Polonia, Cehia, Germania şi Lituania.

Rafinaria Petromidia Navodari are o capacitate de 5,4 miliaone tone şi un indice Nelson de 10,5.

O afacere mai veche

Rafinaria Mazeikiu a fost preluată de PKN Orlen in 2006 pentru aproximativ 2,34 miliarde USD, in urma unei licitatii la care au participat companiile Lukoil, TNK-BP si KazMunayGas. Intenţia Poloniei si Lituaniei a vizat reducerea dependenţei faţă de Rusia, care a detinut prin fosta companie rusa Yukos pachetul majoritar de actiuni la rafinarie.

In iulie 2006, Rusia a oprit livrarea de titei prin conexiunea baltica la conducta Druzhba catre rafinaria din Lituania, sustinand ca aceasta a depasit perioada de serviciu  de 30 de ani (ea fiind operata de aproximativ 48 de ani).  Potrivit reprezentatilor Transneft, inchiderea conductei a fost determinata de o avarie majora, inspectia ulterioara gasind peste 7853 de defecte.

Lucrarile de modernizare ale conductei sunt estimate la peste 240 milioane USD, si ar putea extinde perioada de folosire cu 40 de ani. Conform Rosneft, conducta ar urma sa traverseze prin Belarus si zona Marii Baltice, tari ce nu au posibilitatea de a investi in acest proiect. Pe langa aceasta, Rusia a construit in acelasi timp Baltic Pipeline System-2 (BPS-2), care a inlocuit aceasta conducta de nord ce ajungea la portul de iesire la Marea Baltica.

In prezent, rafinaria isi asigura aprovizionarea cu titei pe mare prin terminalul Butinge terminal, iar exportul produselor petroliere il realzieaza prin portul Klaipeda, transportul catre acesta fiind relizat pe calea ferata.

La finele lunii iunie 2014, PKN Orlen a incheiat un contract spot cu Eni Trading and Shipping SPA, parte a grupului petrolier ENI Italia, pentru aprovizionarea cu titei a rafinariei Mazeikiu (ORLEN Lietuva). Valoarea contractului este estimata la aproximativ 77 milioane USD.

Kazahii, din ce în ce mai activi în zona Măriii Negre

In prezent, KazMunaygas detine si opereaza cele 3 rafinarii din Kazakhstan – Atyrau (in functiune din 1945), Shymkent (1985) si Pavlodar (1978). Cele trei unitati beneficiaza de un amplu program de modernizare si de crestere a capacitatilor de rafinare la un nivel total de 18,5 milioane tone (Atyrau – 5 milioane de tone/an si o adancime de rafinare de 84%, Shymkent – 6 milioane de tone si o adancime de rafinare de peste  90%, Pavlodar – 7,5 milioane tone si o adancime de rafinare de peste 90%).

In 2013, cele 3 rafinarii au procesat o cantitate totala de 14,3 milioane tone de titei, raportat la o productie interna de 81,8 milioane tone. Kazakstanul si-a propus in acest an o crestere a titeiului extras si procesat intern pana la 83 milioane tone, respective 14,7 milioane tone. 

In regiunea Marii Negre, KazMunayGas detine, pe lângă Rompetrol, si operatorul terminalului petrolier din portul Batumi Georgia (cu o capacitatea anuala de tranzit de 15 milioane tone titei), si este si un actionar semnificativ al operatorul conductei de transport titei dintre zacamintele din vestul Kazakhstanului si portul rus Novorossiysk, de la Marea Neagra. Cu o lungime de 1510 km, conducta are o capacitate de tranzit de 28,2 milioane de tone pe an, iar dupa finalizarea lucrarilor de extindere, aceasta va ajunge de 67 milioane tone de titei anual, din care 50 de milioane provenite din resursele Kazakhstanului. Caspian Pipeline Consortium este detinuta in proportie de 31% de Rusia, 19% de Kazakhstan, iar restul de alti operatori.

Compania si-a extins la finele lui 2012 operatiunile de transport titei si produse petroliere in Marea Neagra si Marea Mediterana, cand Kazmortransflot Kazakhstan – compania nationala de transport maritime a finalizat constructia/achizitia a doua tancuri petroliere de tip Aframax (115.000 tdw).  Acestea asigura in principal aprovizionarea cu titei a rafinariei Petromidia, facand legatura intre  porturile Novorossiysk si Midia Navodari, unde KMG detine un terminal petrolier in largul Marii Negre , cu o capacitate maxima de tranzit de 24 milioane tone/an.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...